“24 oktober 2014: Nummer 29 is afgelopen voorjaar met 53 cm de vijver in gegaan. Hier heeft hij deze matige zomer toch nog 8 cm weten te pakken en is de borstvin gelukkig verder genezen. Het beni is redelijk hersteld van het binnen zitten vorig jaar. Het sumi is nog steeds redelijk voorspelbaar en lijkt voor een groot deel te finishen.” Aldus grow-out deelnemer Stefan Swinkels. Lees verder om erachter te komen hoe ik de toekomst van deze Dainichi Showa zie verlopen.

Om het nog maar even duidelijk te maken: bovenstaande is een voorspelling van eigenaar Stefan Swinkels. Nu is het aan hem om ervoor te zorgen dat ie z’n eigen voorspelling waar gaat maken natuurlijk. Graag wil ik even wat dieper ingaan op de vis die momenteel bij de best ontwikkelde Showa van de grow-out behoord. Alvast een petje af voor de tot nu toe behaalde resultaten. Want de vis is op het moment uiteraard wat kleiner dan de eerder genoemde lengtes.

Op dit moment meet de Showa 49 cm (misschien is ze ondertussen de 50 cm barriere alweer gepasseerd) en ziet ze er als volgt uit:

stefan swinkels 49 cm

Nummer 29 – 49 cm begin oktober 2013

Een erg goede ontwikkeling ten opzichte van toen ik haar selecteerde halverwege februari dit jaar:

29 24

Nummer 29 – 24 cm in februari 2013

En wat er tussendoor gebeurde:

stefan 3

 Een verdubbeling van lengte en qua lichaamsgewicht misschien wel het vijfvoudige! Een erg goede prestatie en mogelijk zelfs de beste groei van de 30 vissen. Maar goed, ondanks de groei ben ik daar niet het meeste van onder de indruk. Koi laten groeien is niet zozeer een kunst. Het behoud van een volle pigmentatie tijdens diezelfde groei is echter een ander verhaal en dat is hetgene waar Stefan zelf veel invloed op heeft gehad. De Showa is grootgebracht in een 2400 liter opgroeibak samen met 4 andere Koi van ongeveer dezelfde lengte, waarbij de watertemperatuur rond de 22 graden is gehouden. Alhoewel ik niet weet of deze bak binnen of buiten staat, vind ik vooral dat het Beni zijn kwaliteit erg goed is gebleven. Het is nog mooi diep oranje en lijkt ook erg diep gepigmenteerd; twee punten die mij erg blij maken om te zien. Ik verwacht dan ook absoluut geen problemen voor de toekomst voor deze kleur; laat er nog maar even doorgroeien, Stefan!

Qua body is ze zeer zeker ook niet slecht, en het doet me wederom goed om te zien dat ze geen grote buik heeft gevormd en nog mooi sierlijk toont. Alhoewel de schouders idealiter iets minder aanwezig zijn, vind ik de body zeker niet verkeerd. Ik verwacht dat ze qua lengte/breedte-verhouding zich zo zal blijven doorontwikkelen en mogelijk zelfs nog iets forser zal gaan ogen.

En om dan nu terug te komen op Stefan’s voorspelling:

stefan voorspelling

De voorspelling van Stefan voor 2014

stefan voorspelling 2

En naast elkaar

Allereerst complimenten voor het werk vwb het bewerken van de foto, ziet er gelikt uit zo. Ik hoop zeker dat ze niet minder zal worden dan je voorspelt. Echter denk ik dat vooral de koptekening anders zal worden. Ik geloof dat er wel een menware (zwarte koptekening) in zit, die tot aan de neus zal doorlopen. Vaak lijkt het onderhuidse Sumi bij sommige Dainichi Showa niet zichtbaar en verwacht je dat ze nog maar weinig zullen veranderen in de toekomst, maar wanneer je ze een jaar later ziet, dan verbaas je je enorm! Zo ook bij bijvoorbeeld Sakura, die er nu totaal anders uitziet dan voorheen qua koptekening:

Sakura in 2007 als GC All Japan

 

Sakura in 2011 tijdens de kweek.

Voor de rest kan ik me wel vinden in Stefan’s voorspelling. Succes met de verzorging van nummer 29!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.