Omdat ik zag dat er meer tussen druppelen en een Seneye zit, dacht ik laat ik eens een afspraak maken met Chris de Bruin van KoiTronics. KoiTronics is een bedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in het elektronisch -door middel van een fotometer- meten van waterwaarden.
KoiTronics is gevestigd in de Trompstraat 2 te Helmond, voor mij niet naast de deur maar toch wilde ik Chris graag eens persoonlijk spreken, omdat het mij op de Koishows waar Chris aanwezig is elke keer te druk is zodat het tot op heden nog niet gelukt was!
Dus op een zaterdagochtend om half zeven in de auto gestapt om bij Chris op tijd in zijn winkel te kunnen zijn!

Aangekomen bij zijn winkel in een jaren 80 wijk uit de vorige eeuw, was ik verrast door het grote aanbod; van een Neptunus beeldje voor in een aquarium tot hyper moderne meet en regel apparatuur van KoiTronics. Bovenal sprak mij ondanks het zeer ruime assortiment in de kleine winkel de uitstraling van een grote rust aan.

Engel: Er zijn striptests, druppeltests en je hebt Seneye, waar onderscheid KoiTronics zich in want er is al zoveel meet apparatuur op de markt. Ik bedoel iedereen heeft bestaansrecht als er een behoefte is aan hetgeen zij bieden, dus waar ligt hier de kracht van KoiTronics.
Chris: Vanuit mijn oorsprong zit ik al jaren in de meet en regeltechniek. Door mijn werk zag ik dat er veel te leveren is op Koi gebied. In 2008 ben ik begonnen met waterkwaliteit monitors wat toen helemaal nieuw in de markt lag. Er was niemand gespecialiseerd in meet en regelapparatuur voor Koivijvers. En eigenlijk nu nog niet, dus kun je wel stellen dat hier mijn kracht ligt.

Een "wandje" vol met meet en regelapparatuur

Een “wandje” vol met meet en regelapparatuur

Engel: Jullie bedrijfsnaam is KOITRONICS, hier staat het eerste gedeelte voor; Kwalitatief Onderscheidend Innovatief. Een leuke vondst eigenlijk, maar waar denken jullie de komende jaren winst behaald kan worden op technologisch vlak voor de hobbyist en wordt dit dan ook betaalbaar
Chris: In 2009 zijn wij gestart met de verkoop van de Exact Micro 7-Foto. Met dit appparaat kun je 37 waardes meten of bepalen. Dit apparaat wordt in Amerika ook veel in de industrie met succes verkocht. Het is een zeer stabiel kwalitatief hoogstaand meetapparaat.
in mei 2014 is de vernieuwde versie (want innoveren is iets wat bij Exact nooit stopt) op de markt. Met dit apparaat kun je de gemeten waarden via bluetooth naar je iphone of ipad  zenden. Of het ook naar een pc kan weet ik nu nog niet. Ik kan wel beloven dat dit komen gaat maar omdat ik het nog niet zeker weet hou ik het liever bij deze stelling.
Eigenlijk zoek ik constant naar nieuwe apparaten ten behoeve van meet en regeltechniek die geschikt zijn voor de Koi-seane. zo krijg ik nieuw in mijn assortiment een digitale microscoop, met een groter scherm en een grotere resolutie dan die nu op de markt te koop zijn. Deze wordt nog niet in Nederland verkocht van het merk Nimax. Dus wij zijn volop bezig met innovatie dacht ik zo.

Engel: Is jullie apparatuur ook geschikt voor iemand zoals ik, ik bedoel hiermee de absolute; Tripple-A-DOMBO technische apparatenbediener.
Chris: Ja, zelfs jij kan dit. Echt het is kinderlijk eenvoudig, je neemt een 5 ml water vult dat in het gaatje waar je het dekseltje voor af moet halen. Dan laat je de fotocel het water kalibreren want elk water heeft een andere kleur. Daarna kies je de gewenste waterwaarde welke je wilt meten, haalt gedurende de aangegeven tijd de strip rustig door het kleine beetje water, en binnen een mum van tijd is jouw waterwaarde daar!!
eXact_Eco-Check

Een stelling vol met meetstrips ten behoeve van de fotometers

Een stelling vol met meetstrips ten behoeve van de fotometers

Engel: Wat is een goed instapmodel, wat alle belangrijke waarden meet voor een Koiliefhebber, en toch ook makkelijk is in de bediening, en bovendien voordelig in prijs is. Ik vraag dit speciaal omdat wij Hollanders toch elke keer weer op de eurootjes letten, toch?
Chris: De Exact Eco-chek kost  € 499,- maar kun je wel  10 waterwaarde’s mee meten. De Hanna checker  komt op € 72,50 echter per te testen waterwaarde heb je wel voor iedere waarde een checker nodig!

Engel: Wat als een van de bij jou gekochte apparaten defect raakt, dit kan natuurlijk alle apparaten kunnen een keer dingen doen die je liever niet wilt. Hoe zit het dan met de garantie.
Chris: Het meeste gaat retour naar de fabrikant. Dan is het afhankelijk van de fabrikant hoelang het duurt eer het weer retour komt. In de meeste gevallen beoordelen wij (en zeker in de garantieperiode) of het vervangen moet worden, en dan dragen wij daar dan ook zorg voor. Wij nemen het apparaat dan in! En de klant krijgt een nieuw apparaat mee retour.

Engel: Wat houd KoiControl precies in:
Chris: een standaard PLC, (Progammeble Logic Controller) ook wel de controller genoemd. In principe moet je het zien als een apparaat dat iets meet, en wanneer het een waarde overschrijd zal hij iets doen. Dit “iets” doen hangt af van jouw wensen, zo kun je hem alarm laten slaan op jouw mobile telefoon of bijvoorbeeld wanneer er een Ph gemeten wordt kan hij de Ph verhogen of verlagen. Of hij kan ook beide, dus bellen en iets aan een waterwaarde doen. Zo kun je legio mogelijkheden hierop toepassen.

_MG_0003

Chris bij een van zijn "kindjes"

Chris bij een van zijn “kindjes”

Engel: Zelf ben ik in bezit van een Seneye. Ik vind dit een redelijk goed apparaat. Echter nu heb ik een nieuwe computer welke op windows 8.1 draait en werkt het apparaat niet meer. Althans de router welke erbij verkocht wordt. Ik heb een levendige discussie gehad met de createurs van Seneye. Zij hebben mij enkele oplossingen geboden, maar niets hielp. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik dan maar pech heb gehad.
Hoe zit dat bij jouw bedrijf, stel ik neem een uitgebreid pakket met PLC-besturingen, en Microsoft krijgt het weer eens op de heupen en komt met weer een nieuw besturingssysteem. Wordt er dan ook tegen mij sorry gezegd en koop maar een nieuw systeem.
Chris: Nee dat zal bij ons niet gebeuren, ik koop al mijn hard en software in bij een zeer gerecommandeerd bedrijf, wat ook een Microsoft licentie heeft. Dit betekent dat zij op de hoogte zijn van veranderingen in het besturingssysteem van Mycrosoft en hier tijdig bericht van krijgen. Zodat zij dan ook kunnen inspelen op de veranderingen van de markt.

Engel: Ik heb ooit eens gehoord dat je de  NH3/4 en Nitriet niet samen in een slide kunt meten. Toch zegt Seneye al drie jaar dit bijna te kunnen. Kun jij in Jip en Janneke taal uitleggen of dit wel of niet mogelijk is?
Chris: De Ammonia NH3/4 en Nitriet elektroden contamineren elkaar. Met andere woorden zij beïnvloeden elkaar waardoor vooral de nitriet meting niet betrouwbaar is. Het betreft beide ION selectieve elektroden welke fysisch chemisch op elkaar reageren. vele fabrikanten zullen dit wel willen maar door met name de selectieve elektroden welke fysisch niet goed op elkaar reageren, zal dit er wel nooit van komen, mede door de hoge onderzoekskosten, waarvan je van te voren nog niet weet of het dan ook lukken gaat!

Engel: Op jouw site zie ik veel soorten meetapparatuur, kunnen deze ook buiten hangen, want niet iedereen heeft zijn filter in een schuur staan.
Chris: De meeste kastjes kunnen buiten, mits zij maar onder een afdakje komen te staan. Slagregen bijvoorbeeld daar houden zij niet van. Daarom verkopen wij ook kasten met plexiglas deurtjes zodat het buiten, toch binnen is!

Met deze woorden besluit ik mijn interview wat vooral leerzaam was, bij een bedrijf waar grote kennis aanwezig is over de materie; PLC en het daaraan gerelateerde watercontrolling!
Hieronder nog een waterwaardetabel welke een goede leidraad is voor jouw Koivijver, beschikbaar gesteld door KoiTronics
Knipsel

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.