Vandaag ga ik op de koffie bij Frieslandkoi, voor mij niet echt naast de deur maar na mijn laatste interview bij Nico van Koicentrum Zaanstad kon ik daar niet omheen. Danny van der Veen één van de drie tenoren die bij Nico op de foto stond moest ik dus wel in levende lijve ontmoeten in zijn Koizaak welke hij in ‘compagnon-schap’ runt met Roel de Vries.

Een lange maar mooie rit door Noord-Holland via de inmiddels wereldberoemde afsluitdijk kwam ik aan in de krochten van Friesland, het land waar mijn vroege voorouders vandaan kwamen. Dit moet zo rond 1480 geweest zijn, later zijn zij verhuist van de Friese Meren over heel Nederland heen. Dus het voelt een beetje als thuiskomen.

IMG_0013

IMG_0002

Aangekomen bij de voormalige boerderij welke omgetoverd is tot een heuse Koizaak van formaat, rook ik de koeienpoep welke door de lucht je tegemoet komt, en ik vind dat dat hier hoort. Dat rustige en mooie landschap, waar je bijna geen mens tegenkomt; heerlijk! Binnengekomen werd ik hartelijk ontvangen met een lekker bakkie en koek erbij, dus wat wil je nog meer. De Friese gastvrijheid toonde zich weer opperbest. Hier rook ik het frisse water wat zo kenmerkend is voor gezond vijverwater.

 

Engel: hoe lang bestaat jullie bedrijf, en hoe zijn jullie op het idee gekomen om een Koizaak te beginnen?
Danny: Dit jaar bestaan wij 10 jaar, en dat gaan wij natuurlijk groots vieren. Er staan dit jaar allerlei acties op touw.

 

Engel: Kun je een tipje van de sluier oplichten?
Danny: Jazeker en met alle plezier zelfs. We beginnen met een prijsvraag, die elke maand veranderd, waarmee je € 100,- kan verdienen. Daarnaast het gehele jaar 10 tot 15 % korting op de webshop. En ook willen wij zeker minimaal 1 grote open dag houden waar een lezing en workshop gegeven wordt, een Nederlands jurylid zal hier ook worden uitgenodigd worden. Uiteraard is deze dag gratis. Dus hou onze site goed in de gaten! Enne abonneer je op onze nieuwsbrief…

IMG_0011

IMG_0006

Engel: Iedere koidealer heeft een voorkeur voor wat hij/zij verkoopt, waar ligt jouw kracht in het bedrijf?
Danny: Mijn ding is de verkoop, visziektes, inkoop van vis en hardware. Roel daarentegen is sterk in HDPE-bakken lassen en vijver aanleg. Wij leggen dus ook vijvers aan en dat is een nieuwe poot van ons, met name dus HDPE, en daar hebben wij pittig veel werk in. Het is ook leuk om uit een grote zwarte plaat een mooie vijver te maken. De meest gekker vormen worden aangevraagd en uiteraard ook gemaakt.

Een simpel voorbeeld van wat er mogelijk is:

IMG_0016

Engel: Ga je nog in het voorjaar naar Japan?
Danny: Ja, 13 tot en met 23 februari, dan hopen wij weer de mooiste Koi te kunnen inkopen. Speciaal bij de kwekers; Torazo, Tanaka Muruju, Kase, en dan zullen wij uiteraard ook ander kwekers bezoeken al is het alleen maar om de zoekopdrachten uit te voeren.

 

Engel: Hoeveel verkoopbakken hebben jullie en hoeveel liter bevatten zij per stuk?
Danny: 22 bakken binnen variërend van 1100 liter tot 8 m³ en al deze bakken worden uiteraard apart gefilterd. Daarnaast hebben wij ook nog buitenvijvers, één van 70 m³ en twee van 30 m³. dan hebben wij deze zomer een uitbreiding van 70 bakken van  3 m³ per stuk, allen apart gefilterd via een trickle filter. En daarnaast willen wij ook nog een quarantaine afdeling maken met 12 bakken van hetzelfde formaat. Dus wij gaan lekker uitbreiden! Daarnaast worden alle verkooprekken vervangen voor nieuwe waar meer en beter georganiseerd onze doorverkoopartikelen opgesteld kunnen worden. Dus geen voer op de grond meer en meer ruimte om de verkoopbakken te bekijken.

IMG_0008

IMG_0007

IMG_0012

IMG_0005

Engel: Vanaf welk bedrag kunnen de mensen bij jullie een Koi kopen?
Danny: Vanaf € 5,- ik kan ook wel zeggen hoeveel mijn duurste Koi is, maar dat varieert nogal, bij ons is de bovenkant meestal wel zo rond de € 3.000,– Maar wanneer men een Koi besteld als ik naar Japan ga, tja dan kan het ook wel eens duurder uitvallen. Maar dit gaat dan wel in goed overleg met de opdrachtgever.

Engel: Welke variëteit heeft jouw voorkeur?
Danny: Het is nogal veranderd, het was eerst Doitsu. Ik zit nu altijd in Japan te zoeken naar nieuwe aparte varianten. Die verkoop ik ook altijd als eerste. Maar de mooiste Koivariëteit vind ik de Kohaku.

Engel: Wat is het meest vreemde wat jij hebt meegemaakt in Japan tijdens de Koijacht?
Danny: De aardbeving, daar ben ik stellig in, en zeker wanneer je hem krijgt met een kracht van 6.7 op de schaal van verschrikkingen. En op dat moment keek ik erg goed naar hoe de Japanners reageerden. Want als die in paniek raken, ja dan ga ik ook wel wat harder lopen. En man, man wat heb ik hard gelopen daar, wat een destructie in zo weinig minuten was alles veranderd om mij heen, een ware nachtmerrie. Ik hoop dit nooit meer mee te maken, afschuwelijk.

Na deze woorden wordt het weer tijd om uit de krochten van Fochteloo in het mooie Friesland te vertrekken. Weer een ervaring rijker. En een Koidealer achter latend welke een goede indruk qua kennis zowel over Koi en hardware heeft gegeven. Achteromkijkend zag ik dat Danny trots onze stikker met KoiQuestion embleem op de deur deed, net zoals dit ook bij Koicentrum Zaanstad is gebeurd.

Het laatste interview over ‘De Drie Tenoren’ zal door Patrick gehouden worden. Hij zal naar Winterswijk afreizen om Chris van Happy Koi House te interviewen. Patrick succes!

IMG_0015

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App