DSC00888Kortgeleden heb ik een blog besteed aan Marc van der Veen. Hij was (en terecht) apetrots op zijn mooie vijver en zijn filtering er achter. Daarnaast en niet zonder reden was hij ook zeer trots op zijn mooie Koi-bestand. Aan deze trots kwam deze week een abrupt einde toen zijn Kohaku van 90 cm in zijn handen overleed! Echter deze Kohaku gedroeg zich al wat “anders” dan de andere Koi, dus paste het wel dat hij ineens de geest gaf.

Tot een week later, afgelopen woensdag hij zijn dagelijkse ochtendinspectie deed. Iets wat iedere Koiliefhebber doet volgens mij, voor hij/zij naar zijn werk gaat. Zo van “nog even kijken naar mijn Koi” hij kwam er achter dat zijn Mukashi Ogon dood naast de vijver lag. Op dat moment belde hij mij met de vraag welke Koidokter zal ik bellen, weet jij een goede? Ik zeg, bel Rob Heijmans maar, die weet alles, maarre waarom heb jij een Koidokter nodig? Hierna vertelde Marc mij zijn relaas, dat zijn mooie Koi van 102 cm naast de vijver lag………

DSC00894

Een Koi die zeker gemist zal worden

Uiteraard heb ik nog gevraagd naar de waterwaardes en of er nog gekke dingen gebeurt waren, nee de waterwaardes waren goed en hij had zelf al enkele afstrijkjes genomen ook dit leverde niets op. Daarom de vraag naar een Koidokter, want Marc wilde rust in zijn hoofd. De volgende dag heb ik hem weer gebeld met de vraag of hij er al een beetje overheen was, uiteindelijk is het niet zomaar even wat. Marc was er al weer redelijk overheen, en hij was ook al achter de oorzaak van de dode Koi. Hij had de rest van zijn Koi-bestand nog eens nader bekeken en constateerde dat zij allemaal wel een wondje of iets dergelijks hadden.

Shit, die vijver is nu afgedekt, wegwezen!

Dit kon niet, want de vijver was gebouwd voor Koi en dus is er gelet op uitsteeksels. Wat Marc ook opviel was dat zelfs zijn Chagoi niet meer uit de hand wilde eten, sterker zij bleef weg bij Marc. Het zou toch zo maar eens kunnen dat het dievengilde zijner slag wilde slaan, hierop heeft Marc de vijver afgedekt met een net en deuren. En zo zou Marc de nacht doorgaan, op de bank in de woonkamer.

Marc in diepe rust maar niet diep genoeg want om 02:30 uur hoorde hij geluid door een open keukenraampje, eerst gestommel en later luid en duidelijk, Shit, die vijver is nu afgedekt, wegwezen! En zo was Marc wel te laat bij zijn vijver maar zijn Koi waren gered voor deze nacht!

Ik heb dit met speciale toestemming van Marc mogen publiceren om de mensen te waarschuwen dat er criminele asociale dierenmishandelende Koidieven rondlopen. Want door de onkundige manier (het vermoeden bestaat dat zij een te klein net hadden) van vissen, waardoor de Koi beschadigd zijn geraakt, is Marc gewaarschuwd. Dus mensen in Overijssel en de rest van Nederland, weest gewaarschuwd.

Momenteel zwemmen de Koi weer wat rustiger door de vijver en de Chagoi weet de voerende hand van Marc weer te vinden.

Het gehele team van KoiQuestion wenst Marc sterkte en kracht met zijn verlies.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

6 reacties

 1. Hier in de Gelderse achterhoek ook van die nare mensen actief. Ik loop in de ochtend ook als eerste na de vijver en vervolgens na het filterhuis ( schuurtje ) en ligt de deksel van meerkamer filter. Ik schrok omdat er allemaal sticks in de vortex dreven en ik voer pellets. Gelijk terug na de vijver om te tellen en ze zwommen er nog allemaal, poeh.

  Gr Sergio

  Ps: om tot rust te komen ben ik blij als de kap er verdorie weer op gaat. Is toch niet normaal meer.

 2. Jeroen Van Gaalen on

  Dat mensen niet met hun poten van andermans bezit af kunnen blijven is al erg genoeg. Dat ze dan ook nog eens het leven van Koi in gevaar brengen met hun onkunde…

 3. Dan krijg je nu weer helaas de discussie als je een beetje mooie en dure koi heb moet ik mij wel bekend maken op sites of zoals hier bij koi question, moet ik wel mee doen met koi shows dit zal veel liefhebbers weer afschrikken zonde. Helaas zijn koi ook goed om geld wit te wassen wat criminaliteit naar onze hobby lokt. Een beveiliging om de tuin dat is wat er bij mijn volgende woning zeker gaat komen. Voorkomen is beter dan genezen. Sterkte met het verlies van deze twee mooie koi op zo’n, mag ik het zeggen ja ik mag het zeggen Klote manier.

 4. Zeer triest om dit weer te moeten lezen! Gelukkig da ik een levende bewaker heb die mij al een keer heb moeten wakker maken! En ik weet mocht je op heterdaad betrappen, mag je nie voor eigen rechter spelen! Daar is mijn gedachte gang nu heel anders over!

 5. Hallo, koi vrienden
  bedankt voor jullie berichten..
  maar het is inderdaat te gek voor woorden dat
  dit soort dingen moet gebeuren..
  ik hoop dat ik ze zo een beetje weg kan houden
  en de rust in me vijver terug te krijgen
  moet zeggen het gaat al stuk beter..
  en ze sterk te maken voor de winter

  groeten marc