De nadruk in dit nummer ligt vooral op Japan, daar waar onze hobby ruim 100 jaar geleden begon. Allereerst ruim aandacht voor de 49e ZNA International Koi Show van onze moederorganisatie ZNA (Zen Nippon Airinkai). Johan Leurs was ter plaatse en maakte prachtige plaatjes van de winnende vissen. Let wel, dit zijn dus vissen die zijn ingebracht door hobbyisten!  De 42e Koibijbel betreft een special van mijn hand over de Niigata Nishikigoi Breeding Corporation (NNBC), veel beter bekend onder de naam Katsumi.
ZNA Best ShowaZNA ZipanguKatsumi
Katsumi is de belangrijkste kweker van dit consortium met een brede range aan variëteiten en daarom zeer populair bij de Europese dealers vanwege de ruime keuze. Ik heb het geluk gehad deze goed Engels sprekende kweker en zijn zoon tientallen malen te mogen bezoeken om honderden vissen te selecteren. Kweker Miyatora wordt belicht door Martin Symonds. Huidige eigenaar Katsunori Miya is een derde generatie kweker van een farm met een meer dan 100 jaar oude historie dit teruggaat tot het prille begin van de koikweek. Martin Kammerer neemt de showklassen “Doitsu” onder de loep en vertelt over het ontstaan van deze schubloze (leder-) of schubarme (spiegel)karper.
MiyatoraHuidTorazo Tijger
Al aan het begin van de vorige eeuw werden deze karpers door de Duitsers (Doitsu betekent Duits) in Japan geïntroduceerd en zijn niet meer weg te denken uit onze hobby. Peter Waddington neemt ons mee op het tweede deel van zijn reis waarin hij topkweker Torazo decennia lang op de voet gevolgd heeft. Een prachtig kijkje in de keuken van het ontstaan van de hobby in Europa, die via Engeland het vaste land bereikte.
GraceGraceDierenarts
Johan Leurs trok in het najaar van 2013 door Niigata en wist dankzij zijn vele contacten een aantal van de meest imposante Ikeage (oogsten van koi) in woord en beeld voor u vast te leggen. In deze uitgave van KOI magazine het tweede deel van zijn miniserie “More Days Grace” met tot de verbeelding sprekende foto’s. Natuurlijk is er ook in Europa veel te beleven op het gebied van koi en koigerelateerde zaken. Zo ging Ad Jacobs met Rob Heymans op pad voor zijn serie “Dierenartsassistent, niet voor watjes”.
 
ZelfbouwhoekjeQ Power
Chris de Wit bouwde een vijverbodemstofzuiger en maakt u hier deelgenoot van terwijl Johan Leurs zijn aandacht vestigde op de bouw van een quarantainestation. Rob van Gaal leert ons hoe je lissen kunt kweken en laten overwinteren en Harry Rossiau is creatief met het graveren van glas. Jan Pel tenslotte gaat diep in op de organische belasting van koivijvers in het tweede deel uit zijn serie “Organische Koolstof”. Voor zijn onderzoek is hij op zoek naar vrijwilligers die willen meewerken om de koolstofbelasting van koiminnend Nederland in beeld te brengen.Veel leesplezier,Joop van TolHoofdredacteur
WaterplantenTOC

Over Joop van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol is gevierd columnist en fervent cursusbegeleider bij zijn eigen initiatief KoiToday. Hij was 11 jaar bestuurslid van de NVN en vele jaren hoofdredacteur van het lijfblad. Joop is een loyale bondgenoot in de visie tot kennisdeling.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App