Het zal geen enkele koiliefhebber zijn ontgaan: het is een zeer zachte winter. Amper vorst en relatief hoge temperaturen. Ook de vissen in de vijver blijven vrij actief rondzwemmen. Een behoorlijk verschil met vorig jaar toen alles dichtgevroren lag. Maar wat voor invloed kunnen deze hogere temperaturen en dit erg vroege voorjaar nu hebben? Zitten er ook risico’s aan?

Gisteren beloofde Tiebo al een vervolg op zijn artikel “Een Koi in je net maakt nog geen zomer….” welk door Bardo geschreven zal worden, vandaag al wordt je op je wenken bedient.

De spijsvertering van de vissen is dus ook nog steeds erg traag.

Zo zwommen de meeste Koi deze winter

Zo zwommen de meeste Koi deze winter

De Koi zijn nu dermate actief dat ze al weer op zoek gaan naar eten. Wanneer de vissen om eten vragen kan het in principe geen kwaad om te voeren. Niet de hoeveelheid die normaal gegeven wordt, kleine porties zijn al voldoende. De watertemperatuur is gemiddeld nog steeds beneden de acht graden in onverwarmde vijvers. De spijsvertering van de vissen is dus ook nog steeds erg traag.

Hiermee samenhangend is ook het afweersysteem van een Koi bij deze lage temperaturen nog niet optimaal. In een normale winter gaat de Koi voor langere tijd in winterrust. In de onderste waterlagen is de temperatuur dan het meest constant, zo rond de vier graden. Als de vissen in goede conditie zijn is dit geen enkel probleem. Als ze lekker volgevreten zijn in de herfst hebben ze genoeg vet om de komende wintermaanden door te komen. Nu zijn de temperaturen dus al iets hoger, en daarmee ook de activiteit. Het gevolg is dat de vetlaag ook langzaam inteert. Let dus op dat de vissen niet te mager worden. Gelijkmatig voeren in kleine hoeveelheden zou ik dan aanbevelen.

Zelfs te hoge ammoniakwaarden liggen dan op de loer                           

Wanneer er teveel gevoerd wordt kan dit leiden tot onnodige vervuiling van het vijverwater. Zelfs te hoge ammoniakwaarden liggen dan op de loer. Door de lage temperaturen is ook de biologische filtering nog op een laag niveau. Wanneer de koi ineens veel gaan eten en dus ook meer ammoniak uitscheiden kan dit tot problemen leiden.
Dus het is belangrijk om de balans te vinden tussen genoeg voeren en teveel voeren. Licht verteerbaar en liefst zinkend voer is het meest geschikt in deze tijd van het jaar. Hou ook in de gaten dat na een warme namiddag waar de vissen redelijk wat kunnen eten, het water ’s nacht nog flink afkoelt. Het voer kan zo slecht verteerd worden en leiden tot darmproblemen bij de koi.

Omdat het nu erg vroeg voorjaar lijkt te worden, zal waarschijnlijk de kritieke periode waarin veel parasieten weer actief worden eerder beginnen dan normaal. Houdt dus goed in de gaten of de Koi vreemd gedrag vertonen, zeker als de temperatuur richting de vijftien graden gaat. De cyclus van parasieten begint dan vaak weer op gang te komen. Als de conditie van de vissen niet optimaal is of de waterkwaliteit matig is, ligt dit zeker op de loer.

De bekende groene soep ofwel erwtensoep!

De bekende groene soep ofwel erwtensoep!

Ook komen er al meldingen van sterke algengroei bij Koiliefhebbers en dealers vandaan.

Draadalg de "haat" van vrijwel iedere Koivijveraar

Draadalg de “haat” van vrijwel iedere Koivijveraar

Ook dit is te verklaren door de hogere temperturen. Algen nemen op een directe manier de aanwezige voedingsstoffen in het vijverwater op. Als de vissen actiever worden en wat meer voer gaan eten, scheiden ze ook meer afvalstoffen af. De aanwezige algen weten wel raad met deze afvalstoffen. In combinatie met hogere watertemperaturen en perioden met zon kan dit er toe leiden dat algen snel gaan groeien. Met als resultaat groen water of grote plukken met draadalg.

Rond deze tijd van het jaar is de biologische filtering nog lang niet op volle sterkte. De activiteit van bijvoorbeeld nitrificerende bacterien is nog laag en de meeste planten in het plantenfilter beginnen net uit te lopen.
Voor de Koi kan alg totaal geen kwaad (het is eerder voordelig), maar mocht je uitbundige algengroei toch hinderlijk vinden zal toch de UV lamp al aan moeten, het water op een verantwoorde manier ververst worden of met een borstel de draadalg verwijderd moeten worden. Wachten tot de plantenfilter zijn werk gaat doen is natuurlijk ook een mogelijkheid……..

Over Bardo Wesselius

Bardo is afgestudeerd als bioloog en heeft zich gemanifesteerd als Aquatisch Ecoloog. Hij speelt eredivisie slootje struinen en gewapend met microscoop analyseert hij het leefmilieu van onze gevinde vrienden en kan hij elk biologisch proces de baas.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App