Eindelijk zijn we aangekomen bij de vats voor het podium. In deze bakken zwemmen ze; de beste Koi van de show. De winnaars van de major-awards pontificaal in het midden en daaromheen de Koi die de “best in variety”-awards en de diverse overige prijzen als de Kokugyo, Sakura, Botan en Tsubaki-awards.

Bas met Ryuki Narita, de meest beroemde Koi dealer ter wereld!

Voorafgaand aan de show heb ik al wat voorstudie gedaan via internet en social media en daaruit kwam naar voren dat er drie grote kanshebbers voor de titel Grand Champion zijn: Twee Kohaku’s van Sakai Fishfarm met een lengte van 91 en 98 centimeter en een 99cm lange Showa, luisterend naar de naam Lion Queen, van de kweker Momotaro. Daarnaast zouden er nog een aantal “gevaarlijke” outsiders ten tonele komen, die er zomaar eens met de titel vandoor zouden kunnen gaan en opvolger worden van de magistrale Kohaku “M Legend” die de vorige editie van de All Japan Combined Nishikigoi Show op haar palmares bijschreef.

De vis is slechts zes jaar oud en heeft al een lengte behaald van 99 centimeter, bizar!

Ik begin bij het vat waar het grote bord “Grand Champion” boven hangt, de winnares is gisteren al reeds bekend gemaakt dus ik weet wat ik kan verwachten: de schitterende Showa van Momotaro die vorig jaar op de All-Japan gekroond werd tot runner-up “Jumbo Champion”, is nu uitgeroepen tot de absoluut beste Koi van de show. De vis is slechts zes jaar oud en heeft al een lengte behaald van 99 centimeter, bizar!

Buiten het feit dat het nógal indrukwekkend is om de mooiste en beste Koi van de wereld “live” te zien in plaats van op internet of in een magazine, was ik totaal buiten zinnen van de kwaliteit van dit dier. Wát een imposante verschijning is dat zeg! Met name het fantastische mooie beni en de fenomenale huid vielen mij in positieve zin op. Ik heb het vermoeden dat we deze Koi vast nog vaker tegen gaan komen, ze is goed in ontwikkeling en het sumi is nog lang niet gefinished. Ook zit de groei er nog goed in, al-met-al goede vooruitzichten voor deze vis en de eigenaar mr. Wong uit Hong-Kong. Hieronder in Detail van voor naar achteren. Enjoy!

Absoluut een waardig Grand-Champion!
De volgende Koi waar ik bij ga kijken is tevens mijn persoonlijke favoriet van de show. Het betreft hier de Kohaku van Sakai Fish Farm die vorig jaar de Kokugyo-award voor 90bu pakte en dit jaar ging voor de hoofdprijs. De hoofdprijs werd het helaas niet, echter is Jumbo Champion óók een zeer mooi resultaat. De SFF Kohaku heeft momenteel een lengte van 91cm en zwemt er schitterend bij: Huid is subliem, body goed, goed patroon. Echter nèt niet genoeg voor de titel. Volgend jaar wéér een kans!

Prijswinnaar na prijswinnaar worden door mij, en vele anderen, aandachtig aanschouwd en op foto en video vastgelegd. Ook zie ik een Japanse man die al deze moderne techniek maar niets vind en de Grand Champion vereeuwigd met behulp van een potlood en schetspapier: zo kan het natuurlijk óók! Hij beheerst het perfect, gezien de gelijkenis die zijn schets heeft met de werkelijkheid.

een Sanke die hele andere plannen heeft dan voor de camera netjes “manaka” op mij af te komen zwemmen

Nadat ik de laatste Koi uitgebreid op de foto heb gezet, een Sanke die hele andere plannen heeft dan voor de camera netjes “manaka” (door het midden) op mij af te komen zwemmen, besluiten we dat het mooi geweest is. Een dag slenteren tussen de meest schitterende Nishikigoi, het zo-mooi-mogelijk op de plaat krijgen van Koi (blijft lastig voor een ongeduldig type als ik) en de gigantische hoeveelheid indrukken die je krijgt tijdens zo’n dag, gaan je nou eenmaal niet in de koude kleren zitten.

Gelukkig hebben we hierna nog een paar mooie dagen in Tokyo voor de boeg waarin we weer een beetje op aarde kunnen komen in één van de schitterende tuinen of tempelcomplexen die deze stad rijk is.
Afgemat en met een totale Koi-overdosis verlaat ik de zaal. Vlak voor de uitgang kijk ik nog één keer om en denk “ja, hier kom ik absoluut nog eens terug”…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.