Vanuit Tiel reisde Joachim naar het Japanse om ze aldaar op een respectvolle manier wat vis afhandig te maken. Mijnheer Luisman ging op een scavenger hunt for Koi van noord naar zuid en van groot naar klein. Op welke vis is hij het meeste trots?

 

De reisverslagen gevolgd hebbende viel het op dat Joachim zo een brede selectie deed van Kumonryu van niet meer dan anderhalve decimeter en een wijd gevarieerde selectie aan variëteiten tot aan jumbo Sanke van niemand minder dan Sakai en een aantal top notch Showa van Dainichi. Op welke aankoop ben je zelf het meest trots Joachim?

“Ik denk dat ik heel blij ben met meerdere aankopen. De aankoop bij Yagenji van een heel bassin met 120 stuks 40-45 cm diverse variëteiten aan koi en ook de bijzondere aankopen bij Sakai.”

Een aankoop waar echt wel even bij stil mag worden gestaan zijn de Sanke van Sakai Fish Farm. De inmiddels alom beroemde kweker verantwoordelijk voor vele Grand Champion over de hele wereld en ook vaan in ons kikkerlandje hofleverancier is vanwege deze waargemaakte reputatie natuurlijk erg gewild en je geraakt er dus niet zomaar aan. Joachim trof het en wist deze twee Sanke naar Nederland te halen. Volgend jaar op een show te verwachten misschien?

Joachim maakte er vele mooie videos die absoluut de moeite waard zijn rustig te bekijken op het Youtube kanaal van Koicenter Tiel. Onderstaande video vind ik ook zeker een pareltje. Niet alleen vanwege de prachtige Shiro Utsuri, maar ook de kweker -Omosako- die zichtbaar geniet van het moment, van zijn Koi die hij bewonderd.

Koicenter Tiel deed zowel het noorden als het zuiden aan – waarom ook kiezen als je er toch bent – en deed zodoende heel wat kwekers aan. Maar welke kweker Joachim, is jouw nu het meest bijgebleven deze reis?

“Bij Singichigingen we 100 jaar terug in de tijd gingen en ik stond versteld van de prachtige Koi die ik kon slecteren. De ene nog mooier dan de andere. Er was ook nog door niemand geselecteerd en hij had hele bijzondere variëteiten zitten. Dit was trouwens ook ooit onze eerste kweker waar we ooit koi kochten en de zoon; toen nog eigenlijk een kind herkende ons onmiddellijk.”

 

De meeste jachten zijn nu niet bepaald diervriendelijk, maar de Koi hunt is er toch wel een waar het er allergemoedelijkst aan toe gaat. Hieronder een kleine selectie van de trofeeën die naar Tiel komen. Wanneer kan men de vissen komen bewonderen in Tiel?

De Koi kunnen vanaf vrijdag 13 december door iedereen worden bekeken en gereserveerd. Verder hebben we nog een speciaal verkoopweekend op zaterdag 21 en zondag 22 december en zijn we tweede kerstdag geopend met een kerstshow!

Natuurlijk zijn alle aankopen nu al te bekijken op de website van Koicenter Tiel

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App