Je hebt nog het antwoord tegoed op de laatste vraag van onze vorige KoiQuestion Quiz. Namelijk welk verschil tussen de huid- en kieuwworm is van essentieel belang? Het venijn van deze vraag zit ‘m meteen in de vraagstelling zelf; namelijk in het woordje essentieel. Zo vormen de vier oogvlekken wel het meest karakteristieke verschil tussen de dactylogyrus en gyrodactylus, maar het belang er van is niet echt essentieel.

Maak je een afstrijkje langs de zijde van een Koi, verwacht dan geen kieuwworm aan te treffen

Het verschil in grootte is dat ook niet zo zeer, behalve om te weten welke microscoop zoom het beste kan worden gebruikt; de volwassen kieuwworm is overigens vaak bijna de helft kleiner dan diens equivalent op de huid. Waar we de Koi aantreffen spreekt natuurlijk voor zich en is van belang om te weten als men een diagnose wil stellen. Maak je een afstrijkje langs de zijde van een Koi, verwacht dan geen kieuwworm aan te treffen.

 

Deze zaken te weten is beslist handig, maar echt essentieel is de wijze van voortplanten. Moet het nu meteen weer over sex gaan?! Nou ja, nee niet perse, maar wel over de wijze waarop het nageslacht wordt voortgebracht. Alhoewel de huid- en kieuwworm sprekend op elkaar lijken, is de huidworm levendbarend en de kieuwworm eierdragend.

Alhoewel de huid- en kieuwworm sprekend op elkaar lijken, is de huidworm levendbarend en de kieuwworm eierdragend.

Nu het essentiële; met deze kennis op zak namelijk, kun je begrijpen dat wanneer je deze toch onaangename gasten wilt bestrijden je bij de huidworm misschien aan een behandeling genoeg hebt, doch bij de kieuwworm is de kans groot dat de eitjes overleven en er dus een extra behandeling nodig is om je Koi te bevrijden van het leed dat dactylogyrus heet.

Antwoord C. De Wijze van voortplanten is dus het juiste antwoord.

Nog meer quizvragen? Momenteel loopt nog onze prijsvraag om een Kinrin Chagoi van 55cm te winnen.

bron foto: http: http://www.koi.lu/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App