Hobby Koi Amersfoort ontmaskert oplichters

Het was 17 maart toen Kevin van Kessel nietsvermoedend rondstruinde op de markt; Marktplaats.nl om precies te zijn. Al klikkend kwam hij voorbij Koi die te koop worden aangeboden op de populaire verkoopplaats. Geen ongewone zaak en al snel wordt zijn aandacht getrokken door een opmerkelijke advertentie; Zijn oog valt op een prachtige Tategoi Kohaku alsook een zogenaamde Very High Quality Shiro Utsuri. Met gewekte nieuwsgier klikkerdeklikt Kevin vol spanning naar de advertentie;

Mooie Tategoi Kohaku:
Vraag prijs 450 euro mail me voor me gegevens dan kunt u het geld in een envelop doe en op sturen na mij na ontvangst van het geld stuur ik u een mail dat ik het heb ontvangen en dan stuur ik de koi na u op

Niet onze hoofdredacteur maar de steller van de bedoelde advertentie is verantwoordelijk voor de grammaticale tekortkoming, maar dat is natuurlijk niet eens het meest opmerkelijk. Wel van belang zijn de volgden zaken:
1. Euro 450,- voor een tategoi Kohaku is een koopje.
2. Geld in een envelop opsturen?
3. De Koi worden opgestuurd?

 

Als een ware onderzoeksjournalist is Kevin ingegaan op de advertentie en brengt voor beide vissen een bod uit van Euro 250,- Niet lang daarna mag hij een reactie in ontvangst nemen:

hallo u bod is goed gekeurd u kunt het geld verzenden naar lokerenpassage 124 5235 ks den bosch u kunt het daar toe versturen op de naam koi verkoop

Het blijft lastig om deze correspondentie taalkundig te ontleden, maar duidelijk is dat de verkopende partij graag zo snel mogelijk het geld op de post ziet. Over de vis wordt niet eens gesproken, terwijl het toch vrij evident is in de tot stand komende transactie. Als Kevin er dan naar vraagt stelt de verkoper ons gerust over hoe de vis naar diens nieuwe eigenaar toe zal komen;

het word verzonden in doos met een zak met water der en lucht word dicht geknoopt dan in de doos gedaan dicht maken en verzenden je aders toe groetjes boy

Gelukkig zeg, stel je voor dat er geen lucht in werd gedaan of dat de zak niet zou worden dichtgeknoopt. En de vis wordt gewoon naar je toe gestuurd middels de post. Het zou zomaar een nieuwe rage kunnen worden; weer eens wat anders dan de Zalando man, maar laten we er maar niet aan beginnen.

Je blijft achter met een lege vijver, een lege beurs en een adres dat niet traceerbaar is

Als Kevin het adres naar waar het geld zou moeten worden opgestuurd controleert, blijk dit een postkantoor te zijn. Ook de identiteit van de handelaar weet Kevin op te sporen en die heeft voor zover inzichtelijk weinig affiniteit met onze gevinde vrienden. Het is dan ook zeer aannemelijk dat wanneer Kevin het geld had opgestuurd, de betreffende oplichter helemaal geen Koi op zou hebben gestuurd en niets meer van zich zou hebben laten horen. Je blijft achter met een lege vijver, een lege beurs en een adres dat niet traceerbaar is. Nadat Kevin de verkoper confronteerde met zijn vermoedens werd de advertentie vliegensvlug van het internet verwijdert en heeft niet meer thuis gegeven.

Alhoewel Kevin zich er niet door liet vangen is het niet irreëel aan te nemen dat er mensen zijn die; onervaren, goedgelovig, onwetend of gewoon minder op hun hoede en er dus wel in trappen. Vanuit mijn studie criminologie weet ik dat slachtoffers van dit soort criminaliteit zelden aangifte doen uit schaamte dat ze erin zijn getuind. Het beste middel in deze is dan ook bewustwording om preventie van dit soort schrijnende situaties zoveel als mogelijk te voorkomen. Wees dus bedacht bij het aankopen van Koi en/of toebehoren via het internet; gebruik betrouwbare bronnen, verstuur geen geld in een envelop en doe geen zaken met mensen of instanties die je niet lijfelijk kunt of mag bezoeken om de waar te aanschouwen. Een gewaarschuwd Koi hobbyist….

Noot van de redactie: Alhoewel de identiteit van de vermeend oplichter in kwestie bekend is; maken wij deze niet publiekelijk daar het ondanks feiten en omstandigheden die leiden tot een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, niet uit valt te sluiten dat er geen kwade opzet in het spel is en dientengevolge een individu hiermee onredelijke schade kunnen berokkenen.

Hobby Koi Amersfoort

Onze bijzondere dank gaat uit naar Kevin – Hobby koi Amersfoort – van Tessel voor zijn medewerking aan dit artikel.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App