Gisteren werd onder andere door de NOS gemeld dat er in Utrecht en Gelderland een ziekte is uitgebroken onder karpers in plassen en vijvers. Deze ziekte zorgde voor tientallen dode karpers. Het bleek dat de karpers zijn overleden als gevolg van een infectie met het Carp Edema Virus, de veroorzaker van het Koi Sleepy Disease (KSD).Karper_59326

Het kan zijn dat besmette Koi vanuit Japan naar Nederland zijn gekomen

Nog vorige week schreef ik een blog over KSD, een ziekte die vorig jaar voor het eerst werd waargenomen in Nederland. De blog werd bij toeval op 2 april geplaatst door onze hoofdredacteur, een dag nadat bekend werd dat KSD nu ook uitgebroken lijkt te zijn in natuurlijke wateren. Het is een belangrijk topic dat ons allen bezig houdt, gezien ook het bericht van Joop van Tol, in de preview van KOI 113 (blog van 30 maart), dat ook in het blad van de NVN aandacht zal worden besteed aan KSD.

Locaties Karper Sterfte, met rode stip

Locaties Karper Sterfte, met rode stip

Over hoe het nu kan dat het virus terecht is gekomen in de Nederlandse wateren kunnen we nu alleen nog maar speculeren. Omdat KSD tot vorig jaar alleen maar werd waargenomen in Japan, kan het zijn dat besmette Koi vanuit Japan naar Nederland zijn gekomen. 

Het Waterschap raadt aan karpers niet te verplaatsen

Mogelijk zijn een aantal van deze Koi in de natuur terecht gekomen waar ze andere Karpers hebben besmet. Het virus kan daarnaast ook via het water zijn verspreid. Dit geeft aan dat we als hobbyist bewust moeten zijn van de gevaren van virussen zoals het Carp Edema Virus, maar ook KHV en ziekten in het algemeen. Grote problemen kunnen vaak worden voorkomen door nieuwe Koi eerst in quarantaine te houden alvorens ze in onze vijver te plaatsen, maar ook door onze vijvers en de natuur gescheiden te houden.

Het Waterschap Vallei en Veluwe raadt in ieder geval aan karpers niet te verplaatsen omdat deze dan door de stress meer vatbaar zijn voor het virus. Tevens raden ze aan de dode karpers niet aan te raken, maar melding te doen. Er wordt in ieder geval de komende dagen extra gecontroleerd.

 

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App