IMG_1813Ik ben in Polen geweest om Koi te zien kweken, ik ben in België bij Koidealers geweest en ook ben ik heel Nederland wel doorkruist om Koidealers te bezoeken maar ik was nog niet bij mij om de hoek bij Koicentrum IJmond in Velsen-Noord, slechts 15 minuten rijden bij mijn huis vandaan. Dat werd dus wel eens tijd!

“Eerst was daar de hobby en langzaam de uitdaging naar meer”

Bij Koicentrum IJmond is Rogier Zijlstra de eigenaar zoon van Herman, de pensionada die eigenlijk net zo hard meewerkt als zijn zoon zelf doet! Ik werd hartelijk ontvangen met een heerlijk bakkie koffie dus ik zat al goed!

IMG_0293

Vader en zoon tussen de verkoopbakken.

De zaak is gevestigd op een iniminie bedrijventerrein vlak onder de rook van het huidige Tata Steel, de voormalige Koninklijke Hoogovens. Een naam uit de tijd dat je nog legaal de lucht mocht verontreinigen! Het is altijd duidelijk wanneer zij open zijn want er hangen vlaggen ter bevestiging en het geheel is dan ook uitnodigend om toch vooral binnen een kijkje te nemen. Verder aan de buitenkant een duidelijk bord zodat je weet waar je jezelf begeeft. Netjes strak en toch uitnodigend.

Engel: Hallo Rogier, leuk dat je mij wilt ontvangen voor KoiQuestion.
Rogier: Ja ik doe het met plezier, kennis delen vind ik dan ook belangrijk als Koidealer.

IMG_0294

Niet alleen Koi maar alles rond de hobby

Engel: Hoe lang bestaat Koicentrum IJmond en waarom ben je een eigen Koiwinkel begonnen?
Rogier: Wij bestaan in februari 9 jaar, en ik realiseer mij dat ik hier toch even over moet denken, zo snel het gaat. Waarom wij een Koiwinkel begonnen zijn tja, ik denk toch zoals de meeste Koidealers. Eerst was daar de hobby en langzaam de uitdaging naar meer. Voor ik een winkel begon had ik al bij enkele Koidealers gewerkt dus ik wist wel waar ik aan begon.

Engel: Waar koop jij je Koi in? Ik vraag dat omdat er tegenwoordig steeds meer Koi uit Israël en ook uit andere landen dan het traditionele Japan komen.
Rogier: Wij halen onze Koi uit Japan, bij de bekende kwekers, Oofuchi, Hirasawa, Hosokai. Daarnaast kijken wij ook wel bij andere kwekers, maar voornoemde zijn toch wel onze belangrijkste leveranciers. En wanneer wij naar Japan gaan kunnen de klanten altijd een verzoek doen om juist die speciale Koi mee te laten nemen, dan moet die wel voorradig zijn natuurlijk.

IMG_0290

Een strak en overzichtelijk geheel.

Engel: Wanneer een Koi ziek is kunnen de mensen dan ook bij jou terecht?
Rogier: Ja, wij adviseren en gaan ook op ziekenbezoek. wij hebben geen hospitaal, mede om het besmettingsgevaar. Daarnaast is het ook mogelijk om een afstrijkje te laten doen bij ons. En wanneer ik er niet uitkom of mijn kennis schiet te kort dan heb ik een hotline naar Koidokter Maggy Caratie-Versluis, zij hecht voor ons de Koi. Niet dat ik het zelf niet kan, alleen iedere hechting eist een specifieke aanpak, ik doe het niet iedere dag, en Maggy wel! Dus dan is de beslisboom snel in de richting van Maggy gevallen!

Engel: Welke cursussen heb jij gedaan om tot jouw niveau te komen, en school je, jezelf nog steeds bij?
Rogier: Ik heb diverse cursussen bij Rob Heijmans gedaan. Verder hou ik mij op de hoogte via internet, leveranciers en de dagelijkse ervaring wat toch altijd de beste leerschool is. Door mijn studie bij Rob en de stagedagen heb je een goed fundament om dit verder uit te bouwen, daarom stel ik dat de dagelijkse praktijk ook een soort van leerschool is.

“hoeveel Koiliefhebbers hebben ook nog een hond”

Engel: Jullie verkopen dus alleen Japanse Koi, hoeveel verkoopbakken hebben jullie en hoe worden die gefilterd?
Rogier: Er staan 9 verkoopbakken, 3 van 10kuub, 2 van 1,5kuub en 4 van 1kuub. De 3 grootste worden apart gefilterd door een Econobead 5 en de overige 6 hebben ieder een eigen filter. Volgens mij voorkom je problemen door iedere bak apart te filteren. Want mocht er een virus of parasiet zijn ding willen doen dan is de schade meestal beperkt tot één bak. Hoewel “even afkloppen” wij dit gelukkig nog niet hebben meegemaakt. Iedere bak heeft zijn eigen bowl en vangnet. Dit is de basis om het overbrengen problemen te voorkomen.

Engel: Ik zie in jouw winkel plekken waar je Uilen kunt neerzetten. Heb jij zelf Uilen?
Rogier: Dat is een heel verhaal. Het is zo wij hebben een beetje een hekel aan reigers dus die grote kanaries wilde ik liever niet bij onze vijver. Goede raad was duur gegoogled. En daar werd door een kweker gezegd; wanneer je een Uil in de buurt van je vijver hebt dan komen er geen reigers. Dit leek ons wel wat en de afspraak was al snel gemaakt met de kweker. Daar aangekomen zagen wij de mooiste Uilen, dus één aangeschaft zo mooi en tam! Onze kleinste Uil is een Witwang Uil, en onze grootste Uil is een Siberische Oehoe. Je begrijpt, inmiddels hebben wij 7 uilen maarre de reigers, die lachen de Uilen gewoon uit en komen nog steeds! Maar de Uilen gaan niet weg!

IMG_4326

Uilen, ook prachtbeesten

Engel: Soms zie ik bij de dealers wel 6 of zelfs meer merken Koivoer, hoeveel merken voer jij?
Rogier: Daar kan ik kort over zijn lacht Rogier, ik verkoop twee merken. Het bekende Probites en Vishlix, dat is een basisvoer. Probites bevalt ons goed en de klant ook dus waarom meer? Daarnaast hebben wij een enquête gehouden onder onze klanten wat zij eigenlijk missen bij ons in de zaak. Hier is uit gekomen dat zij graag naast het Koivoer ook hondenvoer willen meenemen, want anders moeten zij daar weer apart voor naar een andere winkel. En zo kunnen zij als excuus ook nog even opvoeren dat zij aan de praat werden gehouden over ……….Koi natuurlijk 😉 Daarbij is het een welkome aanvulling in omzet voor de wintermaanden. En kijk maar eens om je heen, hoeveel Koiliefhebbers hebben ook nog een hond, echt veel toch?

Engel: Tja ik moet beamen dat ik ook een hond heb, en ik ken ook vele dealers en Koiliefhebbers met een hond, slim van jou om dat er bij te pakken, maar waar staat het?
Rogier: Een jaar geleden deed ons de kans voor om een unit aan de achterkant erbij te huren zodat wij al ons voer daar hebben opgeslagen, lekker makkelijk een grote ruimte waar het voer en de hardware tot Japanse lampen en alles te koop is om jouw tuin in het Japans op te sieren.

Engel: Sommige Koidealers bouwen zelf vijvers, doen jullie dit ook?
Rogier: Rogier en Herman beginnen te lachen, of wij dit ook doen, jazeker, wij ontzorgen de klant van A tot Z. wij graven, bouwen, polyesteren/foliën vijvers in elke vorm die men maar wenst, mits het geen model is dat niet kan werken, dan adviseren wij wat beter wel kan. Want wanneer de vijver niet helder wordt of een ophoping van vuiligheid heeft dan worden wij er op aangekeken, en dat is nou net wat wij niet willen!

En na deze laatste wijze woorden verlaat ik zoon en vader Zijlstra die een leuk concept van Koidealerschap hebben. Met mooie kwaliteit en gezond ogende Koi en een hart voor Koi in het algemeen op de juiste (Koi)plek hebben.

Op naar IJmuiden, weer een hele reis zo.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App