Uit het succes van de twee vorige edities van de Mini Holland Koi Show en de toename in het aantal inschrijvingen tijdens de reguliere Holland Koi Show, blijkt wel dat de Mini HKS een niet meer weg te cijferen koidag is. Daarom hebben we ook voor komend jaar weer besloten een Mini HKS te organiseren en omdat de bedoeling van de Mini HKS was om deze te laten “zwerven” door Nederland gaan we, in navolging van de eerste editie bij Koicentrum Van Keulen in Nijverdal en de tweede bij Kiëta Koi in Veendam, het nu iets centraler in Nederland zoeken.

We zijn hierbij uitgekomen bij Lodder Bonsai. Ik hoor u nu al meteen denken; “Lodder Bonsai, dat is toch geen koi dealer?” En natuurlijk heeft u hier gelijk in, maar toch is Lodder Bonsai onlosmakelijk verbonden met de koihobby. Denk maar eens aan de Holland Bonsai Show in Arcen. Daarnaast heb je toch wel een beetje ruimte nodig om een dergelijke show op poten te zetten en dat is in het centrum van Nederland natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. En, wat voor weer we ook krijgen, bij Lodder kunnen we te allen tijden besluiten de show binnen in de grote loods danwel buiten in de open lucht te houden.

 

showposter_mini_2013_3

Daarnaast is het de uitgelezen kans om eens met eigen ogen te zien waar die Bonsai nu vandaan komen, want tijdens de Mini HKS stelt Lodder Bonsai ook de deuren van haar kwekerij voor u open en kunt u natuurlijk een leuk miniatuur boompje (of een van de honderden vormbomen) aanschaffen. Uiteraard hoeft u niet bang te zijn dat u er alleen Bonsai kunt zien, want we zullen ook voor een klein aanbod aan koigerelateerde zaken zorgen. Deze zaken, die veelal uit de directe omgeving van Harmelen komen, zullen zich hier eveneens presenteren.

Zoals bekend heeft de Mini HKS tot doel om mensen te enthousiasmeren om deel te nemen aan een koishow. Op het terrein van Lodder Bonsai in Harmelen zullen we 30 vats van 120 centimeter diameter opstellen, waar deelnemers die zich hebben ingeschreven, ’s morgens hun vissen in kunnen zetten. Deze deelnemers hebben zich van tevoren ingeschreven via mark@hollandkoishow.nl waarna zij een bewijs van deelname hebben gekregen.

Thuis hebben deze deelnemers hun eigen vissen al een keer op de gevoelige plaat vastgelegd en deze samen met de afmeting en de variëteit doorgemaild aan Mark. Waar we in Arcen een hele dag de tijd nodig om alle vissen te benchen, hier dient het benchen door de deelnemers zelf gedaan te worden. Uiteraard hoeft u daar niet voor terug te schrikken, want als u het echt niet weet, kunt u uw foto gewoon even doormailen en dan zullen we samen met u de variëteit bepalen. Overigens zijn er in deze Mini HKS slechts zes variëteiten en drie sizes, dus dat maakt het al een stuk gemakkelijker.

Dit zijn de variëteiten waarin de koi dienen te worden ingedeeld:
Kohaku (inclusief Doitsu en Tancho)
Sanke (inclusief Doitsu en Tancho)
Showa + Utsurimono (inclusief Doitsu en Tancho)
Kinginrin (alle vissen met GinRin, inclusief Doitsu)
Hikari (alle metalics, inclusief Doitsu)
-Kawarimono (alle overige variëteiten)
De sizes zijn: Size 1: 15 t/m 30 cm, Size 2: 31 t/m 45 cm en Size 3: 46 t/m 60 cm.

Als alle koi om 9:30 uur binnen zijn, gaan geroutineerde NVN-ZNA juryleden de vissen jureren. Omdat dit toch een serieuze zaak is en misschien voor velen niet zo interessant (tijdens het jureren mag er niet met de juryleden worden gepraat) wordt er tegelijkertijd een lezing gehouden over het jureren van koi. De deelnemers en de bezoekers (de show staat natuurlijk open voor iedereen), kunnen hier horen en zien hoe de juryleden te werk gaan en waar op wordt gelet.

Na de lezing mag het geleerde meteen in de praktijk worden gebracht want iedere deelnemer/bezoeker wordt uitgenodigd om zijn persoonlijke favoriet op een daarvoor bestemd papiertje in te vullen en in te leveren. En dat dit een serieuze zaak is blijkt wel uit het feit dat voor de door de deelnemers/bezoekers genomineerde winnaar een stoere beker is gereserveerd.
’s Middags rond 13:00 uur zullen de juryleden een lezing geven waarin hun beoordelingen worden verklaard en waar de deelnemers en bezoekers vragen kunnen stellen over bepaalde koi. Tevens zal dan de prijsuitreiking plaatsvinden. Vanaf ongeveer 16:00 uur zal de debenching plaatsvinden.

Dus heeft u altijd al eens willen weten waar u staat met de kwaliteit van uw koi, schrijf dan snel in via mark@hollandkoishow.nl. Voor de kosten hoeft u het namelijk niet te laten, want deelname is geheel gratis. De bekers worden gesponsord door “Domburg Sportprijzen Holland”. Dus ook dit jaar zijn we weer verzekerd van echte stoere trofeeën voor de winnaars! Heeft u verdere vragen, stuur dan een mailtje naar info@hollandkoishow.nl en we zullen zorgen dat u snel een antwoord heeft op al uw brandende vragen.

Samenvattend:
Datum: zondag 15 juni 2014
Locatie: Lodder Bonsai, Hugo de Vriesweg 1,3481 JA Harmelen
Inschrijven: mail naar mark@hollandkoishow.nl, voorzien van foto’s deelnemende vissen, lengte, variëteit uw naam en telefoonnummer. Inschrijven vóór 1 juni 2014. Maximale lengte deelnemende vissen: 150 centimeter. Maximale grootte per vis: 60 centimeter. Maximaal aantal vissen per vat: 3. Eén vat per deelnemer. Uitsluitend voor hobbyisten die tevens lid zijn van de Nishikigoi Vereniging Nederland.
Inbrengen vissen: voor 09:30 uur
Meer info: mail naar info@hollandkoishow.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App