Het lijkt alsof ze zweven. Krachtige lijven die ogenschijnlijk moeiteloos door het water klieven.
De zonnestralen gevangen op een huid vol spiegeltjes weerkaatsen het gevangen zonlicht.
Passie…genieten…

Nog steeds kunnen koi mij geweldig boeien. Staand aan een vijverrand mijzelf vergapen aan de vissen.
Heerlijk… Ik hoeft het niet uit te leggen. De meeste koihouders hebben een soortgelijke beleving bij hun hobby.
Doch, het was niet altijd genieten. Soms was het een ware beproeving. Zieke vissen in de vijver.
Na de beste zorg achterblijven met dode koi..de onmacht, de frustratie van het niet weten.

die met vallen en opstaan zichzelf wel moesten verrijken met kennis. Stoppen was namelijk “not an option”

We zijn nu jaren verder in de hobby. Het is en blijft een lastige hobby met best wel een hoop abracadabra.
Toch ken ik meerdere hobbyisten die na vele tegenslag stug hebben doorgezet. Zelfs na de meest vreselijke koiziekten konden ze geen afscheid nemen van de hobby. Zij pakten de draad weer op en hebben zich verdiept in koiziekten, waterparameters, filtratie, nitrificatie, stikstofkringloop en noem het maar op.  Ze werden er betere hobbyisten door die met vallen en opstaan zichzelf wel moesten verrijken met kennis. Stoppen was namelijk “not an option”. Ik ken ook de hobbyisten die wel stopten. Alle begrip. Het maakt voor sommigen dat ze gillend gek worden.

Ook ik heb het traject doorlopen. Vissen in de q-bak met grote gaten in het lijf door bacteriële infecties
Het verdriet als je koi na alle goede zorg moet worden ingeslapen omdat kwaliteit van leven niet meer aan de orde is. Ja. Koihouden kan een kwelling zijn. Plezier raakt soms ondergesneeuwd. Kennis is macht.

Ook in Japan raakt men wel eens ‘ondergesneeuwd’ 😉

Geen idee wat mij nog te wachten staat, maar ik heb mijzelf in de jaren redelijk ingelezen in de “moeilijke materie” die eigenlijk heel fascinerend is. Het weten geeft mij rust.  Hierdoor geniet ik nog steeds iedere dag van mijn vissen. De kracht, de schoonheid, de prachtige kleuren, de stilte…

Koikeeping..it’s a passion.

bron Foto’s:
http://www.nipponkoigarden.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App