Ken je ze nog, de intro’s van de STER met de oranjeleeuw en zijn typische; “Alsjemenou” momenten? Dit is er precies zo eentje als je het hoort. Wat maak je me nu? Geen zuurstof toevoeging op de Koi Show? Dan gaan die vissen toch hartstikke dood? Oke, oke, het ligt dan ook een stuk genuanceerder, want iets dat uit gaat, kan natuurlijk ook weer aan.

Als in Rijswijk de bel klinkt, zal het zuurstof uitgaan en kunnen de mensen zich in drommen bij de vaten verzamelen

Het idee ontstond door meer te gaan denken vanuit het bezoekersperspectief. Wanneer je het halve land doorreist naar een Koi Show, dan wil je die kampioenen ook wel gade slaan. Dit wordt soms bemoeilijkt door de vele beweging die er in het water zit door met name de luchtvoorziening. Ook is het meer regel dan uitzondering dat de kleinere titanen zich niets dan ophouden bij het luchtelement waardoor hun pracht niet is te aanschouwen.

luchtstromen en bellen bemoeilijken het zicht op de Koi tijdens een show; en dat was nu juist waarvoor je kwam.

Het zuurstof dan maar uit doen is natuurlijk geen optie; of toch wel? We vroegen het showcoördinator Toen Feyen:

In samenwerking met Koi Tronics wordt er een visueel testgebeuren opgezet zodat de bezoekers continu kunnen zien hoe het gesteld staat met het zuurstofgehalte. Indien nodig zetten we de lucht eerder aan maar anders op gezette tijden. Precieze tijds spanne weten we nog niet, maar er wordt ingezet op eens per uur. De organisatie benadrukt dat dit gebeurt proefondervindelijk gebeurt met behulp van de zuurstoftesten en ook het gedrag van de Koi zelf wordt hierbij nauwlettend in de gaten gehouden.

…het monitoren van de zuurstof wel van evident belang is natuurlijk

Speciale ‘glazen’ zakken worden ook wel gebruikt om de kleinsten te beoordelen, maar geen optie voor een meerdaagse Koi Show.

Leidend wordt dus het zuurstofgehalte en niet het toedienen ervan en dat is een zeer interessante ontwikkeling want ook ik kan mij er niet van onthouden dat het mij weleens heeft gestoord. Natuurlijk staat ook voor mij de gezondheid van de Koi voorop, maar de gedachte is lang niet slecht, want is er wel voortdurend en onophoudelijk een zuurstofvoorziening nodig om de zuurstofverzadiging en gehalte op peil te houden voor onze gevinde vrienden? Gezien de gemiddelde temperaturen die naar verwachting toch niet hoger zullen liggen dan een graad of 15 en bij een niet te forse bezetting op de waterinhoud kan dit best een goede mogelijkheid zijn, waarbij het monitoren van de zuurstof wel van evident belang is natuurlijk.

Als je op een koi Show komt wil je de Koi ook goed kunnen Zien

Ik zie het dan al voor me dat er een geluidssignaal klinkt door de broodfabriek zoals je ook gewend bent in een subtropisch zwemparadijs. Als de bel klinkt, dan zal het Golfslagbad zich aandienen. Als in Rijswijk de bel klinkt, zal het zuurstof uitgaan en kunnen de mensen zich in drommen bij de vaten verzamelen om dankzij een ongestoord wateroppervlak de volledige schoonheid van de zwemmende juwelen in zich op te nemen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Waarom niet gewoon lucht doseren in de watertoevoer. De koi blijven echt niet in leven door die bubbels in bak. Het gaat tenslotte om de opgeloste zuurstof en die kun je overal toevoegen.

  2. Ron, het water wat wordt toegevoerd is al maximaal verzadigd. Dit in samenhang met de lagere temperaturen zou het mogelijk kunnen maken. Maar zoals gezegd, we zullen het goed monitoren en kunnen ten alle tijden de lucht aanzetten in geval van

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App