Het Koi Dealerschap in Nederland is tot een aardige gilde aan het verworden. We mogen best trots zijn op de brok aan ervaring die de gemiddelde Koi dealer inmiddels heeft. Toch moeten we niet vergeten dat we ook jong bloed nodig hebben onder de Koi dealers en we niet vergeten te innoveren zodat de hobby ook blijvend aansluit bij de potentiële toekomstige hobbyist, de jeugd van tegenwoordig. Hoe ziet het Koi Dealerschap er uit in 2020?!

De gedachte aan deze interessante materie is een verzameling van persoonlijke interesses en aangewakkerd door gesprekken die ik heb gevoerd met hobbyisten en dealers. In het bijzonder Kevin van der Veen. Als aspirant professional in de Koi industrie is hij werkzaam onder de vleugels van Kietakoi en FB Koiproducts en  doet al doende in zijn jonge twintiger jaren ervaring op in de zowel de rol als Koi Dealer als binnen de groothandel. Zijn jonge leeftijd en nog onbezoedelde referentiekader maken zijn ideeën fris, gedurfd, misschien gek, maar alleen als je er niet voor open staat. Ik begin deze serie met een interview met Kevin, daar hij zowel inspiratiebron als middelpunt is van het onderwerp op handen en het verhaal van een jonge Koi dealer in spe zal ons helpen ons meer te verplaatsen in de Koi Dealer versie 2.20

Wat is er nu heerlijker dan in een bak met Kohaku roeren en de juiste vis er uitzoeken

Kevin was een jaar of 12 toen zijn vader begon met een Koi vijver. Hij werd door zijn vader op sleeptouw genomen die steeds meer raakte verdiept in de hobby en zij bouwden een hechte vriendschap op door de Japanse vissen. Iets dat ik bewonderenswaardig vind en ik hoop dat de hobby dit ook zal kunnen betekenen voor de relatie met mijn zonen.

Als ik Kevin vraag hoe hij van hobbymatig visjes voeren tot volledig ambitie georiënteerd op de Koi branche is gekomen; wil hij me, om dit duidelijk te maken, eerst iets anders vertellen:

Kevin:Ik heb de Koi onderschat; de vis en de hobby. Het is toch een vis die zwemt. Voeren is leuk en mijn vader regelde natuurlijk veelal de verzorging. Aanvankelijk keek ik daar niet naar om en geraakte niet verder dan het glunderen naar het zwemmend schoon. Des te langer ik keek, des te meer dingen ging ik me afvragen. Zaken als; “worden ze niet te dik?” En “Wat is dat eigenlijk met die watertestjes?”. Er komt toch wel heel wat bij kijken… Het schrok me niet af en ging het niet uit de weg, maar om heel eerlijk te zijn was ik op die leeftijd vooral ook met heel andere zaken bezig.

Marinier of Vijverbouwer; Kevin gaat een uitdaging niet uit de weg.

Kevin, niet bang voor een uitdaging, beproefde zijn geluk bij de Mariniers. Na een korte avontuur moest hij toch andere keuzes gaan maken. Inmiddels was de groothandel FB Koi Products een feit geworden en hij vind zichzelf op een goede vrijdagmiddag aan de keukentafel samen met zijn tweelingbroer Brian en zijn ouders. Zoals betrokken ouders dat doen; werd ter sprake gebracht welke kant de jongens op wilden. Van dit gesprek weet Kevin zich één qoute nog heel goed herinneren van zijn vader;

Kevin:  Qoute:  “Jij kunt nog een auto verkopen met vier lekke banden”
Ik maakte de keus om de vissen niet uit de weg te gaan. Ik was immers al voorbij het punt van onderschatting en wist welke wereld ik binnen zou treden, maar wat ik me precies op de hals heb gehaald leer ik nog elke dag. Als goede klant, vriend en partner in crime voor de groothandel FB Koi Products werd ik in de leer gesteld bij Kietakoi. Bennie Wiegman  (eigenaar van Kietakoi red.) heeft me aan de hand genomen in de Koi wereld. Hij geeft me de ruimte voor mijn ontwikkeling en visie. In de tien jaar die ik hem ken is hij een soort tweede vaderfiguur geworden. Bennie is echt van de praktijk. Daarnaast heb ik ook veel te danken aan Jaap Dekker, die over heel veel theoretische kennis beschikt. Zo rol je er spelenderwijs in en werd Koi steeds meer en meer een echte passie…
Ik heb me vooral toegelegd op de samenstelling van voer. Filtratietechniek is interessant, visziekten vind ik ook erg leerzaam en natuurlijk de visverkoop. Wat is er nu heerlijker dan in een bak met Kohaku roeren en de juiste vis er uitzoeken

Kevin met zijn leermeesters Jaap Dekker (links) en Bennie Wiegman (midden)

Eigenlijk vind Kevin alles gewoon bere.. eh.. visse-interessant en het moge duidelijk zijn dat hij een ontzettende leercurve doormaakt momenteel. De jonge heeft dan ook dromen, maar staat tegelijkertijd met beide benen op de grond. Waar hij dan van droomt?
Kevin: “Ik droom toch wel van het opkweken van jonge koi. Een vis van jongs af aan groot krijgen en dan GC winnen.

De telg van het geslacht Van der Veen won al wel eerder de Young Champion op de Euregio Koi Show vorig jaar. Een Major Award op je eerste show is natuurlijk formidabel, maar de Groninger doet zijn nuchtere stigma eer aan;

Kevin: Een dergerlijke prijs is hartstikke mooi, maar ik was slechts in beperkte mate verantwoordelijk voor de Koi en besef wel dat ik er daarmee niet ben. De echte winst heb ik gepakt in de aanloop er naar toe. Bennie nam mij mee en vroeg aan me welke beter is; zo werd ik verplicht goed te onderbouwen. Je moet dan toch anders kijken. Hij liet mij ook de vissen uitzoeken die we mee zouden nemen in de show. Hij geeft me daarmee de kans om fouten te maken en daarvoor ben ik dankbaar“.

Kevin van der Veen op het podium van de Euregio Koi Show met zijn eerste major award

Over zijn rol binnen de community die Koi heet is hij enthousiast wanneer ik hem er naar vraag. Want hoe kijkt iemand als hij naar al die ervaren rotten in de Koi business?

Kevin: Je leert elkaar kennen en er komt een stukje acceptatie. Tussen dealers en ook andere mensen die op velerlei wijzen zijn verbonden met die gekleurde vissen. Als je dan een paar shows hebt gedraaid ontstaat herkenning en kom je erachter dat het speelveld niet bestaat uit bedrijven, maar uit de mensen erachter. 

Volgende week zal hij zijn eerste langverwachte reis maken naar Japan en dat zal een onvergetelijke ervaring en essentieel element worden in zijn proces naar de Koidealer 2.20. Gambatte Kevin!

In een tweede deel ga ik verder inhoudelijk in op het dealerschap en de toekomstige invulling hiervan.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App