aardbeving-seismograaf1-522x391

Bron www.eemsbode.nl

Wederom is vandeweek in het Groningse Loppersum een lichte aardbeving geconstateerd. De winning van aardgas in het gebied zorgt al enkele jaren herhaaldelijk voor dit soort bevinkjes met een kracht van tussen de 2,5 en 3 op de schaal van Richter. Dat is natuurlijk helemaal niets in vergelijking met de bevingen die Japan af en toe teisteren maar toch, helemaal prettig zal het zeker niet zijn! Wat is de invloed van dit soort bevingen op uw vijver en uw geliefde Koi?

Er zijn zelfs bewakingsvideo’s van de Albert Heijn waarop te zien is dat eieren en colaflessen uit de rekken trillen.

Reden genoeg om even een snel onderzoekje in te lassen en wat kun je daar tegenwoordig beter voor gebruiken dan Facebook. Al vrij snel kwamen de eerste reacties binnen op deze kwestie. Hier een greep uit de antwoorden:

Nick van Nieuwpoort: “Geen problemen ondervonden… ook niet zo bang voor heb de ondergrondse leidingen met rubbermanchet en geveldoorvoeren lekker ruim. de wanden zijn van sandwichpanelen en de sierstenen eromheen heb ik opzettelijk niet gemetseld zodat ze niet kunnen scheuren”.

Hans Fluks:” T’ja wat kun je er tegen doen , ik woon Middelstum en hebben hier al heel wat te verduren gehad, de zwaarste was meer dan 4,5 waar bij de koi toch eventjes van slag waren en op de bodem bleven hangen. Heb hier tot nu toe geen schade aan de vijver”.

Patrick Swieringa: “Ik heb geen schade aan me vijver. Wel aan de woning waar nog steeds niks aan is gedaan. Ik heb 1 geluk ik heb geen ondergrondse leidingen”.

René Bijmolt stuurde mee een persoonlijk bericht dat hij wel mee wilde werken aan een kort interview. René is woonachtig in Appingedam, zo’n 5 km verwijderd van episch centrum Loppersum. Schade aan zijn vijver heeft hij nog niet maar aan zijn woning wel degelijk. Zijn grootste zorg ligt bij het ondergrondse leidingwerk van zijn vijver.

1RBijmolt

“Gelukkig” zitten deze scheuren maar in de muur van het huis en niet in de vijverwand.

Jeroen: René, dank je voor je spontane bericht om mee te werken aan dit onderwerp. Heb je zelf iets meegekregen van de laatste beving?

René: Jazeker, ik werd er wakker van. De honden sloegen aan en ik voelde van alles trillen. Meteen het bed maar uit gegaan om de vijver te controleren.

Jeroen: Was dit de eerste beving die je bewust hebt meegemaakt?

René: Nee hoor, alleen dit jaar was dit al de zesde keer. Het lijken er wel steeds meer te worden en ze voelen ook heftiger aan naarmate er meer gas verdwijnt. Er zijn zelfs bewakingsvideo’s van de Albert Heijn waarop te zien is dat eieren en colaflessen uit de rekken trillen.

Jeroen: Dat is inderdaad wel heel heftig. Je schreef in je reactie dat je je vooral zorgen maakt om het leidingwerk van je vijver. Hoe is je vijver opgebouwd?

René: De vijver is 1,75meter diep waarvan er ongeveer 50cm bovengronds ligt. De bodemdrain zit vast in een betonnen vloer en de wanden zijn gemetseld. Het filtersysteem bestaat uit een sieve, een Blue Eco pomp en een superbeadfilter. Verder is er nog een plantenfilter aangesloten op de vijver. De aanvoer naar filterlijn en het platenfilter is compleet verlijmd en ondergronds. Dat zijn de leidingen waar ik me het meest zorgen om maak.

d44f5e842a1949c78d281960e66937ac

Filterlijn René Bijmolt

IMG_0271

Het zou toch zonde zijn als hier schade aan ontstaat

Jeroen: Je hebt er bij de vijverbouw dus geen rekening mee gehouden dat bevingen plaats zouden kunnen vinden?

René: Nee, ik bouwde de vijver 5 jaar geleden en toen waren er nog niet zoveel bevingen en niet van die kracht. Als ik toen geweten had wat ik nu weet had ik er wel de nodige aandacht aan besteed om het meer bevingsproof te maken. Nu is het elke keer maar controleren of het waterniveau niet ineens gaat zakken omdat mijn bodemdrain is losgetrild.

Jeroen: Ik begrijp je zorgen volkomen zeker als ik naar de foto’s van de scheuren in je huis kijk. Heb je voor je vijver wel een veiligheid ingebouwd voor het geval er een lek optreedt? Bijvoorbeeld een vlottersysteem waardoor bij zakkend waterniveau zorgt dat er water bijgevuld wordt. Dat kan je net voldoende tijd geven om opvang voor de vissen te regelen.

René: Nee dat heb ik niet maar het is wel iets om over na te denken. Dank je voor de tip!

Jeroen: Geen dank René, jij nogmaals bedankt voor je medewerking en succes met je vijver. Ik hoop dat je vrij zult blijven van problemen.

2010-NL-P01-Groningen-positiekaart-gemnamen

Provincie Groningen. Bron Wikipedia.

Wikipedia over aardbevingen in Loppersum:

Op 24 oktober 2003 en 10 november 2003 vonden er in Loppersum aardbevingen plaats, beide met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter. Er vinden vaker aardbevingen plaats maar niet alle bevingen worden gevoeld. De bevingen ontstaan door gaswinning, en vaak wordt schade aan huizen zoals scheuren in muren vergoed door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Een aardbeving op 16 augustus 2012 bij Huizinge in de gemeente Loppersum had een magnitude van 3,6, de sterkste aardbeving ooit gemeten in Noord-Nederland. In het Groningenveld is een toename van het aantal bevingen te zien. Dit lijkt een samenhang te hebben met de toegenomen gaswinning.

Heb jij ook ervaringen met deze bevingen, bezorgdheid om je vissen óf juist goede maatregelen tegen dit natuurgeweld? Laat het ons weten! Het delen van ervaringen leidt tot meer kennis bij iedereen en misschien helpt dat bij nieuwbouw van vijvers óf het aanpassen van bestaande vijvers.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. Ernstig onderwerp; erg mooi verslagen. Zelf woon ik in Hoogezand, net buiten het gebied dat schade ondervind. Zou het gebied zich kunnen vergroten? Moet ik hier ook rekening mee houden bij de bouw? Stof tot nadenken. Ik hoop iig dat de getroffene er geen lekke vijvers en al te gestresste vissen op na houden. 1 geluk. Als de aardbevingen nog frequenter optreden wordt het voor de koi een gewenning 😉

  Groet,

  Tiebo

 2. Interessant artikel Jeroen.
  Ik hoop dat er veel mensen lering uit trekken.

  Je kunt wel denken, ach ik krijg de schade wel vergoed, persoonlijk zou ik helemaal gek worden wanneer mij dit zou overkomen.
  Om die reden alleen al zou ik eerst eens informeren hoe ik grote problemen met ondergrondse buizen kan voorkomen.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App