Een jaar of 3 geleden kwam er een dame in mijn studio met een jeneverbes. Wat kan ik hier mee was de vraag. De stam was recht en alleen boven in de boom zaten takken. De boom stond al meer dan 5 jaar in een bonsai pot, dus ik wist zeker dat het wortelgestel goed was en daardoor de boom best heftige ingrepen zou kunnen doorstaan. De wortels zijn eigenlijk de machinekamer van de bonsai, als deze niet gezond zijn zal de boom nooit gezonde groei vertonen.

foto 1

Wees nou eerlijk het is toch net een, een …….. scheerkwast!

Ik vroeg haar wat haar eigen ideeën waren, aangezien ik van mening ben dat er alleen goed voor een bonsai gezorgd wordt als de eigenaar er iets mee heeft. Tja, uhh ik weet het niet was het antwoord, en als jij er niets van kan maken dan denk ik dat ik hem weg doe. Wees nou eerlijk het is toch net een, een …….. scheerkwast! Leuke uitdaging dus om er toch iets van te maken. En op de vraag of ik mijn gang mocht gaan was het antwoord gelukkig ja.

foto 2

Ik besloot om de stam volledig uit te hollen met een Dremel frees machine.
De schors werd aan 1 kant van de stam verwijderd, en voorzichtig begon ik het spinthout weg te frezen met een klein rond frees kopje, zo ver dat de schors met de cambium ( dat is het dunne meestal groene laagje net onder de schors ofwel de aorta van de boom) laag nog maar net in takt bleef, en de stam bijna vanzelf omboog. Echt een precisie werkje waar je echt even goed de tijd voor moet nemen.

foto 3

Vervolgens worden een aantal stukken bonsai draad in de hole stam aangebracht om de stam weer iets van zijn stevigheid terug te geven. Als de stam breekt of scheurt is dit fataal voor de boom.

Ik wikkelde de stam strak in met natte raffia

Ik wikkelde de stam strak in met natte raffia zodat wanneer ik de stam ga buigen eventuele breukjes of scheurtjes in de stam op z’n plek gehouden worden, en het cambium contact met elkaar blijft houden zodat de sapstroom niet onderbroken wordt.  Dit is heel belangrijk voor het herstel van de boom. Vervolgens werden er wat overbodige takken gesnoeid en tot Jin gemaakt. Jin is Japans voor dode tak. De stam werd bedraad met een dik stuk koper draad, en voorzichtig boog ik de stam. Met een stuk draad aan de boom en de pot fixeerde ik deze stand.

foto 4

Er werd besloten de boom een jaar met rust te laten om te laten herstellen van de toch best wel zware ingreep. De zomer kwam er aan, dus de verwachting was dat de boom in die periode genoeg energie op zou doen om in het volgende voorjaar verder onder handen genomen te kunnen worden.

Ook zorgt groei ervoor dat de bochten die zijn aangebracht blijven staan

De boom werd uiteraard goed bemest, met zowel vaste mest op de aarde als vloeibare mest op het loof. Verder mocht de boom vrij groeien zonder verdere snoei. Dit om de stam zijn stevigheid terug te geven. Ook zorgt groei ervoor dat de bochten die zijn aangebracht blijven staan.

Het jaar daarop had de boom zich goed hersteld, veel nieuwe groei en de kleur van het loof ziet een gezond uit om verdere stappen te maken. Het werd tijd om de boom te bedraden en de eerste vorm te geven.

foto 5

Weer mocht de boom een jaar herstellen van de ingreep, het volgende voorjaar zou de boom verpot gaan worden in een meer passende pot.Van een scheerkwast was geen sprake meer. En zo zie je dat er met geduld en kunde veel mogelijk is.
De bonsai heeft zijn eerste tentoonstelling al achter de rug, dat hadden we 3 jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App