Terwijl Nederland langzaam opkrabbelt uit de financiële crisis, het najaar ondertussen de eerste zware voorjaarsstormen produceert en de meeste vijvers alweer voorzien zijn van hun winteroverkapping, zijn er ook al voorbereidingen voor 2014 in gang gezet. Natuurlijk zijn er op dit moment diverse dealers in Japan om daar hun nieuwe aankopen vast te leggen. Ook op ander vlak is men in de Koiwereld al weer druk bezig. Voor het vierde jaar op rij zal er bij Koiforum.nl namelijk weer een aankoopactie plaatsvinden en de inschrijvingen zijn geopend.

Nieuw in deze editie is het aanbod. Naast gouwe ouwe opties (Matsue Kohaku, Yamatoya Showa en Okawa Shiro Utsuri van goede kwaliteit) kan er dit keer ook gekozen worden voor twee soorten uit een hoger kwaliteitssegment. Het gaat hierbij om Kohaku van Yamatoya (met Matsue als alternatief) en Showa van Yamatoya (met als alternatief Ueno) die op een normale verkoopprijs zitten van minimaal 495 Euro. Bij deze actie worden ze aangeboden voor 330 Euro per stuk waar voor de normaal vertrouwde kwaliteit 150 Euro wordt gehanteerd. Een belangrijke uitbreiding van de actie en dat vraagt om uitleg van organisator Arie Mallegrom.

“…profiteren van de korting die gezamenlijk inkopen met zich mee brengt” 

Jeroen: Mooi dat je deze actie ondanks crisis en dergelijke een vervolg kunt geven. Mooi ook dat je nu een hogere kwaliteit erbij kunt betrekken. Kun je aangeven wat daar de achtergrondgedachte bij is?

Arie: Afgelopen keer is er door diverse deelnemers gevraagd naar de mogelijkheden tot een kwaliteitsstap hoger. In eerste instantie had ik wat twijfel omdat een hogere prijs ook hogere verwachtingen met zich mee brengt. Dit is niet erg maar de VHQ kwaliteit moet wel significant beter zijn als de kwaliteit die wel de afgelopen jaren naar NL hebben meegenomen. Toen Tjaard mij foto’s liet zien met de kwaliteit die hij voor ogen had was ik overtuigd. Het verschil tussen de normale kwaliteit is duidelijk zichtbaar. Voor 2014 hebben we besloten om naast de normale kwaliteit ook VHQ kwaliteit mee te gaan nemen.

Collage VHQ Kohaku

Voorbeeld van VHQ Kohaku van Yamatoya

Jeroen: Tussen wat er geroepen wordt bij een ophaaldag en daadwerkelijke interesse zit natuurlijk wel een verschil. Kun je aangeven hoeveel animo er is voor deze kwaliteit?

Arie: Ik heb vooraf een enquete gehouden onder oud-deelnemers en bezoekers van het Koiforum en daaruit kwam naar voren dat er voldoende animo is om het met 2 VHQ variëteiten te gaan doen. Dit zijn Kohaku en Showa van Yamatoya geworden. Op basis van de uitslag van de enquête verwacht ik ongeveer 30 VHQ vissen te kunnen noteren.

Jeroen: Dat zou een mooi aantal zijn. Hoe denk je dat deze extra mogelijkheid de aandacht voor de “normale” kwaliteit beïnvloedt?

Arie: De inschrijving is nu een week geopend en wat ik merk is dat er met name bij oud-deelnemers van de normale actie veel interesse is voor de VHQ vissen. Dat zijn toch hobbyisten die het vertrouwen hebben in de actie op zich en net een stapje hoger willen met de kwaliteit van hun vissen maar aan de andere kant toch willen profiteren van de korting die gezamenlijk inkopen met zich mee brengt. Aan de andere kant merk ik dat er ook nog steeds voldoende belangstelling is voor de normale kwaliteit. Deze kwaliteit in deze ‘actie-vorm’ heeft zich de afgelopen jaren kennelijk toch voldoende bewezen. Om antwoord te geven op je vraag: Ik heb wel rekening gehouden met iets minder belangstelling voor de normale kwaliteit. Om die reden heb ik voor de normale kwaliteit gekozen voor 3 variëteiten die het al een tijdje goed doen. (Kohaku, Showa en Shiro Utsuri) In totaal hebben we dus 5 opties: Kohaku, Showa en Shiro Utsuri en VHQ Kohaku en VHQ Showa.

Jeroen: Het verhogen van de kwaliteit is voor zowel de organisatie als voor de deelnemers een behoorlijke stap. Daar weten wij bij KoiQuestion inmiddels ook wat van… Kan ik een vergelijking maken met de growout die wij dit jaar met Dainichi hebben lopen?

Arie: Ja inderdaad dat kan zeker. Wij zullen zeker de vissen ook gaan volgen op het forum om hier ook van te kunnen leren. Bij KoiQuestion heb ik gezien hoe leuk dat kan gaan dus daar hoop ik zeker ook op.

Collage VHQ Showa

VHQ Showa van Yamatoya

Jeroen: Iets waar we bij onze growout tegenaan liepen is het feit dat de prijs voor elke vis gelijk is terwijl er normaal gesproken wel degelijk verschil is als vaststaat dat een Koi vrouwelijk is. Wordt er bij de selectie gekeken naar het geslacht van de vissen? Met andere woorden, is er garantie op een vrouwelijke vis?

Arie: Garantie is er niet. Sowieso zijn de vissen nog erg jong. Wel wordt er bij de selectie zoveel mogelijk naar gekeken naar vrouwelijke eigenschappen (body, zachter beni etc). Echter de algehele kwaliteit staat voorop en niet het geslacht.

“Nieuw in deze editie is het aanbod.”

Jeroen: Kwaliteit moet inderdaad voorop staan. Die moet er uiteraard ook voldoende zijn. Is er een maximum aan het aantal VHQ vissen of bepaalt het aantal geïnteresseerden het uiteindelijke aantal?

Arie: In principe is er geen maximum aantal. Als er onvoldoende vissen van de gewenste kwaliteit tegen de juiste prijs geselecteerd kunnen worden in Japan nemen we zoveel als mogelijk vissen mee. We hanteren dan de volgorde van inschrijving voor de deelname. De deelnemers die zich als laatst hebben ingeschreven en daardoor wellicht buiten de boot vallen krijgen uiteraard hun aanbetaling terug. Zoals ik eerder al aangaf gaat het ons om kwaliteit niet om kwantiteit (of geslacht).

Jeroen: Duidelijk verhaal, daarmee kom ik bij de laatste vraag voor nu. Zal het verloten bij deze vissen net zo verlopen als bij de “normale” kwaliteit?

Arie: Ja de verloting van de actie zal komend voorjaar op 12 april plaatsvinden. Zowel de normale kwaliteit (Kohaku, Showa en Shiro Utsuri) als de VHQ kwaliteit zullen we dan in de middag/begin avond gaan verloten. Aan de opzet van de verloting zullen we niets veranderen. Hier zijn we tevreden over en ondanks dat met deze vorm van loten geluk of pech in een klein hoekje zit hebben we hier goede ervaringen mee. Uiteindelijk is de kwaliteit over de hele linie van een dusdanig goed niveau dat zelfs de laatste keuze nog een mooie vis op levert. Overigens bij de VHQ vissen zullen net als bij de normale kwaliteit er 2 extra vissen beschikbaar zijn zodat de laatste altijd nog keuze heeft uit 3 vissen.

Arie, bedankt voor je informatie. De voorgaande keren ben ik er nog bij geweest als deelnemer. Mijn vijver is niet meer maar anders zou ik waarschijnlijk wel weer een gokje gewaagd hebben met één van de vissen. Uit welk segment? Misschien wel een VHQ Showa… In ieder geval wil ik de organisatie én de deelnemers nu alvast veel succes toewensen met deze mooie nieuwe actie.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.