Natuurlijk zie je zo nu en dan een Koi voorbij schieten op het wereldwijde web die je spontaan doet kwijlen. Je weet ook meteen dat je de Koi zelf nooit zal kunnen betrachten of laat staan zelfs ook maar zien. De Koi die ik de afgelopen week voorbij zag glijden op het internet is er zo eentje van de allerhoogste kwaliteit. Aanvankelijk dacht ik, die zal wel weer belanden in Azië, maar misschien bestaat er ene kans dat we haar toch mogen aanschouwen? Wie is deze mysterieus mooie Koi en waarom komt ze me zo bekend voor?

De Sanke beschikt over een geweldige uitstraling en met een tamelijk onconventioneel hi patroon, wordt het sumi essentieel. De plaatsing hiervan is dan ook uitermate subliem naar mijn bescheiden mening. Om over de bouw nog maar te zwijgen. Alleen al kijkend naar de foto bedenk ik er spontaan een Grand Champion titel bij. Maar ze komt me ook bekend voor. De meeste kampioenen die we uit de stallen van DKC zagen steigeren waren afkomstig van Sakai Fish Farm. Dat kan het dus niet zijn. Zal het een auction Koi zijn geweest? Of eerder verschenen op een show misschien? Zonder alle overzichten af te pluizen – ik was er wel even aan begonnen maar dat is niet echt te doen – heb ik het meer op de logica gegooid. Met welk ouderdier van Momotaro toont ze gelijkenissen? Al snel kom ik uit bij Ryujin; de befaamde Sanke van wel over een meter die in 2009 de Grand Champion titel binnensleepte op de All Japan Nishikigoi Koi Show.

Voorzichtig stellende dat ze van Ryujin bloedlijn is; is het ook min of meer te verklaren waarom deze vis op zesjarige leeftijd al 94 centimer aan de lat doet!
Ze verscheen op de website van Danny’s Koi Cafe en ook op Facebook werd de foto ook geplaatst door Mie Dumalin, eigenaresse van Danny’s Koi café – internationaal beter bekend als ‘Koisan Europe’. Vrij vlot werd de vraag gesteld of de Koi van hen zou zijn; maar dit blijkt voor nu een geheim te zijn. Spannend werd het toen Henny van Groessen, oprichter en voorzitter van de Nederlandse Koi vereniging Koi2000, of de vis misschien op shows in Europa te zien zou zijn in 2014. Ook hierop kan niet sluitend worden geantwoord, maar er zijn indicaties die dit wel insinueren. Zo wordt er bij de vermelding op hun eigen website – welliswaar gepaard met een vraagteken – gezinspeeld op een entree tijdens de Interkoi Koi show in Duitsland, traditioneel de eerste op het Europese vasteland.

Zal hij na Heidi II een nieuwe Sanke hebben weten te betrachten om de Europese titels te gaan strijden?

In hetzelfde draadje op Facebook reageert Henny van Groessen circa een week na het stellen van haar vraag als respons op Cas ter Haar, voorname afgezand van Takazumi, refererend naar het geheim zijn van het antwoord op de vraag of we haar in levende lijve zouden kunnen aanschouwen. Ook Jean Hoorne, meervoudig Grand Champion winnaar en klant van Danny’s Koi Café, reageert met de vermelding dat het een leuk geheim is en impliceert hiermee in ieder geval te weten waarover het gaat. Zal hij mogelijk de nieuwe eigenaar zijn van de Sanke in kwestie. Zal hij na Heidi II een nieuwe Sanke hebben weten te betrachten om de Europese titels te gaan strijden? Vorig jaar bleek hij het af te moeten leggen tegen Pandora, een meesterlijke Kohaku in eigendom van Harry van der Hout.

Verder dan speculatie komen we op dit moment niet. In een officiële reactie aan mijn persoon verklaarde Mevrouw Dumalin dat er nog geen zekerheid bestaat over haar komst. Een andere reactie die haar zeker siert is het antwoord op mijn vraag of deze Koi het gevoel evenaart dat zij had bij Diablo, een Sanke met wie zij Europa veroverde en vele hobbyisten heeft geïnspireerd; “Diablo was zo speciaal met haar Fukurin“, waarmee ze haar loyaliteit aan haar geliefde vis andermaal toont. Hieronder een video van de Sanke die wellicht binnenkort een enkeltje krijgt; hierin wordt de kwaliteit en uitstraling van de vis bevestigd.

Danny heeft haar ‘Red@Dot’ genoemd en het lijkt me geen uitleg benodigd waar dit op berust. Dit is overigens ook een kenmerk dat me nog vers bij stond; namelijk van de Grand Champion van Wakagoi Koi Show 2012, de meest beroemde Koi Show voor Koi tot 61cm. De koi stond me nog zo goed in het geheugen omdat het de eerste Sanke ooit was die deze show won. Deze vis is echter afkomstig van Sakai Fish Farm.

Concluderend kan ik stellen dat we vereerd zouden zijn zo een Koi te mogen begroeten in Nederland, Belgie en Duitsland. Ook al wordt de beslissing gemaakt om haar mee te laten spelen in Europa, want laten we eerlijk zijn, deze Koi speelt ook in Japan mee om de topprijzen, dan nog is het natuurlijk geen gemakkelijke opgave om een Koi van dit formaat goed te transporteren en tijdig fit en in shape aan te laten treden op een show.
We kunnen ons op dit moment enkel verheugen; en dromen; dromen mogen we ook…

foto’s: Danny’s Koi cafe; Jane Maneerat

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App