Vaak kreeg ik al de vraag wat men zich erbij voor moeten stellen om een Azukari Koi te hebben zwemmen. Het is al spannend een Koi aan te kopen en dan ook nog een jaar achter te laten bij de geestelijk vader aan de andere kant van de wereld is toch een bevreemdend gevoeld…

Iemand die deze ervaring met vreugde kan delen is Erik Snoek, beheerder van Koibook; een populaire groep voor hobbyisten op Facebook. Hij heeft eind 2012 een Kohaku aangekocht bij de Japanse kweker Iwashita. De Koi kreeg het vertrouwen van de kweker en in april van 2013 ging de Koi terug de mudpound in om diens belofte te vervullen. Hieronder een foto van aankoop; toen tussen de 35 en 40 cm in lengte:

Voordat de gevinde vriend weer aan het oppervlak verscheen had ik al contact met Erik om zijn verwachtingen te toetsen:

Ik verwacht dat deze kohaku de 50cm zeer zeker gepasseerd zal zijn. Ik heb vernomen dat het een uitstekend seizoen geweest is in Japan dus mijn verwachtingen zijn voorzichtig hoopvol dat de koi super ontwikkeld is natuurlijk! Maar ja we gaan het zien… Time will tell

Nu de tijd weer aanbreekt dat de dealers weer naar Japan gaan gieren de zenuwen door m’n lijf!! Kan niet wachten op een update!

De spanning is dus duidelijk aanwezig en dat is precies die extra dimensie die een Azukari vis met zich mee brengt. Hoe zal de vis zich ontwikkelen? Dagdromerij wordt afgewisseld met zorgen of de vis eigenlijk nog wel leeft en naarmate de dag tot een update vordert stijgt ook de spanning. Wel nu, hieronder de update van de Kohaku van Erik;

Zijn geduld en die van Vicky, zijn wederhelft, werd beloond mag je wel stellen. De Koi doet nu zo’n 55cm aan de meetlat en natuurlijk peilden we Erik opnieuw voor zijn reactie:

Ben nu echt erg in mn nopjes, dat begrijp je natuurlijk wel! En nu nog 1 seizoen in de mudpond en dan mag ze naar NL komen.

Als het voorjaar weer aanbreekt zal deze weer terug de mudpound in gaan om vervolgens toch nog 1 jaartje azukari tegemoet te gaan omdat ik vind dat je zoiets 1 keer doet en het dan ook wel goed wil doen 😀 Het is wel moeilijk omdat ik eigenlijk het wachten wel moeilijk vind… Maar het wachten zal hopelijk wel beloont worden en wederom een eyecatcher in mijn vijver rijker zal zijn.

 

De ontwikkeling van de Koi is dan ook zeer zeker bemoedigend te noemen en persoonlijk vind ik dat ze er met meer toekomstpotentieel uit is gekomen als waarmee ze er in is gegaan. Ze oogt nog even jeugdig en op het eerste gezicht weinig veranderd, maar kijken we nader naar de lichaamsbouw dan vind ik dat deze prachtig gelijkmatig toegenomen waarbij er meer lengte accent op de voorbouw is gekomen en meer volume in de ozutsu – het staartdeel.

Heet meest kritisch punt voor wat betreft het hi patroon bevond zich vlak voor de rugvin. Je kunt zien dat het kirekomi, de witte inkeping in het patroon dat twijfelachtig leek, breder is geworden. Het pigment is zachter geworden, rekbaarder voor een verder toenemende groei. Kijkend naar de brede staartinzet wordt ik echt blij en ook het hoofd en diens aanhoudende brede meheba bieden voldoende toekomstpotentieel voor wat ik denk dat een show kwaliteit Kohaku gaat worden. Erik heeft dus al een mooie vooruitblik op 2014 en met zijn goedvinden, houden we de Koi in de gaten en jullie op de hoogte…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App