Het was een daverende show; de nieuwe locatie in Kalkar is zeer geschikt voor de Interkoi Show en de sfeer was uitstekend. Natuurlijk zijn er zaken op- en aan te merken maar zo’n eerste jaar verwacht je ook geen perfectie. Zo was de belichting boven de showvaten niet omvangrijker dan de reguliere TL-verlichting op circa 5 meter hoogte, hetgeen zich toonde in met name het shiroji dat enigszins gelig oplichtte door dit fenomeen en ook de metallieke variëteiten ondervonden hiervan wel hinder.

In het daglicht is deze Shiro Utsuri spierwit. Dit is een (onscherpe) foto met mijn iPhone gemaakt zonder kleurfilters.

Het was ruim opgezet met gezellige straten en beslist op deze manier te continueren voor de komende jaren. Voor de wedstrijd echter, zijn – behoudens de reeds genoemde verlichting – nog wel enige tips te vergeven. Zo bevreemd het mij dat Thorsten Nagelsky dit jaar voor de derde keer op rij de Jumbo Champion B Award wint  – met een vis van maar liefst 114cm – maar niet beschikt over een Jumbo vat. En zo zijn er meerdere mensen die het kaliber vis meeneemt dat hier in thuis hoort. De vis kon niet eens recht zwemmen hetgeen vooral janine heeft ervaren die verwoede pogingen deed om de Koi zo recht mogelijk te fotograferen.

Nu ben ik in principe heel erg van het ‘moge de beste winnen’, doch in dit geval betwijfel ik de totstandkoming

De grootste kritiek echter, lag in de bepaling van de Best in Varieties. Deze kampioenen van allure worden verkozen als beste in hun soort in alle lengtes op de Show. Nu ben ik in principe heel erg van het ‘moge de beste winnen’, doch in dit geval betwijfel ik de totstandkoming van het resultaat. De head of judge voelt al dat hij deze keuze moet motiveren. Tijdens de prijsuitreiking gaat hij hier als volgt op in:

“De beslissing om tot de Best in Variety te komen werd op de Interkoi gemaakt door een rekenprogramma die de individuele rankings en percentages tegen elkaar opweegt. Als we deze awards handmatig moeten jureren, zouden we de show een dag langer moeten duren.”

Wie is de mooiste; een kwestie van nulletjes en eentjes?!

Om heel eerlijk te zijn zou ik het niet erg vinden hoor wanneer de Show met een dag zou worden verlengd. 😉 Desalniettemin ben ik voor het feit dat als er een kleinere Koi is die beter is deze beslist de prijs moet winnen, maar wanneer er twee Shiro Utsuri zijn van Jumbo formaat waar je je vingers bij aflikt, kan het toch niet zo zijn dat er een size 1 of 2 vis met de titel vandoor gaat?! Ditzelfde was het geval bij de Asagi, de Showa en nog enkele variëteiten. Het is natuurlijk een veel grotere kunst om een vis van formaat mee naar de show te brengen dan een emmer vol kleintjes. Een feit dat ook nog eens aangehaald werd door de jury zelf bij de motivatie om beider 114cm vissen de Jumbo Champion B award toe te kennen. Dit stimuleert de serieuzere hobbyisten ook niet erg om hun serieuzere vissen mee te brengen.

en de juryleden in persoon het respect – en de werklast cq lust – geven die ze verdienen

Voor de toekomst zou ik het – alhoewel het wel bij de ‘Deutsche Deglichkeit’ past er een technisch systeem op na te houden – afraden en de juryleden in persoon het respect – en de werklast cq lust – geven die ze verdienen en hen zelf voor de beslissing te laten staan. Desnoods in een tweede stemronde.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.