Om redenen waarover ik hier niet te veel zal uitwijden, rijd ik de afgelopen weken de nodige kilometers door het uitgestrekte Spaanse vasteland. Ruim 300 kilometer per dag door de provincie Extremadura om precies te zijn en dat is dan ook nog als ik verder niets hoef te rijden. Wat me dan opvalt, naast de stierenvechtarena van Don Benito (speciaal voor Engel op gelet) is de uitgestrekte vlakte. De ruimte voor een bloeiende economie is er alleen economisch gezien is het in dit prachtige land niet best gesteld.

 

graniet, daar kun je je vijver een hele mooie afwerking mee geven

Toen ik vandaag de heenreis naar mijn dagelijkse bestemming weer aanvaardde, kwam er ineens iets in me op. Wat nu als er in dit land met een grote werkeloosheid een nieuwe economie opgebouwd zou kunnen worden? Als je ziet wat men in Qatar of Dubai heeft gepresteerd in de afgelopen jaren zou dat toch ook in Spanje moeten kunnen? Stel nu eens dat bedrijven als Apple, Google en Microsoft de mogelijkheden zouden bekijken. Stel dat ze zouden beslissen een soort van Silicon Valley te bouwen in het zonnige klimaat. Een grote universiteitscampus erbij om het toekomstig personeel op te leiden, een academisch ziekenhuis dat volgens de maatstaven van de nabije toekomst kan presteren en zo kan ik nog wel even door gaan.

IMG_1751

Groene stroom en graniet

Het hele jaar is er groene stroomvoorziening, de ruimte is er, de vaklui, om met de bouw aan de slag te gaan, hebben er momenteel tijd genoeg voor. Er zou alleen eens iemand over na moeten denken. Toch? En wie weet wordt Spanje dan over enkele decennia wel een economie die zo sterk is dat het ons landje uit een diep dal kan trekken. Misschien dat onze arbeiders dáár dan wel gaan werken omdat in Nederland de werkeloosheid alleen maar verder gegroeid is, het land volgebouwd is met leegstaande kantoorpanden en de staat zich blauw betaald aan wachtgeld voor opgestapte politici.

Stel dat ze zouden beslissen een soort van Silicon Valley te bouwen in het zonnige klimaat

De omgeving waar ik me nu in bevind, leent zich in ieder geval niet voor het aanleggen van een traditionele Koifarm. Een granieten ondergrond is immers niet geschikt voor een mudpond. Bovengronds zouden er wel mogelijkheden zijn. In ieder geval is er in Extremadura zon genoeg om de energiekosten van een Koifarm binnen de perken te houden en voordat hier een Tsunami de dichtsbijzijnde kerncentrale bereikt… En dat graniet, daar kun je je vijver een hele mooie afwerking mee geven.

IMG_1748

Graniet genoeg voor een mooie vijverrand

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.