Interview Rene GerritzenHij is hobbyist, fotograaf en ook Koi dealer. Onlangs wijzigde hij zijn handelsnaam van ‘Vijferfun’ naar ‘Besuto Koi’ en het trok mijn aandacht van de vooral stille kracht – behalve het sluiten van zijn lens – die stiekem iedereen al wel eens heeft geïnspireerd met een van zijn foto’s. Tijd voor een interview met Rene Gerritzen.

Tiebo: Waarom deze naam; wat betekent Besuto Rene?
Rene: Besuto is een Japanse vertaling van ‘beste’ of ‘het beste’. Toch klopt dit niet helemaal. Het is een soort van geleend woord vanuit het Engels naar het Japans. Door verschillende informanten vanuit Japan heb ik me laten vertellen dat een Japanner die geen Engels spreekt, dit woord niet kent. Toch heb ik hiervoor gekozen omdat;

  1. het toch te vertalen is.
  2. ‘het beste’ hetgeen is waarvoor ik wil staan in de hobby.
  3. ik met deze naam wat makkelijker zaken kan doen in de grensstreek met Duitsland waar ik woon. (voorheen was de naam Vijverfun wel erg moeilijk voor onze Oosterburen)
  4. www.besutokoi.com wel lekker klinkt.

Tiebo: een nieuwe naam, betekent dit nu ook dat het concept van je dealerschap een wending krijgt?
Rene: Over die nieuwe naam ben ik eigenlijk pas gaan denken toen ik afgelopen jaar het idee kreeg om een voerlijn op de markt te brengen. Met het ontwerpen van een etiket kwam ik op deze naam, waarna ik vond dat ik deze naam wel breder toe kon gaan passen. Ruim 15 jaar heb ik als bedrijfsnaam ‘Vijverfun’ gevoerd, maar heb daar nooit echt marketing aan gehangen. Ondanks dat heb ik wel verschillende HQ koi uitgeleverd, waar op verschillende shows in Nederland, Duitsland en België prijzen mee zijn behaald. Wellicht zal de wending zijn dat er wat meer marketing komt in de vorm van een nieuwe website en een facebook pagina, die overigens nog wel beide gemaakt moeten worden. Hier ben ik momenteel wel druk mee. Ook wil ik mezelf verder profileren als koifotograaf, waarbij mensen voor een kleine vergoeding hun koi op de gevoelige plaat kunnen krijgen.

Voor mijn gevoel is een mensenleven te kort om alle ‘inns and outs’ op het gebied van koi te leren….

Tiebo: Geef je binnenkort ook nog ergens een workshop Koi fotografie?
Rene: De eerstvolgend workshop vindt plaats op 16 maart in Heerewaarden. Deze is gepland voor regio 3 voor de NVN. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de NVN.
Ik sluit niet uit dat er meerdere workshops volgen aankomend jaar. Te meer omdat ik ook een workshop geschreven heb over de bench varieteiten zoals die op de HKS gehanteerd worden.

Interview Rene Gerritzen

Tiebo: Wat zijn je persoonlijke ambities nog in de wereld die Nishikigoi heet?
Rene: De jarenlange ervaring (15 jaar) bij het benchen van koi enerzijds en de kennis die ik heb opgedaan door de contacten binnen de handel (ook 15 jaar) anderzijds vormen een perfect duo als het gaat over kennis en welzijn van deze prachtige dieren. Mijn kracht ligt in de combinatie: fotografie en koikennis. Door mijn hobby in de fotografie kan ik dingen vastleggen welke nu alweer dienen als lesmateriaal in verschillende seminars van vooraanstaande mensen binnen de koi. Mijn ambities zijn te vergelijken met die van Koiquestion. Kennis opdoen en kennis delen. Dit staat bij mij voorop….Voor mijn gevoel is een mensenleven te kort om alle ‘inns and outs’ op het gebied van koi te leren….
Interview Rene Gerritzen

Tiebo: Op welke foto ben je nu het allermeest trots?
Rene: Tja….dat is een lastige….Ik weet eigenlijk niet op welke foto ik het meeste trots ben. Waar ik het meeste plezier aan beleef is het volgen en het vastleggen van ontwikkeling van koi. Dit heb ik jarenlang gedaan bij mijn eigen aankopen. Je krijgt zo een mooi beeld van de evolutie van bepaalde bloed- en/of kweeklijnen. Dit draagt dan weer bij aan het vergaren van kennis. Ook ben ik trots op bepaalde detailfoto’s – zoals hieronder -waar tot in perfectie een huidkwaliteit te zien is.

Interview Rene Gerritzen

Tja en als je dan bijv. al jarenlang op de Show fotografeert van de Southeast Koiclub heb je natuurlijk een mooi beeld van een aantal koi die je al vaker op de plaat hebt gezet. Een mooi voorbeeld is de foto van de Showa van Ron Rance die in 2009 Adult Champion won maar ook in 2013. Dus waar ben ik trots op? Eigenlijk niet op een afzonderlijke foto, maar ik ben trots als ik een sessie of een show heb afgesloten, waarna de foto’s gepubliceerd worden in bladen, diverse fora, facebook of ook op jullie site….

Interview Rene Gerritzen

Tiebo: Stel je moest kiezen; Koi of Fotografie?
Rene: Uhhh….Deze twee hobby’s zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. De fotografie heb ik mede gebruikt om mijn kennis over koi te vergaren waarbij foto’s ook weer hebben gediend om de kennis bij anderen te onderbouwen…. Ik zou diep ongelukkig worden als ik voor één van de twee moest kiezen. Gelukkig hoeft dat ook niet!

Interview Rene Gerritzen

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.