Het aanschaffen en aansluiten van het Spierings Combi Bed heb ik in deel 1 al beschreven. Ik ben wel iemand die dan nog verder gaat zoeken om het filter helemaal naar mijn zin te maken. Hoezo dan Engel? Je was toch al zo tevreden? Jawel maar wat ik bijvoorbeeld jammer vind is dat er elke keer uit het T-stuk wat water komt dat vervolgens in kleine hoeveelheden op de deksel terecht komt. Dit “probleem” heb ik eerst met een lege binnenpot van een plantje opgelost. Het zijn zo van die kleine dingen die ik dan weer naar mijn zin wil maken. Dat wil ik natuurlijk ook even met jullie delen.

Omdat ik aardig wat ervaring heb met airlift wilde ik op het tweede T-stuk ook nog een eiwitafschuimer maken. Dit is vrij simpel zelf te doen. Even een korte uitleg: Men neme een stuk PVC in dit geval van 125 mm doorsnede. Je pakt een kraan of een doorvoer van 20 to 40 mm doorsnede, dit maakt niet zo veel uit, het is maar wat je in voorraad hebt. Je meet de diepte van het T-stuk op waar jij de afschuimer in plaatsen gaat. 10 mm boven de aftekening van het pvc wat het T-stuk in gaat zaag je een schuine inkeping tot ongeveer 75% van de buis. Hierin plaats je een plaatje trespa of plexiglas, dit kit je dicht zodat het waterdicht is. Strak boven het plaatje maak je een rond gat waar de kraan of doorvoer strak inpast. Plaats hem met een beetje vaseline in de rubber sok van het T-stuk, slang op de gewenste lengte aansluiten en je hebt een afschuimer!

IMG_0357

Gemonteerd op het T-stuk

IMG_0356

Eiwitschuim in de emmer in plaats van in de vijver

Sommige vijvers geven nooit schuim die van mij wel en ik heb het er liever uit, is goed voor de tds, toch? Toegeven het wint nooit de schoonheidsprijs, echter het doel heiligt de middelen. En het smerige drab wat er extra uitkomt in het kleine emmertje komt niet in mijn vijver terecht!

En ineens na twee en een halve week, toen gebeurde het van vrijdag op zaterdag. Mijn gehele vijver was vies en vuil. Ik schrok mij de……….(vul maar iets in) en dacht wat maak ik nou weer mee. De bak was weer terug bij af. Omdat ik relativerend ben ingesteld heb ik dat hier ook gedaan en van alles zitten bedenken, waarom de vijver nu weer zo vuil was geworden. En op zaterdagmiddag scheen de zon in de vijver en zag ik wat er aan de hand was. De alg was nu in een rap tempo aan het afsterven waardoor zij het opgespaarde vuil los liet en door de vijver liet zweven. Dit was de oorzaak van 10 dagen vuil water. Maar de filter trok hem weer schoon. Ik blij mijn vrouw blij en belangrijker, de Koi ook blij! Nu een maand later kan ik zeggen dat het filter uitstekend zijn best doet, en ik ben hier zeer tevreden over.

IMG_0302 - kopie (2)

Zo helder dat het licht terugkaatst van de huid van de vissen 😉

Helder?
Twee weken later was mijn bak weer vuil en met een gele kleur doorregen. Ook nu waren volgens mij de algen de schuldige. Een whatsapp naar Koos gestuurd met een foto. Hij reageerde meteen met een aantal analyserende vragen. En was het ook met mij eens dat de algen de boosdoener waren. Nu draait mijn filter op het moment dat ik dit schrijf 1 maand en drie weken en is mijn vijver weer helder. Nu zie ik ook veel minder algresten door de vijver zweven. En kan ik goed op de bodem kijken. De alg die eerst zo welig tierde is nu als een pas geschoren koppie op de wanden aanwezig. En dus in een staat dat je zegt, zo wil ik wel draadalg hebben. Gemillimeterd zoals mijn hoofd er doorgaans uitziet!

Voordeel
Een groot voordeel van het ontbreken van draadalg is wel dat de filterwerking daar gebeurt waar het moet. In de filter dus. Bij het hebben van draadalg loop je het risico dat de filterende werking gedeeltelijk door de alg overgenomen wordt, dit is een onwenselijke situatie. Stel dat je de alg in enkele dagen wegdraait omdat je er gek van wordt, dan kan dit betekenen dat er te weinig nitrificerende werking aanwezig is in jouw bestaande filter. Immers je hebt in de draadalgen ook een filterende werking. Dit is bij mij de hoofdreden dat ik het alg op deze resolute manier weggewerkt heb. Anderen zeggen ik draai wel met mijn stokje in mijn vijver, dat mag, ik heb het op deze manier gedaan.

Spoelen

Ik spoel op advies van Koos Spierings mijn vijver nu eens in de 14 dagen. Dit heeft als groot voordeel dat het statisch bed dicht slipt met vuil en daardoor steeds kleinere deeltjes vuil afvangt. Dit gaat tot 5 micron aan vuil wat achter blijft in het statisch bed. Welk mechanisch filter doet dit ook? Ik weet het niet. Effectief is het in ieder geval wel. Een filter met niet meer draaiende delen dan de luchtpomp, geen hoge druk, geen draaiende delen in het filter. Gewoon rustig 15 m³ per uur erdoor dat is waar ik voor ga.

IMG_0046

Bedankt Koos.

Hier geef ik symbolisch Koos de hand als overdracht van het filter. In werkelijkheid heeft hij mij diverse tips gegeven!

Eindconclusie
De ultieme filter???? Voor mij wel, hoewel het nu lijkt of ik de koning van de filters ben, zeg maar het Tanchoneusje van de filters, niks van dat. Hij draait nu pas twee maanden, en over dit resultaat ben ik uiterst tevreden. Echter er zijn ook andere goed werkende alternatieven, zoals de trommel, bead, trickle, bbf, meerkamerfilter, zandfilter, bewegend bed, en ik weet zeker dat ik er nog wel een paar vergeet. Wanneer een van deze filters bij jou uitstekend zijn best doet dan is het goed en niet anders. Ik ben blij met mijn SCB! En ik hoop met mijn blog iedereen een beetje duidelijk heb gemaakt dat het niet altijd veel geld hoeft te kosten wanneer je een nieuw filter aankoopt.

Wat mij vooral aanspreekt is dat deze filter ook op airlift draait en daardoor een zeer laag stroomverbruik heeft. Of je de euro’s nou bij de stroomboer neerlegt of bij de koidealer, dan lijkt de laatste optie mij wel iets prettiger. Ook in de tussentijd belde Koos Spierings geregeld om te vragen hoe het ging en adviseerde hij mij over de wachttijd van het spoelen. Ik heb daar veel steun aan gehad. Een steun die ik ook verwacht van een goede Koidealer, en zeker van een bedrijf die iets verkoopt wat een ander niet heeft. Want het spoelen is iets wat je jezelf goed moet aanleren, het is niet zo van even de luchtkraan 5 minuutjes er op, nee je moet ook goed kijken hoe vuil het water is wat je wegspoelt. Zodat je kunt beslissen of er nog een keer gespoeld moet worden. Dit spoelgevoel is iets wat je zelf moet ontwikkelen en dus een groeiproces is.

Tot zover mijn filter en de aftersale, al met al ben ik een tevreden mens over mijn filter. Wanneer je eens wilt kijken bij mij, dan kun je dit altijd even mailen. Ook voor verdere vragen sta ik uiteraard open.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.