Het afgelopen weekend was awesome; of toepasselijker, Sugoi! Terwijl Japan nog onder een zijdewit dekentje ligt hebben wij genoten van een winters voorjaarsweekend (in maart!) met volop zon en een aangenaam temperatuurtje. Voor mijn gevoel was het de start van het koi seizoen en voor zover het aan mij ligt het begin van een kei seizoen! Maar let op! Wees niet te snel te enthousiast, want waar geen matigheid wordt betracht, zullen de grootste geneugten, de grootste pijnen met zich mee brengen…

Evenmin was ik de enige die een bezoek bracht aan een Koidealer

 

Ik zal niet de enige zijn geweest die de tuinset weer in vol ornaat heeft uitgestald en een drankje of versnapering in de zon heeft verorbert. Evenmin was ik de enige die een bezoek bracht aan een Koidealer. Die was gewoon open! Dat was vorig jaar echt wel anders rond deze tijd; toen was er nog geen Koi die er ook maar aan dacht om al naar een korreltje voer te happen; vandaag heb ik ze zien vreten. Voor de dealers hoop ik dat dit het slechte voorjaar van vorig jaar een beetje goed zal maken; voor de hobbyist hoop ik op een gezond voorjaar met weinig problematiek.

Welke nemen wij papa?

Dat laatste ligt dankzij die korte winter wel meer voor de hand; Koi zullen minder aanspraak hebben gemaakt op hun reserves dan in een reguliere, strenge of lange winter. Een kanttekening wil ik ook maken. We zijn er namelijk nog niet.

en dat was niet omdat ze jeuk had                                                                     

Al was het weer het afgelopen weekend te betitelen als een lekker wijf; ze kan evengoed volgende week weer een echte bitch zijn! Vorige week nog, stond ik mijn auto te krabben en dat was niet omdat ze jeuk had. En het mag dan wel lekker aanvoelen als je overdag buiten bent, maar s’avonds en s’nachts als jij lekker binnen zit, koelt het buiten toch nog behoorlijk af. Ik heb de persoonlijke overtuiging dat juist schommelingen funest zijn. In het algemeen voor de Koi, maar ook voor de randvoorwaarden van je vijver en biotoop. Gelukkig is het aanpassen van water aan de temperatuur een diffuus systeem en zijn schommelingen altijd geleidelijke processen. Edoch; het voelt warm en je voert je Koi; ze vragen erom; maar zo warm is je vijverwater nog niet en daarmee de lichaamstemperatuur van de exotherme (koudbloedige) Koi, wiens lichaamsfuncties ook afhankelijk zijn van de temperatuur, al evenmin.

ga voor de zogenaamde wheatgerm varianten

ga voor de zogenaamde wheatgerm varianten

De gevorderde hobbyist zal weten dat hij hierop in moet spelen en het type voer aan moet passen. Gebruik in het voorjaar geen voeren met een te hoog eiwit gehaltes, maar ga voor de zogenaamde wheatgerm varianten. Voeders met een hoog eiwit gehalte zijn moeilijker te verteren in het darmkanaal; de koi heeft immers niet de beschikking over een maag. Als dit te lang duurt kan het rottingsproces al in de ingewanden van de Koi beginnen waarvan de Koi ernstig ziek kan worden. Voer ook geen zijderupsen, die hebben ook een erg hoog eiwitgehalte. De Koi kan er simpelweg nog niets mee aanvangen; al die voedingsstoffen zal ze lang niet allemaal kunnen converteren naar groei, het immuunsysteem of onderhoud van het pigment.

Deze voerautomaat is nog even niet nodig

Deze voerautomaat is nog even niet nodig

Het enige wat je doet is je vijver onnodig belasten dat in deze tijd hele andere gevolgen zal hebben en waar mijn gewaardeerde collega Bardo in een vervolgblog op in zal gaan; alggroei! Gebruik dus een basis wheatgerm voer en is je water wel langzaamaan boven de tien graden meng dan voorzichtig met een ander voer. Stap niet meteen volledig over is mijn advies. Wat je wel kunt doen is een vitaminepreparaat toevoegen in bijv spray-vorm; het zal geen kwaad kunnen. Hetzelfde geldt voor biologische toevoegingen zoals die uit de leer van Shinji. Let vooral ook op voertactiek; voer niet tig keer op een dag kleine beetjes; maar voer enkele keren per dag kleine beetjes. 😉 Ook al lijkt het seizoen vroeg in te treden; er is geen enkele reden om de zaken te forceren. Bereidt je Koi gestaag voor op een goed en daverend seizoen en neem het zoals het komt, deins mee op de grillen van moeder natuur, want wedden op haar is zoveel waard als gokken op groen aan de roulette tafel. En hoe zeer ook de jaargetijden op elkaar in lijken te lopen; een winter en een zomer zijn nog altijd een seizoen van elkaar ontfermd…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App