VijveroverkappingenWaar 24 jaar liefde voor een kanarie toe kan leiden! 24 jaar geleden startte Paul Bergmans de vader van Ton Bergmans het bedrijf ‘Eurokooi’ te Best. De vrouw van Ton zag enkele jaren geleden een houten kap op een vijver en bedacht dat kunnen wij strakker en beter. Hierdoor is het bedrijf uitgebreid met de poot “Vijveroverkappingen”. In Arcen zag ik al dat dit een speciaal product is. Mooie strakke kwaliteit die mijn interesse trok en we zo veel dat ik de fabriek eens wilde bezoeken. Vandaar, en in deze tijd heel actueel, mijn artikel over het bedrijf Vijveroverkappingen.


Bij aankomst werd ik vriendelijk ontvangen met een lekker bakkie, wat altijd weer ijsbrekend werkt om een leuk gesprek aan te gaan. Ton en zijn vrouw Corina, die overigens gewoon meedraait, in de fabriek zijn twee passievolle mensen die eigenlijk maar één ding nastreven en dat is een hoge kwaliteit van hunner producten.

Engel: In Arcen heb jij tegen mij gezegd dat jullie een hoogwaardige aluminium gebruiken, wat is er mis met het goedkopere?
Ton: onze is gepoedercoat, wanneer dat niet gebeurt krijg je aluminium-oxidatie in de vijver. De coat laag is 60 mu. Uit Aziatische landen is de gemiddelde poedercoat 30 a 40 mu. Dus reken maar uit. De volkern platen is van een exterieure kwaliteit, wat wil zeggen dat zij niet scheuren en buiten gebruikt kunnen worden. De polycarbonaat zijn heldere platen van 16 mm met een X-structuur waardoor een betere isolatie gegarandeerd kan worden.

IMG_0053

Corina aan de zaagtafel

Engel: In welke vormen zijn de vijverkappen te verkrijgen en is het ook op een natuurvorm te verkrijgen?
Ton: In zadel vorm of lessenaarsvorm, maar niet in een ronde vorm, wel in hoekige vormen. Een niervormige vijver is wel te doen, echter hij zal altijd wat hoekig overkomen.

Engel: Wat is de gemiddelde isolerende waarde van de kappen?
Ton: De “R” waarde van plaat is 2.0. Ik heb dit jaar een aantal klanten terug gebeld die vorig jaar een kap gekocht hebben bij mij. En de gemiddelde temperatuur was tussen de 6 en de 8.5 C uiteraard afhankelijk van filtertechniek en windval. Bij ons kun je ook de zijkanten isoleren met volkern dubbelwandig en tempex, deze worden meestal verkocht aan Koihouders die verwarmen. Let wel dat al onze kappen met ontluchtingsroosters verwerkt worden zodat de ammoniak gassen weg kunnen.

IMG_0050

Alweer een kap ligt klaar

Engel: Hoe lang duurt het opbouwen van een kap voor een gemiddelde vijver van laat ik zeggen 3 bij 5 in lessenaarvorm? En is dat in je eentje te doen?
Ton: daar kan ik net zo kort over zijn als het bouwen zelf: 20 minuten. Een kap van 3 bij 5 is wel in je eentje te doen, maar het blijft handiger om het met zijn tweeën te doen. Overigens zijn de lessenaarskappen de meest stevige ook bij het opbergen in de zomermaanden is dit het handigst.

Engel: Ik zag op jullie site dat je ook vijverroosters maakt, volgens mij neem je alleen zoiets wanneer er kleine kinderen in het spel zijn. Tot welk gewicht kan een rooster hebben?
Ton: Dat hangt van de grootte van de overspanning af, wanneer het echt voor kinderen bedoeld is dan komen er zwaardere overspanningen in. De foto’s welke op onze website staan laten roosters zien welke speciaal bescherming bieden tegen nadelige gevolgen van de reigers. Ook zijn Koi hierdoor beter beschermd tegen katten. Wij maken ook vijverranden die er voor zorgen dat de vis niet makkelijk uit de vijver kan springen. Deze zijn gemaakt van uiteraard aluminium en kraswerend acrylaat, zeg maar het plexiglas maar dan UV-bestendig en zoals gezegd kraswerend, deze zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar.

IMG_0051

Wat een meters

Engel: Ik zag net bij het binnenkomen in de fabriek een enorme kap klaarstaan, hoe groot is deze overspanning.
Ton: Haha, ja dat kon je ook moeilijk ontgaan, dit is onze grootste tot nu toe. De overspanning is 6 meter bij een breedte van 5 meter!

Zo zie je maar, er is heel veel mogelijk met aluminium en polycarbonaat. Ton en Corina, dank voor de gastvrijheid en de uitleg. Ben je ook zo benieuwd naar praktijkervaringen? In deel 2 volgt de reactie van twee klanten van Ton.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.