Terwijl wij oeverloos trachten de overtollige herfstbladeren bij elkaar te vegen en op te ruimen, haalt een ander er gewoon weer nieuwe aan. De schuldige? Nico van Deijzen van Koicentrum Zaanstad. Helemaal in Japan deed hij zijn best en selecteerde bij Iwashita de twee allermooiste vallende herfstbladeren op het water; in Japan en onze hobby ook wel Ochiba Shigure genoemd.

“Deze zien we niet zo heel vaak van goede kwaliteit in Nederland”

Het reisverslag van Nico is een genot om te lezen. Ieder Koihunting verslag is een feestje, maar Nico deelt ook zijn verdieping in de kwekers met ons en dat maakt het tot een leerzaam geheel. Bij de kweker Iwashita vind hij twee Ochiba Shigures die geen alledaags patroon hebben. Alhoewel een kohaku patroon wel eens wordt genoemd als ideaalbeeld voor een Ochiba, is het vooral het onconventionele dat mij persoonlijk aantrekt bij een Ochiba. Een inzicht die Nico klaarblijkelijk met mij deelt als hij valt voor onderstaande Ochiba’s van circa 60cm. Let ook goed op de warme intensiteit van het bruin. Alleen de allermooiste herfstbladeren hebben zo een kleur…

Als de dealer uit Zaanstad zijn reis vervolgt komt hij langs Otsuka waar hij wederom zijn oog laat vallen op een kwalitatief zeer goede Koi, maar toch ook wel weer evenzo ongewoon; namelijk een Kage Shiro Utsuri. Deze variëteit toont naast de zwarte patronen een kleed van schaduw in plaats van een wit blazoen. Het patroon en de kwaliteit van dit exemplaar is ook niet alledaags.

Als je denkt dat het dan gedaan is met de herfstkleuren heb je het mis. Want bij Maruhiro slaagt Nico voor een bijzonder goede kwaliteit Ki Utsuri; heus de gele variant van de Shiro Utsuri. Deze zien we niet zo heel vaak van goede kwaliteit in Nederland.

Natuurlijk kocht Nico nog heel veel andere Koi aan, maar de Ochiba’s hebben iig een ticket naar Nederland gekregen. Wil je weten of de Kage Shiro Utsuri ook in Nederland is aangekomen? Kijk dan op zijn website of ga langs in Zaandam.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.