Voor het eerst naar Japan gaan, een Koi mee laten doen op een Koi show en meteen met een prijs aan de haal gaan om de vis meteen daarop te emigreren naar Zuidbroek. Tijdens de uitslag was eigenaar en hobbyist Klaas Bakker zelf al weer op weg naar huis. Een hit & run en een interview waard.

“De Nederlandse samenleving zou er met 10 procent van de opvoeding van de Japanners erg op vooruit gaan”

Tiebo: Hoe zou je je Japan ervaring willen omschrijven in drie woorden.
Klaas: Geweldig mooie belevenis
Tiebo: Oke, oke, ik weet wel dat het moeilijk is, je mag het nu met wat meer woorden omschrijven:
Klaas: Prachtig land met veel tegenstellingen en heel veel discipline en eindelijk een trein die op tijd is en heel bleef
Veel verschil tussen Zuid en Noord, in Zuid zitten de kwekers veel meer verspreid en zijn er vaak minder variƫteiten (meest Go-Sanke)
Tiebo: Wat is je het meest bijgebleven van de reis? Wat is je dierbaarste herinnering?
Klaas: Het was mijn eerste vlucht ooit dus dat was best indrukwekkend en prachtige natuur en de onderdanigheid en vriendelijkheid van de Japanners. De Nederlandse samenleving zou er met 10 procent van de opvoeding van de Japanners erg op vooruit gaan (respect voor elkaar)
Tiebo: Welke aankopen heb je zoal gedaan en wees eens eerlijk; was het meer dan wat je met het thuisfront had afgesproken van tevoren.
Klaas: Heb een vijftal vissen gekocht en ben niet binnen mijn budget gebleven, wat wil je ook als je in een snoepwinkel wordt losgelaten.
oa. Kohaku (Matsue), Paerl Ginrin Ochiba (Kase), Sanke (Nagoshi), Platinum Ogon (Choguro) en Showa (Hirasawa)
Tiebo: Dat het niet zomaar aankopen zijn geweest heb je wel meteen bewezen. Je hebt een 2e prijs gewonnen met een Sanke nog wel. Gefeliciteerd. Hoe voelt dat zo een ervaring?
Klaas: Wel heel bijzonder had dat natuurlijk niet verwacht, Nagoshi is natuurlijk wel zelf jurylid en zei dat het een kanshebber was.Zo blijkt toch maar weer er zijn kwekers die je kunt vertrouwen.
Paul Ashton, werkzaam voor Koi Bito en namens Klaas verantwoordelijk voor het inzetten van de Koi op de show, verteld ons dat de show waar de Koi van Klaas aan mee heeft gedaan onderdeel is van de regionale Koi Shows die traditiegetrouw in het najaar worden gehouden. De show is er eentje van de tweede graad, waarbij de belangrijkste Japanse Shows als de All Japan, Rinyukai en Nogyosai inde 1e graad vallen en geniet dus best enige aanzien. Paul benoemt dat de vis genoeg andere goede vissen wist af te troeven op de bewuste dag en daar mag je best trots op zijn.
Tiebo: Moet je nu ook extra verschepingskosten betalen voor de gewonnen bokaal?
Klaas: Ik ga er van uit dat er een miljoen Yen in de box zit bij de vis… šŸ˜‰
Tiebo: Kijk je nu anders tegen de hobby en de Koi aan? Heeft het je op ideeĆ«n gebracht cq geĆÆnspireerd je hobby anders vorm te geven?
Klaas: Nee hoor heb mijn vissen voor mijn eigen plezier, kijk best naar kwaliteit, maar ben eigenlijk niet showgericht deze deelname was een initiatief van Nagoshi, hij ā€œgundeā€ mij deze vis en had hem al klaar zitten voor deelname aan de Koishow.
Moet een vis zelf ook direct mooi vinden anders koop ik hem niet

“…het zeker de moeite waard, je moet alleen van te voren wel een budget stellen voor de vis…”

Tiebo: Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen of ze het wel moeten doen – naar Japan – omdat het toch aardig wat kost en mensen misschien bang zijn voor het grote onbekende?
Klaas: Als je het geld er voor over hebt is het zeker de moeite waard, je moet alleen van te voren wel een budget stellen voor de vis en goede afspraken met degene maken die jou in de gelegenheid stelt om mee te gaan. Dit was bij ons geweldig geregeld en we hebben twee super weken gehad. Het is alleen heel moeilijk vissen uitzoeken omdat je echt massaā€™s vissen ziet

Bedankt Klaas, geniet van je vissen en wellicht zien we je in Nederland nog eens terug op een show en dan voor de 1e prijs.

Foto: De delegatie waarmee Klaas zijn avontuur aflegde naar de andere zijde van de wereld met links Tjaart, Jan van Hezel, winnaar Klaas Bakker en Fred Bor, eigenaar van Fremabo, de dealer waarmee zij reisden.

bron foto: http://fremabo.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App