Je ziet hier allerlei machines staan waar het voer geproduceerd wordt, wat mij opvalt is dat alles zeer, maar dan ook zeer schoon is. Dat moet ook wel want er wordt voedsel geproduceerd, toch overtreft het mijn verwachting. Er staan enkele zeer grote mengers welke al snel aan betonmolens doen denken hoewel de waarheid anders is. Hier worden de gezonde lekkernijen in gemengd om later tot 3 bij 3 mm voer te snijden. Van hieruit wordt de emmer gevuld en gewogen met de bits .

Koidealers, Koikwekers, Ofsetsmoker, filterproducenten, Koihobbyisten, al deze mensen heb ik nu wel een keer gesproken. Niet dat het saai wordt nee integendeel. Doordat ik steeds meer mensen spreek wordt mijn kennis vergroot en daardoor blijven de interviews niet op een niveau hangen ofwel ze worden saai.

Om de Koicirkel rond te maken bedacht ik dat er toch ook eens een voerproducent geïnterviewd moest worden. Die was natuurlijk niet ver te zoeken, want welke voerproducent is bekender dan onze eigen Kika-Koi-House of Kata Gerjan Romyn, of hij het nu wil of niet ik moest hem interviewen! Dus de telefoon gepakt Gerjan gebeld en nu ben ik onderweg naar het lommerrijke Wekerom. Omdat ik nogal veel te vragen heb aan Gerjan spraken wij af dat het interview meteen zou beginnen, Gerjan is niet alleen voerproducent maar ook initiator van de Kika-Koi, medicijnen, waterverbetermiddelen, echter ook een fanatiek Koihobbyist, dus genoeg te praten.

Engel: Gerjan, leuk dat ik bij jou thuis mag komen om een interview voor KoiQuestion te houden.
Gerjan: Ik vind het leuk dat je hier bent, wij kennen elkaar al enkele jaren en het is apart dat je nu pas hier bent. En voor KoiQuestion maak ik graag tijd vrij ook al is het op zaterdag.

Engel: Jij produceert Koivoer en daarnaast allerhande medicijnen en waterverbetermiddelen, de meeste Koidealers zijn dealer geworden vanuit de hobby, hoe ben jij in deze handel terecht gekomen?
Gerjan: Van origine ben ik veeboer, echter door saneringen en economische aspecten kreeg ik de kans, mede door mijn achtergrond in de veevoedingsleer Koivoer te produceren. Maar uiteindelijk toch ook door hobby geboren. Echter mijn uitgangspunt zal altijd de Koi zijn, want dat is de basis! Dus ik probeer altijd de producten die ik creëer en produceer vanuit de hobbyist te laten ontstaan.

IMG_0382

Engel: House of Kata is een in Nederland niet meer weg te denken merk, bijna op elke Koishow aanwezig, met als kers op de appelmoes op de HKS wel met de grootste stand. Zijn jullie ook zo bekent in het buitenland?
Gerjan: Ja, niet in alle landen natuurlijk, er blijft altijd wel pionierswerk voor ons om de andere landen te overtuigen. Er zijn nu 11 Grand Champions met ons voer bereikt,  twee in Zweden, vijf in Denemarken en vier in Nederland. En daar ben ik best wel een beetje trots op!

Engel: Mag ik eens een kijkje nemen waar jouw voer geproduceerd wordt.
Gerjan: Het is nu zaterdag dus bedrijvigheid zal je niet zien, kom maar mee dan kun je een kijkje nemen in The House of Kata.

Engel: Heb je zelf ook Koi?
Gerjan:  Ja, wat dacht jij dan, ik  heb een Koivijver in een L gebouwd van Polystyreenblokken. Hier zwemmen mijn Koi in, denk wel geen showKoi, maar ik ben er blij mee. ik heb nog een Sanke met huidkanker, welke ik hoop te genezen van deze nare ziekte. En de waterkwaliteit test ik hier ook uit met onze middelen. Voorop staat hier nog steeds mijn Koihobby waar ik met mijn vijver ontzettend van kan genieten.
Gerjan moest eerst nog wat blaadjes wegtrekken van de vele bomen in de omgeving!

IMG_0378

Engel: Jouw paradekindje als ik het zo mag noemen, is momenteel wel de KIKA-Koi. Hoe ben je op dit fantastische idee gekomen. En komt er in 2014 weer een editie hiervan.
Gerjan: In Amerika deed ik dat idee op, er werd daar een diner verkocht voor een hele avond inclusief entertainment en dat geld ging naar een goed doel.
Zo ben ik op het idee gekomen. House of Kata heeft een budget voor marketing, dat kunnen wij aan alles besteden, maar dan weet je nooit echt of de boodschap goed overkomt. Deze manier die wij nu ingeslagen zijn is een idee waar het mes twee kanten snijd. KiKa heeft hier een groot voordeel aan en de Hobbyist ook, deze kan relatief aan een goedkope Koi komen en steunt daarbij het goede doel. En zo heb je wel een Koi met een verhaal in jouw vijver zwemmen, want wat is nou leuker om te zeggen wanneer iemand vraagt hé die gele of die rode met dat zwarte wat is dat er voor eentje? Dan kun jij met trots zeggen waarom deze KiKa-Koi in jouw vijver zwemt!
Maar onthoud ik kan dit absoluut niet alleen, (Gerjan stak zijn wijsvinger bezwerend op!) er is een heel team van vrijwilligers zoals Jan van Schaijk, Raymond Bakker, Wouter Zandbergen, dit is de harde Kika-kern, echter ook Jeroen van Gaalen van jullie KoiQuestion, die draagt ook een flinke steen bij. En dan niet te vergeten de importeur Rob de Vos van Ornafish, en de Koidealer Daruma Koi. En in de eerste editie heeft België ook een grote steen bijgedragen aan het succes, te weten Marc Criel, Martien Claessens en Aad van Gaalen.En natuurlijk ook de NVN die ons hier goed in steunt.

Engel: Jij bent een drukbezet mens, ik heb wel eens een interview gelezen over Hans van Breukhoven van Free Records dat hij genoeg had aan 4 á 5 uur slaap per etmaal. Hoe trek jij de kar.
Gerjan: Ik kan moeilijk de zaken loslaten, en daarom werk ik mij soms 6 slagen in de rondte. Komt ook dat ik wel eens van mijn hobby het werk maakt. Maar de zondag is voor de vrouw, hoewel wanneer iemand een probleem heeft dan ben ik weer beschikbaar. Je moet niet vergeten dat ik ben dan wel een voerproducent, echter ik denk altijd van beneden af. Ik bedoel hiermee, ik denk vanuit het belang van de hobbyist en zijn Koi. Uiteraard is het financiële belang ook zeer groot, toch probeer ik mijn bedrijf en de producten altijd van onder af te bedenken. Daarom denk ik dus tussen de 5 en 7 jaar vooruit, voor zover dat mogelijk is. Met name de wet en regelgeving wordt ook voor mijn bedrijfstak steeds strakker. En terecht ook hoor ik jou al zeggen als ambtenaar, toch moet ik daar op anticiperen.
Gerjan, licht in de schaduw, de plek waar hij eigenlijk het liefst staat, daarom zijn de Koi waar hij zo gek mee is in een groter licht gezet dan Gerjan zelf!

IMG_0379

Engel: Hahaha ja je hebt een punt voor wat de wet en regelgeving betreft. Hoewel ik het niet altijd eens ben met de wetjes die ik moet uitvoeren. Soms is het leven niet anders. Kun je ook een voorbeeld geven over jouw manier van anticiperen op de wet en regelgeving.
Gerjan: Jazeker, kijk er is geen regel die zegt dat ik mijn voer twee of drie jaar houdbaar moet maken. Vanuit de hobbyist gerekend is het fijn om een houdbaarheid van twee jaar te hebben. Maar ik krijg van het ministerie van economische zaken waar de Nederlandse voedsel en warenautoriteit onder valt wel eens de vraag of ik de houdbaarheid wil inkorten. Dit heeft mij aan het denken gezet, want nu gooi ik flink wat antioxidanten in het voer, ofwel conserveermiddelen. Dit zorgt er dan weer voor dat de periode dat het voer verkocht kan worden langer is, zodat het niet snel oud is! Maar is de Koi gediend met al die antioxidanten? Ik denk het niet, ik denk dat de Koi er bij gebaat is om een korter houdbaar voer te krijgen, dus verser en eigenlijk terug naar de basis. Dit zal nog wel even duren en toch denk ik dat wij met zijn allen daar naar toe gaan, of je nou wil of niet. En uiteindelijk is de Koi hiermee gediend toch? Mijn credo is dan ook terug naar de bron, in dit geval naar de Koi dus.

En met deze wijze woorden sluit ik mijn bezoek aan een KoiKichi af. Gerjan Koikichi? Ja zeker, iemand die een Kohaku overneemt die huidkanker heeft met de intentie om hem beter te maken die noem ik Koikichi. Gerjan en Wil hartelijk bedankt voor het ontzettend gastvrije ontvangst, werkelijk een plezier geweest te beleven hoe jullie de Koi op een hoger niveau willen tillen zowel door het delen van kennis en jullie inzet met KiKa-Koi.

Comments are closed.