Op 25 januari 2014 vond in Echteld de eerste dag van de Koi University plaats. Zo’n twintig ‘studenten’ namen plaats in de banken om te luisteren naar de vier ervaren docenten van de NVN; Joop van Tol, Richard Zewald, Wouter Zandbergen en Ad Jacobs. Ook ik was een van de gelukkigen die dit jaar mocht deelnemen aan de cursus.

Image 9

De aanvang van de Koi University was om 9:30. Toen had ik er inmiddels al 3.5 uur op zitten, want van Groningen naar Echteld is toch een eindje rijden en je wilt natuurlijk niet te laat komen op de eerste dag. Om iedereen een beetje te leren kennen werd er begonnen met een voorstel ronde. Even kort aangeven wie je bent, wat je doen en natuurlijk een aantal details over jezelf als Koi hobbyist. Daarna werd het meeste begeerde boek onder Koi liefhebbers uitgedeeld; het Koi University boek. Met het leven bewaakt door Ad Jacobs en overhandigd met de bedreiging dat ezelsoren in het boek niet getolereerd zouden worden.

Image 8

Na de leuke introductie en een lekker bak koffie was het al snel gedaan met de pret toen Richard Zewald begon met de inleiding in de chemie. Termen als elektronen, protonen, elektronenschillen en ionen vlogen ons om te oren. Pittige kost voor diegenen die niet erg chemisch onderlegt zijn, maar de kennis is wel van belang voor het begrijpen van processen die zich in de vijver afspelen. Hier en daar een leuke oefening tussendoor, waar (uiteraard) weer sleutelhangertjes mee te verdienen waren. Zweetdruppeltjes begonnen hier en daar te verschijnen en Ad Jacobs hield angstvallig de gordijnen in de gaten om te voorkomen dat de cursisten er in zouden verdwijnen. Maar even zonder gekheid, de inleiding was goed en duidelijk en zorgt zonder twijfel voor een goede basis voor de rest van de Koi University. De chemische start werd gevolgd door een geanimeerd verhaal van Ad Jacobs over microscopen, die daarvoor zelfs (een deel van) zijn verzameling had meegenomen, en over de herkomst van de karper en het ontstaan van de Koi. De dag werd afgesloten door Joop van Tol die het onderwerp ziekteverwekkers en waterkwaliteit inleidde.

Het was een geslaagde eerste dag! Leuke hobbyisten, enthousiaste docenten en een goed georganiseerd geheel. Nu maar weer aan de studie, het huiswerk van de volgende cursusdag voorbereiden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App