SCBthumbVorige week zaterdag was ik “op de koffie” bij Koos Spierings van de gelijknamige bedrijven Spierings Vis in Oss. Dat dit een bijzonder interview zou worden wist ik nog niet toen ik tijdens de HKS te Arcen met Koos de afspraak maakt . Ik als airlift-filteraar ben sterk geïnteresseerd in zijn ongeveer twee jaar geleden ontwikkelde filter, de Spierings Combi Bedfilter. Hij stelt dat met een ronde bak van 90 cm doorsnede en één meter hoog je een vijver kunt filteren van tussen de 25 m³ en 30 m³ met een bezetting van 25 koi van gemiddeld 60 cm!! Dát wilde ik natuurlijk zelf wel eens even bekijken.

Al bij binnenkomst werden wij (ja mijn vrouw was dit keer ook eens mee, vijvertjes kijken vind zij altijd wel leuk) in de winkel van 1100 m² vriendelijk ontvangen door Koos, met de bekende warme gastvrijheid die Brabant zo gewoon is. Die gastvrijheid is als wennen aan een warme deken! Na de vriendelijkheden te hebben uitgewisseld bespraken wij hoe wij de ochtend zouden invullen. Het zou een ochtend worden die ik niet licht vergeten zal. Eerst zijn wij gaan kijken naar een vijver van bijna 30 m³ met een grote plantenfilter, deze vijver draait nu ongeveer een jaar en is zeer helder met alleen maar de SCB-filter naast de plantenfilter meer niet!

IMG_0197

Prachtig helder water in een mooi aangelegde vijver

Van het klantenbezoek zijn wij vervolgens naar de eigenlijke Koizaak gegaan waar dus de Koi uit verkocht werden, en waar tevens ook de kwekerij achter ligt. Ook hier werd ik verrast door de grote ruimte welke aanwezig is. Ook heb ik de vader van Koos, Cor mogen ontmoeten en vond ik het wel leuk om deze twee generaties eens op de foto te zetten. Deze no nonsens man straalde dezelfde rust uit die Koos ook over zich heen heeft, veel tijd had Cor niet voor ons want het was opvallend druk in de verkoopruimtes.

IMG_0219

Koos en zijn vader Cor Spierings

image001

12 bakken op 1 luchtpomp!

Een van de verkoopruimtes had een 17 tal verkoopbakken van 5 m³ en 2 van 10 m³. deze werden aangestuurd met één luchtpomp van 550 watt die elke bak apart filtert doormiddel van de mij zo geliefde airlift. Dit draait dan al 10 jaar op deze manier!!

Van de kwekerij naar de vijver met de ouderdieren, ook hier weer een lust voor het oog, een vijver van 240 m³ waar iedere twee uur al het water door de filter is geweest!

IMG_0205

Hier huizen de ouderdieren waarbij Steuren en Koi gescheiden zijn

Vervolgens zijn wij weer een particuliere vijver gaan bezoeken, ook hier weer opvallend helder water en alles draaiend op slechts één SCB-filter.

IMG_0221

Koos bekijkt tevreden het resultaat met een al even tevreden klant

Tot slot was het tijd weer terug naar de winkel te gaan om Koos nog enkele vragen te laten beantwoorden.

ENGEL: Koos, bedankt dat je tijd hebt willen maken voor KoiQuestion op deze zaterdag, traditioneel toch de dag dat er veel mensen vrij zijn en dus een betere verkoopdag.
KOOS: Ik vind het ook erg leuk om te doen, KoiQuestion doet goed werk.

ENGEL: Kun je mij de werking van jouw SCB-filter uitleggen, en belangrijk, waarom er geen voorfilter voor nodig is?
KOOS: Het SCB is een nieuw type vijverfilter dat is ontwikkeld door Spierings Vis. Het filter is een combinatie van een Statisch bed en een bewegend bed, dat gravitair naast de vijver kan worden geplaatst. Het filter vangt vuildeeltjes van enkele centimeter grootte tot deeltjes van slecht 5 micron en werkt tevens als biofilter voor de afbraak van ammoniak en organische opgeloste stof. Optioneel kan er een Dompel Uv-c geplaatst worden in de Airlift voor het doden van zweefalg en het verwijderen van humuszuren. Echter dat is aan de klant om dit te beslissen. Het filter wordt gravity gevoed en de retour van het water gebeurt middels een Airlift.

IMG_0230

Een veelheid aan filtersystemen, traditioneel en nieuw

ENGEL: Hoe verwerkt de SCB een stug doorgroeiende draadalg, zo ongeveer de grootste vijand van elke Koiliefhebber?
KOOS: Met dit systeem heb je weinig kans op draadalg. Mocht er toch draadalg zijn dan komt dit niet makkelijk in het statisch bed. Er zit boven de inlaat van het filter een rvs rooster waar de Bactogrip het statisch bed vormt. De alg zal altijd onder dit rooster blijven. En wanneer je dagelijks even de riool opening van 90 mm opentrekt zal er door de grote stroming de eventueel aanwezige alg meteen verdwijnen. Mocht je toch alg hebben dan verkopen wij hier een uitstekend middel voor wat niet op basis van het giftige zink of aluminium is gebaseerd. Dit middel heet Oxyper!

ENGEL: Hoeveel kilo voer kan de SCB25 aan?
KOOS: Op de 25 kunnen 30 Koi van 60 a 70 cm met een voerbelasting van 750 gram per dag. Dit is veel maar de SCB kan dit aan.

ENGEL: De trommelzeven zijn sterk in opkomst, toch heb ik de indruk dat jullie deze manier van zeven niet echt omarmen. Bij de trommel zie je duidelijk waarom en hoe je op 70 micron zeeft met het statische bed zie je dit niet en toch zeg je op jouw site bij ons filter je op 5 micron. Hoe kan dit?
KOOS: Mijn roots liggen in de aquacultuur, hier hebben wij veel ervaring met trommels, alles wat draait kan kapot. Een trommel kan niet zomaar buiten staan vanwege de winter. Je zult hem goed moeten isoleren, het kan raar gaan met vorst, je hebt maar één nachtje nodig om enorm veel problemen op je hals te halen. Onze filters hebben dit niet, er zijn geen draaiende delen in te vinden en het heeft zich inmiddels reeds vele malen bewezen. Daarnaast ben je niet alleen bezig om vuil te filteren, maar ook het denitrificatieproces moet doorgang vinden. Zo filter je met een trommel ook de grondstoffen weg van dit belangrijke proces. En met een trommel kun je geen ammoniak wegfilteren, dit gebeurt bij de SCB in het statisch bed wel. Dus zal je zeer goed moeten nadenken over wat je achter jouw trommel zet!

IMG_0228

Niet alleen Koi maar ook van alles voor aquaria

Na deze woorden hebben wij afscheid genomen van Koos en zijn medewerkers, medewerkers die graag onder en met hem werken vanwege de relaxte sfeer! En dat vind je weer terug als je als klant bij Spierings binnen komt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App