DSC_0713 - Version 3De eerste indruk geeft niet zo’n sterke impressie – wat ik ook zeker niet zal ontkennen – maar kijk eens wat verder dan dat. Eigenlijk wordt je vaak door je eerste indruk geleid bij het beoordelen van kwaliteit en potentie bij Koi. En dat is niet altijd de juiste manier om Koi te beoordelen. Kijk eens verder dan hoe de Koi er op dit moment uit ziet, kijk naar de toekomst van de Koi!

Eerst wil ik je mededelen dat de hier beschreven Showa van mij is. Waarom? Nou, eigenlijk is het er één (van de twee Koi) welke Hirata-san me heeft gegeven als beloning voor mijn hulp wanneer dat nodig was. Je kan de Maruten Sanke die hij me al eerder had gegeven hier. Eigenlijk is de Showa aan de doos toegevoegd waarin de Maruten Sanke verscheept zou worden; een aanvullend cadeautje zou ik maar zeggen. Gelukkige ik 🙂 Na een quarantaine periode bij mijn goede vriend Harald Bachmann, die ook eigenaar is van Saito Koi Food, zijn beide Koi nu bewoners van mijn vijver.

Maar goed, kijk eens goed naar de Showa hieronder en houd je gedachten goed vast na het aanschouwen van de foto. Wat denk je van de lichaamsbouw, de huidkwaliteit en hoe zie jij het Sumi ontwikkelen? Mannelijk of vrouwelijk? En hoe oud is de vis?

DSC_0713 - Version 2

Hirata Showa ± 55 cm

Nou, ze is vrouwelijk, Sansai (wordt Yonsai dit najaar) en rond de 55 cm. Niet echt gespierd of lang, geen zichtbaar Motoguro (zwart in de borstvinnen), geen zichtbaar goed Sumi, het Beni lijkt redelijk hard en intens vanaf de foto en het hoofd lijkt ook vrij driehoekig. Maar is het niet geweldig om het gevoel te hebben dat deze Koi zich werkelijk kan verbeteren ten opzichte van de gedachte die je nu hebt?

In mijn ogen is de lichaamsbouw best wel goed eigenlijk. Ik houd van het feit dat ze geen buikvorming toont (wat ook niet erg moeilijk is nu ze zo rank is, dat geef ik toe), maar ook van het langgerekte lichaam, ondanks de geringe lengte bij deze leeftijd. Niet alle kwekers hebben jumbo tosai, zo ook Hirata-san. Ik vind ook de kop erg goed bij de body passen. Deze is ook redelijk langgerekt trouwens. Mogelijk lijkt de kop ietwat te driehoekig op dit moment, maar daar zal verandering in komen. Ik heb sterk het gevoel dat ze mooie wangetjes zal ontwikkelen – zoals bij mijn Sanke te zien hier – alhoewel niet zo indrukwekkend als te zien is bij de Sanke. Het Beni is in werkelijkheid redelijk oranje en redelijk goed gepigmenteerd in de huid. Als je wat beter kijkt bij het Beni aanwezig in de buurt van de linker borstvin, dan zie je dat de kern van de schub ook dieper van kleur is dan de rest van de schub. Eerlijk gezegd is het gene wat me het meeste zorg baat het Sumi. Ik heb echt het gevoel dat haar Sumi niet zo zal worden zoals ik gewend ben bij een Dainichi Showa. Alhoewel deze Showa afstamt van de Dainichi bloedlijn, haar Sumi is niet zo geweldig als de huidige Sumi kwaliteit die nu bij Dainichi wordt geproduceerd. Voor wat betreft het ontbreken van zichtbaar Motoguro: ze toont wel zwart in de vinaanhechtingen, dus ik geloof wel dat haar Sumi intenser zal worden en een mooie Menware zal ontwikkelen. Maar dus niet zo lakzwart als de Dainichi kwaliteit die ik zo waardeer. Qua lengte zal ze denk ik zo rond de 75 cm worden.

Wat denk je nu van deze in eerste instantie redelijk zielig uitziende Showa? Heb ik je gedachten veranderd? En kan je je vinden in mijn verwachtingspatroon van de vis?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Hoi Bram,

  Het volgen van de ontwikkeling van vissen vind ik een van de leukste dingen in de hobby. Jammer dat er niet gereageerd wordt hier want daar kunnen we met zn allen van leren. Mijn eerste gedachte van deze vis heb je eerlijk gezegd niet veranderd na jouw commentaar. Moet wel zeggen dat, hoe langer je er naar kijkt er zeker nog potentie in zit maar een aantal zaken ben ik het niet helemaal mee eens.

  Mijn eerste gedachte was een male (op basis van bouw, borstvinnen en huidkwaliteit) van 3 jaar oud. Dat eerste klopt dus niet het laatste wel.

  – De vis is mijn inziens te rank voor de leeftijd, zeker voor een vrouw. In dit geval is dat maar goed ook want een bredere body had voor veel inval gezorgd. De staartaanzet is niet al te breed en de hoogte van de staartaanzet lijkt ook niet al te hoog. (Maar dit kan jij beter zien als ik)
  – Het hoofd loopt redelijk spits toe en de wangetjes die jij voorspelt zie ik niet gebeuren 😉
  – De lengte die jij verwacht vind ik zeer optimistisch. Ik hoop dat ik het mis heb maar ik denk persoonlijk dat de 70 niet gehaald zal gaan worden.
  – Shiroji en beni zijn dik voor elkaar. Ook sumi zie ik nog wel positief in. Waarom zie jij dit als aandachtspunt?

  Ik ben het wel met je eens dat dit een interessante vis is om te volgen. Echter ik zie te veel vraagtekens om jouw toekomst verwachting te ondersteunen. Graag tzt nog eens updaten! Dan leer ik weer 😉

  gr Arie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App