In navolging van het voorstellen van mijn lieve vriendin Kitty, zal ook ik mijzelf introduceren aan de lezers van KoiQuestion. Ik ben Bas van der Hulst, 33 jaar jong en zo’n 20 jaar besmet met het bekende Koi-virus. Wat destijds als een onschuldig “kijkje bij een koicentrum” begon, liep al snel uit op een passie die hopelijk nooit meer zal verdwijnen. Een bekend verhaal voor velen…

 De Oosterse cultuur en natuur spreken mij erg aan

In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als bouwkundig ingenieur bij een architectenbureau in het dorp waar ik woon. Naast de Koihobby heb ik nog een aantal andere bezigheden, zoals voetbal en karpervissen. Ook vind ik reizen erg leuk, met name richting Azië. De Oosterse cultuur en natuur spreken mij erg aan. Niet zo gek met een hobby zoals wij hem hebben zou ik zeggen.

Mijmeren in Tokyo, garden of Denbou-in

Mijmeren in Tokyo, garden of Denbou-in

bijkomen van een drukke dag klussen

Het leven van een vijverbouwer is zwaar

Zoals jullie hebben kunnen lezen in het voorstelblog van Kitty, zijn wij gaan samenwonen in mijn ouderlijk huis, waar mijn vader en ik de Koihobby sinds 1994 “bedreven”. Eerst in een relatief kleine vijver van zo’n 8m3 (welke er overigens nog steeds is en binnenkort als opgroeivijver zal gaan fungeren) en vervolgens met een formeel gevormde veertig-kuubsbak. Deze vijver hebben wij toen bij wijze van experiment gebouwd uit sandwichpanelen, tegenwoordig een veel toegepast principe.

 Die jaren waren een leerproces op het gebied van “watermanagement”

In die jaren stond voor ons de filtertechniek mijlenver boven de Koi zelf. Vele systemen zoals meerkamers, trickles, bewegende bed-filters en drukfilters passeerden in rap-tempo de revue, de ene keer met méér succes dan de andere. Natuurlijk vonden we het geweldig om weg te dromen boven de showvats op Arcen, maar als we eenmaal bij de stands met filters, pompen en pvc waren aangekomen, waren we daar met geen mogelijkheid meer weg te slaan! Die jaren waren voor mij echt een heel mooi leerproces op het gebied van “watermanagement”.

tuin2

De nieuwe vijver

Nadat Kitty en ik besloten dat wij wilden gaan samenwonen kreeg ik al nachtmerries van het idee dat ik mijn geliefde Koi-hobby voorlopig op een laag pitje zou moeten zetten: een eigen huisje is natuurlijk allesbehalve goedkoop en voorlopig zou er geen budget vrijkomen om een Koivijver naar wens te kunnen bouwen. Gelukkig voor ons besloten mijn ouders dat zij graag een huis zonder grote tuin wilden en zo ontstond de mogelijkheid om een huis inclusief Koivijver te kopen. Zodoende kon ik direct door met het uitoefenen van mijn hobby.

uitdenken van de nieuwe vijver

Uitdenken van de nieuwe vijver

De bestaande vijver was een rechthoekige bak van 40m3. Deze vijver werd gefilterd door een zeef met beadfilter en een plantenfilter. Tijdens de jaren dat deze vijver draaide, kwam ik toch een aantal dingen tegen die ik anders zou willen in een volgende vijver. Zo’n twee jaar geleden zijn we daarom begonnen met de bouw van een vijver naar onze wens en waarbij al deze problemen werden ondervangen.

Dit heeft er bijna toe geleid dat ik de handdoek in de ring gooide

Momenteel zijn wij druk bezig met de afbouw en afwerking van onze niervormige vijver van 50m3, gefilterd door 3 filterlijnen met onder andere een grote zeef, beadfilter en een flinke bakkishower. De vijver is afgewerkt met rotsenranden, keistrandjes, beekloop, etc. die naadloos overgaan in de omliggende oosterse tuin.

tuin1

detail in de tuin

Helaas heeft de bouw van deze derde vijver ook heel wat negatieve energie gekost: we kregen te maken met een hele hardnekkige en vervelende lekkage op een onmogelijk te vinden plaats. Dit verpest de lol van het vijveren erg snel en heeft er bijna toe geleid dat ik de handdoek in de ring gooide. Gelukkig waren er een aantal mensen in mijn (koi)vriendenkring die me daar doorheen geholpen hebben en daar ben ik ze nog steeds èrg dankbaar voor, ik zou de hobby echt voor geen goud willen missen!

De komende maanden ben ik druk bezig met het aanleggen van een continue verversingssysteem in combinatie met Reverse Osmosis, een erg interessante materie waardoor Koi een betere ontwikkeling kunnen doormaken.

We hebben veel plezier in het aanschaffen van jonge Koi met potentie

Deze ontwikkeling is mij de afgelopen periode gaan interesseren, wanneer wij tegenwoordig een nieuwe aanschaf (Koi) willen doen, letten we veel meer dan voorheen (emotiekopers die wij zijn…) op de kwaliteit en toekomstperspectief van het visje. Wij hebben veel plezier in het aanschaffen van jonge Koi met potentie en deze vervolgens zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Ik hoop als nieuw lid van het KoiQuestion-team veel te kunnen leren over potentie en ontwikkeling, zodat ik dit in de toekomst met jullie kan delen!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

  1. Wat ben je streng Dirk 😉 maar ik weet het moet en wil je visie niet tegen de haren instrijken en zal het dan ook zekers respecteren. Bedankt voor de duidelijkheid in deze.