In het eerste deel van mijn blog over de Nederlandse, Duitse en Belgische Koishows van 2014 heb ik de eerste vier Koishows besproken die dit jaar op de planning staan… DACHT IK!

Een nieuwe Koishow vlakbij Berlijn, zo’n 650 kilometer vanaf Utrecht

Wij werden door Jos Aben (dank hiervoor) geattendeerd op de Koiexpo in Schonwalde-Glien te Duitsland. Dit is een nieuwe Koishow vlakbij Berlijn, met zo’n 650 kilometer vanaf Utrecht de show waarvoor men veruit de meeste “Koikilometers” dient af te leggen. Uiteraard zijn wij van mening dat ook déze show niet mag ontbreken in het overzicht! En aangezien de Koiexpo al volgende week plaats gaat vinden, zullen we deze als eerste in dit tweede deel behandelen! Helemaal chronologisch is het overzicht dus niet meer, maar zie de tussenkomst van deze Duitse show maar als aanvulling op deel 1.

Germany Young Koi Show

datum: Duitsland 17/18 mei: event: Koiexpo & Germany Young Koi Show. locatie: MAFZ Erlebnispark, Gartenstraße 1 14621 Schönwalde-Glien Duitsland website: http://www.koiexpo.de/ Koiexpo Dit jaar kan de Koiwereld een nieuwe show verwelkomen: Naast Interkoi krijgt Duitsland vanaf 2014 te maken met een tweede groot Koi-evenement, namelijk “Koiexpo”. Deze show zal op 17 en 18 mei georganiseerd worden in het “MAFZ Avonturenpark” vlakbij Berlijn. De organisatie heeft voor deze locatie gekozen, om mensen in het oosten van Duitsland, Polen en Tjechië enthousiast te maken voor onze mooie hobby en uiteraard om de hobbyisten aldaar te voorzien in de behoefte van een Koishow in de buurt.

lezingen worden gehouden door Rob Heijmans, Toën Feyen, Jos Aben en Paul Souren

Buiten stands met alles-wat-er-bij-een-vijver-komt-kijken, zullen er diverse presentaties en lezingen worden gehouden door Rob Heijmans, Toën Feyen, Jos Aben en Paul Souren over diverse onderwerpen als voeding, gezondheid en kwaliteitsherkenning. De nadruk van Koiexpo zal, naast Koi en vijvers, ook liggen op zwembaden, zwemvijvers en (Oosters geïnspireerde) watertuinen. Tijdens het weekend zal tevens de “German Young Koi Show” gehouden worden, een Young Koi Show naar Japans model. De 50 vats die op het showterrein komen te staan, zijn reeds allen volgeboekt voor mooie showkoi die zullen worden beoordeeld door een jury van formaat: De organisatie heeft Manabu Ogata (Ogata Koifarm), Senichi Mano (Izumiya Koifarm) en Futoshi Mano (Dainichi Koifarm) weten te strikken voor de eerste editie van deze show, iets dat de grote ambities van Koiexpo 2014 feilloos weergeeft! Meer info over deze show, die volgend weekend al plaats zal vinden, kun je vinden op de site www.koiexpo.de.

 

Belgian Koi Show

datum: 21/22 juni 2014 event: BKS Koishow locatie: Domein Bokrijk, Bokrijklaan 1, 2600 Genk website: www.belgiankoisociety.eu BKSDe BKS Koishow is het paradepaardje van de Belgian Koi Society, de officiële Belgische afdeling van de ZNA. De show wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en voor de derde maal op Domein Bokrijk, een schitterend 550Ha. groot landgoed en openluchtmuseum te Bokrijk (tussen Hasselt en Genk) waar van alles te doen en beleven valt.

Zo worden er tijdens de wedstrijd zo’n 500 vissen van topkwaliteit ingezet

Tijdens het weekend van 21 en 22 juni zal het landgoed echter grotendeels in het teken staan van Koi, Koi en nóg eens Koi! Zo worden er tijdens de wedstrijd zo’n 500 vissen van topkwaliteit ingezet, waaruit de vakkundige jury de allerbeste exemplaren dient te kiezen voor de diverse te vergeven titels. De showvissen, die een lengte hebben tussen 20cm tot ver over de magische metergrens, worden opgevangen in een 66-tal vats die allen zijn voorzien van een permanente waterverversing om een goede waterkwaliteit te waarborgen. Naast de wedstrijd is er uiteraard ook gedacht aan alle zaken rondom de zwemmende juwelen zelf: ongeveer 70 stands worden bemand door dealers die tijdens dit weekend hun producten en/of diensten aan de man kunnen brengen. Ook zal het Japans Centrum “Tátake!-Taiko” gedurende de twee dagen van de show een aantal activiteiten verzorgen. Neem je de kids mee en vervelen ze zich na een tijdje? Niet getreurd! Een groot aantal activiteiten voor de allerkleinsten zoals een springkasteel, kindergrime, eendje vissen, kleurwedstrijden en een grote speeltuin naast het showterrein zullen er voor zorgen dat ook zij zich tijdens dit weekend prima vermaken!

 

Holland Koi Show

data: 15/16/17 augustus 2014 event: Holland Koi Show locatie: Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26, 5944 BE Arcen website: www.hollandkoishow.nl Holland Koishow Niet meer weg te denken uit de Europese Koihobby is natuurlijk de Holland Koi Show (HKS), dit jaar voor de 22e maal georganiseerd door de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN). De show en beurs, welke qua omvang en bezoekersaantallen de grootste ter wereld is, vind al sinds jaar en dag plaats in de Kasteeltuinen van het Limburgse plaatsje Arcen. Normaal een rustig dorpje, maar gedurende het weekend van 15, 16 en 17 augustus zal het inwonersaantal verviervoudigd worden en volledig in het teken staan van de HKS!

Overzicht over de Kasteeltuinen tijdens de Holland Koi Show

Na een roerig jaar, waarin de ervaren coordinator van de show Toën Feyen vertrok uit de organisatie, heeft de NVN een -grotendeels- nieuwe organisatie samengesteld. Deze groep enthousiastelingen zijn met een hoop plezier en nieuwe ideeën aan de gang gegaan om er wederom een show van allure van te maken. De verwachtingen zijn hooggespannen! De wedstrijd van de HKS staat altijd garant voor een breed deelnemersveld van hobbyisten en dealers uit heel Europa, welke de meest schitterende Koi inzetten die mogen strijden om de Major-awards of één van de vele andere prijzen. De beurs van de show, spreekt ook ieder jaar tot de verbeelding: er zijn talloze stands waarin dealers, producenten, verenigingen en andere Koi- of Oosters gerelateerde instellingen hun producten of visie kunnen promoten. Tijdens de show staat natuurlijk de Koi centraal, echter zullen er hiernaast andere (aquarium)dieren als Betta’s en Garnalen onder de aandacht gebracht worden.

In samenwerking met KoiQuestion wordt het “Doe-plein” georganiseerd

Dit jaar zal er tevens een noviteit zijn op de show: In samenwerking met KoiQuestion wordt het “Doe-plein” georganiseerd. Op dit interactieve plein op een prominente locatie bij de ingang van de show worden talloze kleinschalige lezingen, workshops en presentaties over specifieke onderwerpen uit de Koihobby behandeld door deskundigen. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als de stikstofkringloop, microscopie, het beoordelen van Koi, waterkwaliteit, filtertechnieken, etc. gegeven. Door de “kleinschaligheid” van deze kennisdeling, kan de hobbyist met hele gerichte vragen terecht bij deskundigen op hun gebied en medehobbyisten. Iets wat naar ons idee een mooie aanvulling is op het tóch al zeer complete aanbod die de show ons bied. Uiteraard kun je over het doe-plein nog voldoende lezen op www.KoiQuestion.com in de aanloop van de HKS!

 

KoiShow Westland

datum: 1 september 2014 event: Westland Koishow locatie: Burgerweg 17a, 3155 DA Maasland
facebook: www.facebook.com/koishowwestland

Koishow Westland   Tot slot in dit show-overzicht 2014 behandelen we –last-but-not-least- de Westland Koishow, een klein opgezette show die sinds een aantal jaren plaatsvind in Maasland. Georganiseerd door een aantal enthousiaste hobbyisten die graag hun eigen Koishow in de buurt wilden.

echter dit wil niet zeggen dat het minder gezellig is

Zoals eerder gezegd betreft het hier een kleinschalige show, echter dit wil niet zeggen dat het minder gezellig is! Misschien juist dóór het intieme karakter is dit een show om zeker eens een kijkje te gaan nemen. Gezelligheid, ons-kent-ons en het samen beleven van de hobby staan bij de Westland Koishow in een hoog vaandel. Tijdens deze 1-daagse show zal er een wedstrijd gehouden worden, zijn er enkele stands met Koi-gerelateerde artikelen en producten en wordt er aan de inwendige mensch gedacht in de vorm van een heuse snackkar en een gezellig terras. De show beschikt (nog) niet over een eigen website, maar wel kun je het laatste nieuws omtrent deze show volgen via facebook: www.facebook.com/koishowwestland.

Schroom niet als je ons ziet

Met de Koishow Westland  zijn we aan het eind gekomen van dit show overzicht 2014. We hopen je een goed beeld gegeven te hebben van wat er dit jaar zoal op showgebied te beleven is in Nederland, Duitsland en België. Of je nu een “doorgewinterde” hobbyist bent of een volledig onbeschreven blad in de Koihobby; shows zijn altijd leuk en erg leerzaam om te bezoeken. Enerzijds door innovaties en noviteiten in de Koiwereld waar je kennis mee kunt maken en anderzijds door de vriendschappen met medehobbyisten die tijdens dit soort evenementen kunnen ontstaan. Op de meeste shows zal KoiQuestion vertegenwoordigd zijn, al dan niet met een stand. Schroom niet als je ons ziet en stap gezellig de stand eens in voor een praatje en/of een bakkie… want kennisdeling doe je samen!

Comments are closed.