Ze kunnen hun borst maar nat maken daar in Japan, want Toon komt er toch echt aan. Met nog maar 17 jaren oud zal hij een of de allerjongste stageloper zijn op een Japanse Koi Farm; en niet op niet zomaar eentje. Toon zal zijn handen gaan laten wapperen op de Momotaro Koi Farm! Tijd om de Koi Kichi in spe beter te leren kennen:

Momotaro ging niet zomaar overstag

Tiebo: Aangenaam Toon. Het moet me meteen van het hart. Hoe krijg je het in hemelsnaam voor elkaar om stage te mogen lopen op een van de allergrootste Koi Farms ter wereld?!
Toon: Al sinds een aantal jaren ben ik werkzaam bij KoiOnline in Landgraaf. Elk jaar zijn wij aanwezig met een grote stand op de Holland Koi Show in Arcen. Dat is toch altijd wel een van de hoogtepunten van het jaar, want je ontmoet er altijd weer leuke en interessante mensen. Afgelopen jaar had ik het geluk dat Paul Ashton van Koibito Japan ook aanwezig was.

Dick van Vliet, eigenaar van KoiOnline, is een goede klant bij Koibito en hij stelde me voor aan Paul. We hebben veel over Koi gepraat, en hij was onder de indruk van mijn kennis. Aangezien Paul veel bij Momotaro komt voor werk, kwam Dick met het idee om mij daar in de zomer een aantal weken onder te brengen. Paul wilde dit wel voor mij gaan regelen, maar zei dat het hard werken zou worden. Na de show gingen er maanden voorbij, want Momotaro ging niet zomaar overstag. Pas na een serieus gesprek tussen Momotaro Koi Farm en Paul én een brief van mij naar de farm, kreeg ik het goede nieuws! Hiervoor wil ik Dick van Vliet en Paul Ashton heel erg bedanken, zonder hen was dit nooit gelukt.

Tiebo: Dat gezegd hebbende ben ik nu toch echt benieuwd naar wie jij bent Toon. Je naam weten we al, maar hoe oud of jong ben je eigenlijk en hoe ben je met de Koi in aanraking gekomen?
Toon: Ik ben inmiddels 17 jaar. En hoewel dit misschien niet zo oud is, mag ik toch met trots zeggen dat ik al 10 jaar koi hobbyist ben!

Theo van Bladel woonde schuin achter mij; van hem heb ik veel geleerd

Al sinds ik nog een kleuter was, was ik niet weg te slaan bij de vijver van mijn opa en oma, waar een aantal koi in zwommen. Toen ik 11 jaar was, begon ik met het lezen van boeken en tijdschriften, en heb ik na lang zeuren samen met mijn moeder mijn eerste vijver gebouwd. De vijver had een inhoud van 7 kuub en werd gefilterd met een 3 kamer filter. Ik woonde in die tijd in Elst (GLD), en had het geluk dat toen de huidige voorzitter van de NVN, Theo van Bladel, schuin achter mij woonde. Van hem heb ik toen veel geleerd, en hij heeft me vaak geholpen met ziektes. Na een aantal jaren veel plezier te hebben gehad aan deze vijver, gingen we in 2010 verhuizen naar Landgraaf. Hier had ik ook weer het geluk, dat ik Dick van Vliet als buurman kreeg. Al snel kon ik aan de bak bij Koionline, waar ik heel veel ervaring opdeed door het wekelijks werken met koi. Het duurde dan ook niet lang voordat er bij mij thuis een gat gegraven werd voor een heuse koi-vijver met een inhoud van 30.000 liter!

foto

Tiebo: wat maakt een stage in Japan op een vissenboerderij nu interessant voor jou? Past het in je studierichting of zijn er andere motivaties die dit rechtvaardigen?
Toon: Zelf moet ik volgend schooljaar een internationale stage lopen. Daar kan ik deze stage goed voor gebruiken. Ik ben de enige van de hele school die naar Japan gaat. Met mijn vervolgopleiding hoop ik de economische kant op te gaan. Misschien zal ik in Japan daar nog wat van meekrijgen aangezien de eigenaar van Momotaro een echte zakenman is. Voor mijzelf gaat het vooral om de vissen. Ik ben ook nog nooit naar Japan geweest en ik ben erg blij dat ik door middel van deze stage kennis kan maken bij dit bijzondere land.

yolo 651

Tiebo: kun je ons vertellen wanneer je gaat en voor hoe lang?
Toon: Ik vertrek zodra het schooljaar is afgelopen, en dat is voor mij op 5 juli. Dan zal ik ruim een maand in Japan verblijven. Ik kom terug op 6 augustus, zodat ik nog een beetje vakantie heb, en op tijd ben voor de koishow.

Tiebo: Je bent dus 17 jaar en gaat alleen naar Japan als ik het goed begrijp. Hoe spannend is dat? En hoe spannend vinden je ouders het?

Ten eerste verwacht ik dat ik heel hard zal moeten werken in een erg warm klimaat.

Toon: Heel spannend! Het is voor mij de eerste keer dat ik helemaal alleen naar een vreemd land ga waar ik niemand ken ,en er de taal niet heel erg goed van beheers. Gelukkig zal ik Paul Ashton wel een paar keer ontmoeten, dus dan kom ik toch nog een bekende tegen. Mijn ouders vinden het niet zo leuk dat ik alleen weg ga, maar ze weten ook dat het een enorme kans is, die bijna niemand krijgt. Ook zal dit een unieke ervaring zijn, die erg leerzaam is.

Tiebo: Wat ouders ook gerust stelt is een goede voorbereiding. Hoe bereid jij je voor behalve het eten van veel sushi? 😉
Toon: Ik bereid me vooral goed voor op de lange reis, en het beperken van een jetlag. Het eten laat ik maar op me afkomen haha. Rijst eten ben ik wel gewend, maar rijst als ontbijt zal toch even wennen zijn.

Tiebo: Wat verwacht je van je ervaringen in Japan? Zijn er zaken die je absoluut mee wilt gaan maken of dingen waar je heel eerlijk gezegd tegen op kijkt?
Toon: Ten eerste verwacht ik dat ik heel hard zal moeten werken in een erg warm klimaat. Maar ik hoop vooral veel over de kweek en ontwikkeling van koi te leren. De kweker zal me niet meteen alle details over zijn bloedlijnen en selectie geven, maar met een goede inzet en hard werken denk ik dat het wel goed komt.

013111-2007

Tiebo: heb je al een beetje Japans geoefend?
Toon: Ik ben begonnen met een beetje basis Japans leren. Mijn neef spreekt vloeiend Japans en werkt ook voor de Japanse ambassade. Hij geeft me een snelle cursus en legt me de belangrijkste dingen uit over de cultuur, zodat ik me goed kan aanpassen.

Tiebo: Je bent jong en enthousiast en met deze stage schaar je je tot een groep van weinige Nederlanders die een dergelijke leertraject mee hebben mogen maken. Welke uiteindelijke ambities heb je in de Koi Branche? Of laat je het vooral nog op je af komen?
Toon: Werken in de Koi branche is iets dat mij heel erg aantrekt. Ik wil ook zeker altijd iets blijven doen binnen deze branche. Dit jaar hoop ik zelf te beginnen met het kweken van Koi. Wat ik uiteindelijk wil gaan doen weet ik op dit moment nog niet. Nu wil ik vooral nog veel leren en genieten van deze mooie hobby.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie