Begin oktober hebben we alle deelnemers van de KoiQuestion Grow-out om een update van hun Showa gevraagd. Eén van deze deelnemers is kunstenaar Ingo Leth, die blijkbaar ook wel van een ‘gokje’ houdt! Zie hier hoe zijn nummer 11 het tot nu toe gedaan heeft.

Zo zag ze eruit toen ik haar begin februari van dit jaar selecteerde in Japan, met een lengte van 25 centimeter uitzocht:

11 25

Nummer 11 – 25 cm

En zo zag ze er begin oktober uit, met een lengte van 43 cm:

Image 24

Nummer 11 – 43 cm

En naast elkaar (compilatie door Ingo zelf gemaakt, waarvoor dank!):

1381331_10201621461251986_1630743429_n

Ontwikkeling van nummer 11 van februari t/m oktober 2013

Een forse groei dus van 18 cm sinds februari, waarbij de lengte begin juli nog pas op 33 cm zat. Dus gedurende de zomer heeft hij/ze (geslacht was nog niet met 100% zekerheid vast te stellen volgens Ingo) flink doorgezet qua groei! Hier kom ik later nog op terug. Er zijn een paar dingen die opvallen bij deze Koi. Het eerste zijn die slijmige vlekken op de kop, waar ik me overigens niet zo druk om maak. Dit is hoogstwaarschijnlijk een afweerreactie van de Koi en zal mogelijk naar verloop van tijd wegtrekken. Hopelijk heb ik gelijk en zal dit ook het geval zijn. In het ergste geval is het de huidziekte genaamd ‘hikui’, waarbij het rode pigment langzaamaan letterlijk weggevreten zal worden. Ingo zal hier ons van op de hoogte houden. Iemand die nog tips of opmerkingen hieromtrent heeft, schroom niet en laat je horen!

Het andere wat mij opvalt aan de vis is dat deze ondanks zijn redelijk zware schouders, alsnog een vloeiend lichaamsverloop heeft zonder buikvorming. Alhoewel Ingo het gevoel had/heeft dat het hier om een vrouwelijke Koi gaat, neig ik toch meer te zeggen dat het een mannetje is. Ik denk dit, omdat de vorm van de kop erg mannelijk oogt met zijn redelijk spitse look en sterke glans (vooral goed zichtbaar op de neus en witte gedeeltes boven de ogen). Daarbij ook de redelijk sterke glans op het lichaam tezamen met die vloeiende bouw geven mij het gevoel dat het hier om een mannelijke Koi gaat.

Qua ontwikkeling is dit een Showa die zeker niet tegenvalt, ook al is de huid niet superdik en is het kiwa op sommige plekken niet perfect. Desondanks deze punten heb ik nog steeds veel vertrouwen in een goede afloop (lees: een mooie Showa die klopt) en aan de ontwikkeling tot nu te zien, lijkt dit geen probleem te zijn onder de zorg van Ingo. Ga zo door en keep us updated!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.