Heeft een Koi tanden?

Het was de tweede vraag van onze voorgaande KoiQuestion Quiz; Wisselen Koi hun tanden? Het blijkt een instinker; immers, hebben Koi eigenlijk wel tanden, keeltanden of kiezen?

Jazeker is het antwoord, maar we geven toe dat het goed mogelijk is dat je op het verkeerde been werd gezet. Koi en daarmee Karpers hebben namelijk geen Prodent lach; wanneer ze hun bek uitstulpen richting de oppervlakte op zoek naar een korrel voer zien we geen tanden. Ad Jacobs, KVA’er en bestuurslid van de Nishikigoi Vereniging Nederland zei dit al eens heel mooi;

Het is niet zo dat een koi een mond vol tanden heeft. Het is eerder een bescheiden gebit – Ad Jacobs

Koi hebben namelijk zogenaamde keeltanden. Nu zijn ook de hals en keel enigzins lastig aan te wijzen maar wanneer ik het over de kieuwen heb zullen er meer belletjes gaan rinkelen. De keeltanden bevinden zich bij alle karperachtigen op een kieuwboog; een soort kaakbeen dat zichtbaar is bij het skelet van een karper;

De positie verraad dus al dat het logisch is dat we ze niet zien als we vooraan in de bek kijken. Je ziet ook dat de tanden omhoog gericht zijn. In het kauwproces komt de korrel langs de tanden die aan de bovenzijde tegen een steenplaat of karpersteen komt waardoor het voer vermalen wordt. Het is dus niet zo dat een karper heel veel tanden heeft.

Koi hebben namelijk zogenaamde keeltanden

Nu we hebben vastgesteld dat karpers tanden hebben rest ons de vraag of Koi ook hun tanden wisselen. Het is niet meer dan logisch dat dit zo is; gelukkig. Koi kunnen niet hun gebit verzorgen zoals wij dat doen en het voortdurend malen zorgt natuurlijk voor de nodige slijtage. Hoe vaak een Koi zijn tanden wisselt is niet te zeggen en sterk afhankelijk van hoeveel en wat er wordt gegeten. Kijkend naar de constructie van zo een kies op de kieuwboog kan ik me voorstellen dat een Koi er ook best wel een beetje last van zou kunnen hebben wanneer hij aan het wisselen is, maar praktisch is dat weer moeilijk meetbaar.

Het antwoord is dus A. Het wisselen is een continu proces.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App