Ik ben niet zo heel erg lang geleden verhuist. Een vijver echter is er nog niet gekomen; daarvoor neem ik het hele jaar de tijd en pas volgend jaar zet ik de schep in de grond. Er zijn er echter die het beter als mij hebben gedaan.

“Even heel eerlijk. Wat was er eerder klaar; de vijver of de kinderkamers?”

Erik snoek is initiatiefnemer van Koibook, een van de populairste groepen op Facebook mbt onze hobby. Die belijd hij dan natuurlijk zelf ook en ook Erik is onlangs met zijn gezin verhuist. Nog voordat zijn huis bewoonbaar was echter, had hij al een Koi vijver. Wat doet hij beter dan ik? Een interview;

Tiebo: Hallo Erik, je bent onlangs verhuist en hebt nu alweer de geneugten van het vijveren. Dit was wellicht het beste ivm je huidige visbestand, maar die hadden ook in quarantaine gekund?
Erik: Dat had idd gekunt, maar aangezien ik de vissen het minst wilde belasten met “verhuisstress” heb ik ervoor gekozen om meteen op de nieuwe locatie de vijver te (laten) maken zodat de vissen van de oude vijver direct de nieuwe vijver in konden.
Vijverbouw Erik Snoek
Vijverbouw Erik Snoek
Tiebo: Hoe zijn de voorbereidingen gegaan? Had je al precies in je hoofd wat je wilde?
Erik: De voorbereidingen zijn super gegaan, zoals ik bij de vorige vraag al zei dat ik de vijver heb laten bouwen door een bekende koidealer. Ik wist wat ik wilde dus dat scheelde al een slok op een borrel. De nieuwe vijver moest groter zijn dan de vorige en het filter moest makkelijker te onderhouden zijn. Ik heb ook het gat laten graven door een grondverzetbedrijf; die kunnen dat toch sneller als de ‘gewone’ mens. Hier speelt ook een stukje eigen belang mee, want ik weet dat als ik het zelf had moeten doen, dan had ik na 2 dagen al op apegapen gelegen. Wel heb ik de bouwmaterialen zelf geregeld omdat mijn koidealer van ‘ver’ moest komen. En ook dat is eigenlijk soepeltjes verlopen. Net als de gehele bouw van de vijver soepeltjes verlopen is.

Tiebo: waar haalde je de tijd vandaan; er valt al zoveel te doen als je gaat verhuizen.
Erik: Klopt, om de stress te voorkomen heb ik de vijver dus laten bouwen. Meer vanwege het medische aspect, ik ben lichamelijk niet de gezondste persoon. Maar alle voorbereidingen en regelwerk kan en heb ik zelf natuurlijk gedaan.
Vijverbouw Erik Snoek
Vijverbouw Erik Snoek
Vijverbouw Erik Snoek
Vijverbouw Erik Snoek
Vijverbouw Erik Snoek
Vijverbouw Erik Snoek

Tiebo: Hoeveel water heb je, op welke wijze filter je het water en waarom koos je voor dit filter?
Erik: In mijn oude vijver had ik 18 kuub en mijn nieuwe vijver zit 28 kuub. Mijn filter is opgebouwd alsvolgt: Super sieve -> 2 bead filters van Uniteich met voor elke bead filter een Superfish Ecomax 20000 en na elke bead filter retour naar de vijver via een koipro 75w uv unit. Ik heb voor dit systeem gekozen omdat ik op de oude vijver een koppelbaar filtersysteem had en daar toch wel veel onderhoud in gaat zitten. En aangezien ik geen grip heb op wat aangezien mijn gezondheid gaat doen in de toekomst vond ik dit een goed systeem en dat ik zeer zeker kan blijven doen zonder al te veel gedoe (borstels schoon maken, matten uitkloppen enz. enz.)

Vijverbouw Erik Snoek

Vijverbouw Erik Snoek
Tiebo: Waar ben je het meest trots op?
Erik: Ik ben eigenlijk het meest trots op mijn gezin natuurlijk! Mijn Vrouw en mn 2 kids zijn mn alles! Of bedoelde je het mbt de vijver? Dan zou ik zeggen dat ik het trotst ben op mijn mooie collectie koi

Vijverbouw Erik Snoek

Een mooie deksteen geeft de vijver niet alleen een rustieke en strakke uitstraling, het geeft ook een prettig gevoel aan de billen terwijl genietend van de Koi 😉

Tiebo: Zijn er dingen die je achteraf beter of anders had willen doen?
Erik: Toen de vloer gestort was en uitgehard was en ze begonnen met de eerste laag op te metselen kwamen we erachter dat het gat scheef gegraven was, het was eigenlijk de bedoeling dat de vijver 35kuub zou worden maar nu issie uit eindelijk 28kuub geworden. Dit komt omdat de tuin scheef op het huis staat en de schuur ook daar weer schuin opstaat. Maar ik ben DIK tevreden met het resultaat tot dusver, de vijver moet nog wel afgewerkt worden maar eerst het huis klaar natuurlijk. De koi hebben nu een goed onderkomen en de afwerking kan later altijd nog.

Tiebo: Even heel eerlijk. Wat was er eerder klaar; de vijver of de kinderkamers?
Erik: Hahaha! Toch de kinderkamers! Want das natuurlijk het aller belangrijkste!

“Ik heb mijn vijver oplaten metselen omdat er in mijn ogen geen betere, stevigere methoden is dan een gemetselde vijver”

Tiebo: Wat zou je anderen en mij willen adviseren om rekening te houden met de bouw van hun nieuwe vijver?
Erik: Zorg ervoor dat je goede research doet met betrekking tot de filterinstallatie die je voor ogen hebt en hoe deze te bouwen. Ik heb mijn vijver oplaten metselen omdat er in mijn ogen geen betere, stevigere methoden is dan een gemetselde vijver. Bij mij hebben ze gebruik gemaakt van betonblokken van L x B x H 30 x 20 x 10 gemetseld in de platte weg.

Tiebo: Bedankt voor het delen van jouw ervaringen en inzichten. We hopen dat je vissen een lang en gelukkig leven zullen leiden in hun prachtige onderkomen – dat toch min of meer ook een kinderkamer is geworden met mooi zwart behang – en dat jullie er als gezin tot in de lengte van dagen van mogen genieten!

Vijverbouw Erik Snoek

Voor

Vijver fam Snoek

en na; strakke bak Erik en Vicky!

Wil je volledige fotoserie zien van Erik’s vijverbouw; bekijk deze dan hier.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App