Voor schaatsers met een voorkeur voor natuurijs was het een dramatische winter, als je überhaupt al van een winter kunt spreken. In mijn optiek is de herfst naadloos overgegaan in de lente. Voor koihobbyisten kon het denk ik niet veel beter. Nauwelijks vorst en watertemperaturen die zelfs zonder het afdekken van de vijver niet of nauwelijks onder de tien graden zijn gekomen. Het zou zomaar kunnen dat onze jongens en meisjes van de Koi Vijver Adviesdienst (KVA) dit voorjaar wel eens een dagje in het weekend leuke dingen met het gezin kunnen gaan doen, door het gebrek aan een strenge winter en daardoor verzwakte koi. Mochten zich in uw vijver desondanks problemen voordoen, dan leest u elders in dit magazine hoe u roet in het eten van de weekendplannen van de KVA-ers kunt gooien René Grootscholten legt u uit wat de KVA voor u kan betekenen en hoe u deze het meest efficiënt kunt inschakelen.

KVA All Japan
Op het gebied van visziektes onderhouden wij overigens nauwe banden met diverse dierenartsen en met het Vis-, schaal-, en schelpdierziektelaboratorium van het Central Veterinary Institute (CVI) in Lelystad. Het CVI is het enige laboratorium in Nederland dat door middel van (RT)PCR het Koi Herpus Virus (KHV) kan diagnosticeren. Van het hoofd van de afdeling, Olga Haenen, ontvingen wij een informatief artikel over “Koi Sleepy Disease”. KSD is net als KHV een virusziekte en is afgelopen najaar voor het eerst door het CVI aangetroffen in koi. Naast de banden die we onderhouden met specialisten op het gebied van visziektes, geven wij zelf een achtdaagse cursus koihouden, waarin de nadruk ligt op het gezond houden en gezond krijgen van koi. De 2014 editie van de Koi University, zoals zij deze cursus hebben gedoopt, is op dit moment nog in volle gang, maar vanaf deze uitgave kunt u zich inschrijven voor de 2015 editie. Ad Jacobs vertelt u hoe.
Sleeping disease Koi University
Voor wat betreft “The biggest koishow on this planet and far beyond”, te weten onze eigen Holland Koi Show kunnen wij u mededelen dat de voorbereidingen voortvarend gaan. De leden van ons sales team gaat nog net niet met elkaar op de vuist over wie welke potentiële standhouder mag benaderen. Sponsoren geven ons hoogstwaarschijnlijk de financiële speelruimte om nog dit jaar een aantal vernieuwingen door te voeren, waarmee we denken de show nóg veelzijdiger te maken.  Een voorbeeld hiervan is het “Doe Plein”. Dit wordt een interactief plein, waar we mini-lezingen, demonstraties en mini-cursussen geven voor kleine groepjes mensen, die graag meer informatie willen over specifieke aspecten van de koihobby. Hier kunt u terecht met al uw vragen en zelf actief deelnemen. Voor dit Doe Plein gaan we een nauwe samenwerking aan met KoiQuestion, die met dit idee naar ons toe zijn gekomen. Verder hebben we voor de bezoekers nog een aantal leuke verassingen in petto. Wij hopen u dan ook weer in groten getale te mogen verwelkomen op 15, 16 en 17 augustus in de, in Oosterse sferen omgetoverde, Kasteeltuinen te Arcen (Limburg)!
All Japan Philippine
Qua shows brengen wij u in KOI 113 allereerst natuurlijk de 45ste All Japan Combined Nishikigoi Show. Deze show wordt gezien als ’s werelds belangrijkste koishow. Bas van der Hulst brengt een sfeerimpressie en natuurlijk tonen wij u de grootste prijswinnaars in prachtige beelden. Een veel kleinere show, maar met hoge kwaliteit koi en een jury waar je “U” tegen zegt is de 2e editie van de Filipijnse “National” voor u in woord en beeld verslagen door R.J. Silva.
 
Hoshikin Dainichi Torazo
In de 43ste KoiBijbel behandel ik topkweker Hoshikin, vooral bekend om haar prachtige Kohaku. Harald Bachman heeft een videodagboek van zijn stage bij Dainichi bijgehouden, met verwijzingen naar bewegende beelden die we voor u op de NVN website (www.nvn-koi.nl/harald) hebben geplaatst en waarnaar we in het artikel verwijzen. In deze uitgave van KOI magazine tevens het laatste deel over kweker Torazo van Peter Waddington. Genoeg topkwaliteit Go-Sanke dus door deze drie bijdragen.
Trias Kyorin
Van de hand van Vincent van Driel komt deel II van de serie Trias Energetica, waarbij de nadruk van deze serie over duurzaam koihouden ligt op het beperken van warmteverlies, waardoor energie kan worden bespaard. Energie is ook het onderwerp van Johan Leurs, maar hier gaat het over de energie die koi nodig hebben om te kunnen functioneren en groeien. Voer dus! Dat goed voer nodig is voor optimale groei inspireerde Johan Leurs om gedurende zijn Japanreis ruimte in te plannen om een bezoek te brengen aan de Hikari fabrieken.
Kyorin Onzin Verleiding
Dat deze groei tot buitengewoon grote vissen kan leiden heeft Ad Jacobs geïnspireerd om zich in de serie “Zin of Onzin” af te vragen of de vis überhaupt nog wel “past” in zijn omgeving. Alie de Boer heeft ervaring met dit probleem. In haar artikel “De Verleiding” beschrijft ze een visje uit eigen kweek dat het aquarium dreigt uit te groeien.Dichter bij huis brengt Ronald Stam verslag uit van het Kerstfeest dat hij vierde bij Koi Consult in Denemarken. Nog dichter bij huis bezocht Ad Jacobs Vijvercentrum Ekkersrijt. Uiteraard ontbreken ook in deze uitgave VisFlits van Theo van Bladel, Move your Ass en een Koilumn niet. Vanwege plaatsgebrek hebben we de derde aflevering van “More Days Grace” doorgeschoven naar de volgende uitgave.Veel leesplezier,Joop van TolHoofdredacteur KOI Magazine.
Denemarken Vijvercentrum Ekkersrijt

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Comments are closed.