IMG_0179Het was weer zo’n zonovergoten ochtend in mijn vakantie dat ik naar mijn afspraak ging in Haarlem. Deze dag ga ik naar Henk Klaassen, en hij is volgens mij een Bonsai-Kichi. Heb je Kichi dan ook met Bonsai? Lees verder en geniet van al het moois wat ik gezien heb. Henk stond al in de deur om mij te verwelkomen en om een bakkie te doen een lekker bakkie met een koekje er bij, wat wil een mens nog meer. Nadat ik een beetje uitgelegd had wat de bedoeling was, stelde Henk ook nog voor om ook zijn Volkstuin te bezoeken, maar eerst de vragen maar, en dus kon ik beginnen.

Dan heb je dus een Yamadori!

ENGEL: Henk bedankt dat jij de tijd hebt genomen om je door mij te laten interviewen.
HENK: Ik vind het ook leuk om te doen want voor Bonsai doe ik alles!

ENGEL: Hoelang kweek je Bonsai, en hoe ben jij betoverd geraakt door de Bonsai?
HENK: Als enige in een familie van 10 kinderen maakte ik al kleine tuintjes van boompjes. Onbewust was ik al bezig met Yamadori. Later toen ik groot was moest ik voor mijn werk naar Japan, Tokyo dat was in 1981. Omdat ik een fanatiek hardloper was in die dagen wilde ik ook in Tokyo mijn conditie op peil houden en begon ook daar te hardlopen! Ik viel door mijn lengte wel op daar, een grote man die aan het hardlopen was in de straten van Tokyo. Tijdens een van mijn training-sessies kwam ik zo maar op een hoek van een straat een oude man tegen die zijn Bonsai aan het verzorgen was. Ik was als een bliksemflits betoverd bij het zien van de pracht van deze miniatuur boom, dit had ik nooit eerder gezien.  Ik liep op de man af en maakte hem kenbaar dat ik zijn boom wilde kopen. Je had die oude man moeten zien kijken, de boom was eerst van zijn overgrootvader geweest, en nu wilde die grote vreemde buitenlander zijn Bonsai kopen????  Je raad het al, een desillusie en weer een stukje levens ervaring rijker ging ik zonder Bonsai naar Nederland terug. Hierna ben ik mijn bomen gaan miniatuseren ofwel trainen om Bonsai te worden!

IMG_0183

Een 50 jaar oude kastanje waar Henk zeer trots op is.

ENGEL: Je noemde zojuist het woord Yamadori, dit lijkt veel op Yamabuki een bekende gele Koi. Wat betekent Yamadori?
HENK: Hahaha, ja het lijkt er inderdaad wel op, nee een verdere gelijkenis is er niet. Yamadori betekent simpel gezegd, alle bomen die je in de natuur vind en uitgraaft om daar een Bonsai van te maken. Dus kom je ergens in het gras onder een Beuk een zaailing tegen met 3 of 5 blaadjes en je steekt die er uit, dan geef je die boom een redelijke kans op een goed leven. Dan heb je dus een Yamadori!

ENGEL: Wat vind jij nou een echte beginners Bonsai en waarom?
HENK: Zelkova is een Chinees Iepje en groeit makkelijk eigenlijk alle Iepensoorten wel, ook de Buxus is wel makkelijk. Struikkamperfoelie is ook makkelijk. Wanneer ik zeg makkelijk, betekent het nog altijd wel dat je ze moet verzorgen, zeg maar bemoederen. Dan alleen kun je de behoefte en wijzigingen zien die jouw boom ondergaat.

 Heksloottuin 1

ENGEL: Sta jij wel eens op tentoonstellingen of heb je wel eens op tentoonstellingen gestaan?
HENK: Lokaal wel, internationaal niet. Ik voldoe niet aan de internationale normen het maakt mij ook niet zo uit, ieder zijn ding, toch? Ik heb gewoon een Bonsaihart, en kweek bomen tot wel 50 cm, dat is wat mijn ding is!

Dan alleen kun je de behoefte en wijzigingen zien die jouw boom ondergaat.

ENGEL: Adviseer je wel eens op avonden of op uitnodiging, immers een Bonsai is niet voor iedereen weggelegd zonder enige kennis kom je niet ver?
HENK: Omdat ik boompjes kweker ben weet ik hoe je ze moet verzorgen, om die reden wordt ik vaak uitgenodigd. Vroeger ging ik daar vaker op in dan tegenwoordig, ook bij het verenigingsleven gaf ik vaak lezingen.

 P1040252

ENGEL: er zijn veel Bonsai die in de winter buiten kunnen overwinteren, mits zij wat worden beschut of zelfs ingepakt tegen de uitdrogende wind en vrieskou. Welke Bonsai kunnen absoluut niet buiten blijven in ons Hollandse winterklimaat? Buiten de tropische boomsoorten dan want dat spreekt haast voor zich!
HENK: Het hangt van de grootte van de pot kluit, is hij uitgehard in de buitenlucht of komt ze uit een groeikas. Wat is hij gewend, en hoe koud is het? Sneeuw is niet erg maar de wind! Dat is de moordenaar. De wind kan ingemeen de wortels drogen, waardoor zij toch stukvriezen. Daarom pas goed op met die Hollandse winters, het is de wind…..

Hierna zijn wij naar de volkstuin van Henk gereden waar zijn Bonsai in wording staan gepland. Je kunt wel zeggen dat het meeste Yamadori is. Normaal moet je voorzichtig op een volkstuin jezelf laveren tussen de tomaten en kroppen sla. Die waren hier niet te vinden, alleen maar Bonsai, Bonsai en Bonsai. Ik dacht dat ik gek werd zulke mooie boompjes in training of nog gewoon in de volle grond tot Henk denkt nu wordt het Bonsai tijd!

Het weer speelde goed mee met ons bezoek aan de volkstuin, het was ongeveer 25C! Wat ik hier ook weer zag was de onverdeelde PASSIE van Henk welke hij voor zijn Bonsai heeft. Een passie welke je ook ziet bij mensen als Jos Aben wanneer hij zijn Koi selecteert. Je kunt gewoon op een stoel gaan zitten en Henk vult een hele dag met Bonsaiverhalen, stiekem denk ik ook wel dat het Henk lukt om een week achter elkaar je kan vermaken met Bonsaiverhalen!

 IMG_0190

Hierboven staan reeds getrainde Bonsai voor de liefhebbers, en alleen liefhebbers kunnen er zo een bemachtigen. Want als je geen Bonsai hart hebt, dan gaat de boom dood……. Ik kwam ogen te kort op deze tuin, en ik denk dat wanneer je hier 10 keer geweest bent, en je komt een 11e keer dan zie je weer nieuwe Bonsai groeien die je in al die 10 keer eerder niet gezien hebt. Aan al het goede komt een eind en zo ook aan een “op de koffie”bij een Bonsai Kichi met een natuurhart waarvan ik hoop dat hij tot in lengte van dagen zijn Bonsai verzorgen mag. Henk bedankt voor alle lessen welke ik tijdens mijn bezoek bij jou mocht hebben.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App