Waar deze vraag jaren geleden simpel in te vullen was wanneer we het hadden over Koi; is het antwoord in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend. Ik bedoel dus; Male of Female?

Was je net begonnen met de hobby dan kocht je wat je mooi vond. Ga je een stap verder en wilde je hoge kwaliteit dan moest dit toch eigenlijk wel het liefst een Female zijn. Zoek je een absolute top Koi dan is het absoluut een must dat de Koi in kwestie Female moet zijn!

Vooral de Japanse kweker heeft een voorkeur voor zacht beni

Gelukkig dringt enige acceptatie nu ook langzaam door binnen onze mooie Koi hobby. Als we een stap hoger gaan in kwaliteit is het niet meer vanzelfsprekend dat dit gekoppeld moet zijn aan een Female. In de loop de jaren wordt onze mening over Male of Female steeds meer bijgesteld en valt onze keuze steeds vaker op een Male.

Daar is wat voor te zeggen, gezien de enorme evolutie die de Male Koi de laatste jaren heeft doorgemaakt. Je ziet nu zelfs op bepaalde auctions (veilingen) waar kwekers hun top Koi veilen, dat er tegenwoordig ook al Male Koi wordt aangeboden. Maar wat is er mis met een Male en waarom moet een kwaliteit ’s Koi Female zijn? Een reden die als een van de belangrijkste gezien wordt is dat de Female bouw (frame) beter is dan de bouw van een Male.

Ook een goede reden is dat het beni (rood) meestal zachter is van een Male. Vooral de Japanse kweker heeft een voorkeur voor zacht beni. Nadeel is, dat zacht beni hogere eisen stelt aan de leefomgeving  (waterkwaliteit). Een nadeel bij Female zijn vaak interne problemen door slecht of geheel niet afpaaien. (Hierdoor kan kuitverharding ontstaan. red.)

Een belangrijk nadeel van een Male Koi is de bouw deze is bijna altijd minder vol dan bij Female. Nadeel voor sommige mensen is de harde kleur van het beni, hoewel ik het niet echt een nadeel vind omdat dit heel persoonlijk is. Ook een nadeel zijn vaak de puntige hoekige vinnen.

Voordeel is, dat de body van een Male minder hoge eisen stelt voor het behoud van de huidkwaliteit aan de leefomgeving. Er zijn geen problemen met het afpaaien en vooral het gunstige prijskaartje ten opzichte van een Female. De prijsverhouding van een Male ten opzichte een Female, is dat dit voor een Female van kwaliteit wel de helft meer € is en hoger. Gezien de enorme prijsverschillen en toch ook belangrijke voordelen van een Male heeft dit mijn interesse gewekt.

Zeg maar een soort van verwijfde Koi

Zeker doordat de Male ook nog eens een belangrijke inhaalslag heeft gemaakt de laatste jaren op het belangrijkste gebied bij kwaliteits Koi, namelijk de bouw en met name het frame (bottengestel). Dit is de reden dat ik tijdens mijn Japan reizen speciaal op zoek ben naar goede Male. Mijn interesse gaat dan voornamelijk uit naar die enkele Male exemplaren met vrouwelijke uitstraling. Zeg maar een verwijfde Koi 😉

Met vrouwelijke uitstraling bedoel ik dan…bouw…liefst zacht beni en mooie ronde vinnen en niet onbelangrijk is goede groeiverwachting. Dat ze niet voor het oprapen liggen maakt de uitdaging nog spannender! Wel ben ik op dit moment nog gebonden aan bepaalde kwekers en hun kweeklijnen. Bij heel veel kwekers zijn ze gewoon niet te vinden. Een mooi voorbeeld is deze kohaku van Momotaro uit de Mako kweeklijn. Dit is een pracht voorbeeld zoals ik graag een Male selecteer.

De vis had als tosai al een indrukwekkende lengte van 41 cm. Juist bij deze lengte op jonge leeftijd bij een Male wordt de bouw cruciaal tijdens het selecteren.

Borstvinnen zijn zodanig belangrijk dat ze de vis kunnen maken of breken

Dat deze vis ook nog eens in het bezit is van het door de kwekers zo gewilde zachte beni is een heel mooi bijkomend feit, hoewel ik persoonlijk geen voorkeur heb voor zacht of hard beni. Wat voor mij wel heel belangrijk is tijdens het selecteren, is de vorm van de borstvinnen. Borstvinnen zijn zodanig belangrijk dat ze de vis kunnen maken of breken. Er weegt niets op tegen de mooie elegante uitstraling van mooie ronde borstvinnen in de juiste verhouding.

Hieronder een tweetal links naar de videos van John op Vimeo van deze Kohaku als respectievelijk Tosai en Nisai.

https://vimeo.com/42069840 Tosai

https://vimeo.com/73525668 Nissai

Een Male naar mijn hart met ook nog eens een prachtig groei resultaat als nisai. Bij binnenkomst als tosai 41 cm en als nisai geëindigd op 62cm. Als u in de toekomst zoekt naar een Koi om uw collectie uit te breiden, laat u dan niet leiden door vooroordelen maar beoordeel elk vis onafhankelijk in de bowl. Dan kan het zijn dat u een hoge kwaliteit Male aan de haak slaat voor een verrassende prijs.

Over John de Leur

John is geboren als hobbyist en is langs vele discussie platformen uiteindelijk dealer geworden. Hij houd van het delen van kennis waartoe hij een jaarlijkse dag organiseert en legt zich toe op het selecteren van jonge Koi.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App