Welke verantwoordelijkheid mag je van een Koi dealer eigenlijk verwachten en wat is eigenlijk de jouwe?  Hoe ziet dat er in de toekomst uit? In het licht van Koidealer 2.20 wil ik het licht eens werpen op de rol die de Koi dealer in zou moeten nemen; nu en in de toekomst.

Nemo zelf kan het niet langer aanzien

Huisdieren; ze zijn beslist geen speelgoed. Mensen en kinderen – ze schijnen tot hetzelfde ras te behoren – kunnen hier soms – verblind door fenomenen als ‘schattig’, ‘mooooooiiii’ en het ‘ikwilhet’ -syndroom – onwetend overhaaste beslissingen in nemen. De release van de populaire animatie film, Finding Nemo zorgde ervoor dat er circa 500 clownsvisjes meer werden verkocht dan voorgaande jaren; maar het sterftecijfer van de grapjas in gevangenschap die hierop vervijftigvoudigde zou in menselijke vorm toch zeker als genocide van omvang bestempeld worden. Er waren vast zelfs mensen die het visje gewoon in een zoetwateraquarium of vissenkom onderdompelden…

ik denk niet dat de lokale Pet’s Place bij jouw Place komt of je konijnenhok wel voldoende kubieke meter beschikt voor een extra cavia

In Amerika deed zich onlangs een geval voor waarbij een man geweigerd werd een goudvis aan te kopen in dierenspeciaalzaak PETCO, omdat hij er geen voldoende onderkomen van formaat beschikbaar zou zijn voor de Cyprinus. In dit specifieke geval een beetje vervelend omdat de man het aquarium, van toch bijna 20 liter (twee goede emmers water), in de week daaraan voorafgaand had aangekocht op advies van een andere medewerker van dezelfde PETCO; daarbij duidelijk vermeldend met welke intentie dit geschiedde.

Hij wilde voor zijn autistische zoontje twee mooie goudvissen in een aquarium die zich op zijn beurt hier helemaal aan vastgeklampt had. Terwijl de jongen na een week met zijn neus tegen het glas gedrukt staat te wachten op ‘de vangst’ voert vader een verhitte discussie daarbij argumenten aanvoerende dat hij een groter onderkomen zal betrachten wanneer de gevinde makkers in minder dan twee slagen aan de andere zijde zijn; “maar ze zijn nu nog maar enkele centimeters”. De winkelier houdt voet bij stuk en de autistische jongen – die moeilijk om kan gaan met veranderingen – blijft tussen verbolgenheid en verdriet, en was niet te troosten.

De dierenspeciaalzaak in kwestie

Twee op waarheid gebaseerde anekdotes; waarbij voor alle partijen iets valt te zeggen. We willen niet dat er dieren in het algemeen en vissen in het bijzonder onnodig moeten lijden of sterven. Maar als iedere beginnende hobbyist meteen een vijver moet hebben van minimaal 25 kuub omdat een Koi nu eenmaal 1 meter lang zou kunnen worden, gaat wellicht iets te ver. Hobby’s moeten laagdrempelig zijn voordat deze uit de hand kunnen lopen ;-). Dat zal altijd ten koste gaan van de dieren zelf want zoals je niet leert lopen zonder vallen, je niet kunt winnen zonder falen; zo kun je geen hobbyist zijn zonder struikelingen. Die zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Laat me duidelijk zijn; onwetendheid is een keuze voortkomend uit ijdelheid

Laat me duidelijk zijn; onwetendheid is een keuze voortkomend uit ijdelheid; en als hobbyist heb je dan ook zorgplicht voor de dieren die je onder je hoede kiest te nemen. Desondanks blijven fouten menselijk en bewijst het de incongruentie van wat ook wel menselijkheid wordt genoemd. Zo leer echter ook het besef – of je stopt met de hobby – en wordt je getriggerd je te verdiepen en competenties te vergaren om de dieren wel steeds beter te kunnen verzorgen; waarna je overigens ook in staat zult zijn anderen hierin behulpzaam te zijn. Als je die fouten niet maakt wordt je vanzelf dusdanig argeloos dat je ze wel maakt; het houden van dieren is wat dan aan gaat net het hebben van een relatie. Maar zonder grappig te willen zijn is het wel de oplossing ook; want die relatie is nu net waar de PETCO wel winst uit zou kunnen halen. Zeg nu zelf; iedereen kan in de winkel verkondigen dat zij een aquarium hebben van 400 liter; ik denk niet dat de lokale Pet’s Place bij jouw Place komt of je konijnenhok wel voldoende kubieke meter beschikt voor een extra cavia.

vissen zijn afhankelijk van hun verzorger.

Goed advies en bewustwording; dat is waar de verantwoordelijkheid van dierenspeciaalzaken wel hout snijdt; juist wanneer er wel iets fout gaat. Juist dierenspeciaalzaken zouden ook iets meer de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen voor een juiste nazorg ipv te wijzen naar een dure kliniek met een echte arts; ooit al wel eens gebeld of gemaild door een dierenzaak hoe het inmiddels met je leguaan gaat en of je nog vragen hebt over de zorg erover?

Hoe vind jij dat een dealer hiermee om moet gaan? Nu en over enkele jaren? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App