Bev Letard is een kunstenares in Zuid-Afrika die haar droom heeft gedroomd, nagejaagd en beleeft. Van beginner tot mentor ging zij over een onbevreesd pad van mogelijkheden dat leidde tot de prachtige Koi schilderijen die ze maakt en die zeker niet standaard te noemen zijn. Zo gebruikt zij naast penselen ook andere instrumenten waaronder haar adem…

9 Jaar geleden besloot Bev te beginnen met schilderen, om hier wat meer gevoel mee te krijgen, ging ze naar de bibliotheek om inspiratie op te doen. Hier vond ze een boek geschreven door een internationale Chinese kunstenaar genaamd Lian Quan Zhen. Het boek heet `Exquisite Watercolours`, hetgeen zoveel betekent als verfijnde waterkleuren. Ze opende het boek en haar ogen vielen op een magnifieke Koi, geschilderd op een fascinerende manier. Dit kunstwerk bleef haar dusdanig inspireren; dat had ze nog nooit ervaren.

High resolution image Grand Champion

Bij thuiskomst zei ze tegen haar echtgenoot dat ze ooit deze man, die dit prachtige werk had geschilderd zou gaan ontmoeten. Haar echtgenoot reageerde wat gelaten. Lian Quan woonde in Amerika en Bev in Zuid-Afrika; wat zou de kans zijn dat dit zou gebeuren? Maar hierop wachten deed ze niet, ze e-mailde Quan in de hoop een reactie te mogen ontvangen. Ze schreef in de e-mail dat ze sinds drie week aan het schilderen was en dat ze dolgraag de schilder van het kunstwerk zou willen ontmoeten om een workshop te volgen.

“Het duurde een jaar voordat Bev dit voor elkaar had gekregen maar het lukte, wat was ze trots!”

Binnen een dag had hij haar mail al beantwoord en hij gaf aan dat wanneer ze een groep kunstenaars bij elkaar kon krijgen die net zo gedreven waren over het schilderen als zij, hij dan naar Zuid-Afrika zou komen voor een workshop. Ze was helemaal overdonderd want waar vind je zulke artiesten die het de moeite waard zijn om de ‘meester’ over te laten komen voor een workshop? Ze ging naar elke kleine galerij in de buurt om het boek en de workshop te promoten. Het duurde een jaar voordat Bev dit voor elkaar had gekregen maar het lukte, wat was ze trots!

En Lian Quan hield zijn woord en kwam vanuit Amerika naar Zuid-Afrika om de groep een workshop te geven. Hij begon met het leren van zijn speciale technieken, zo zag je dat de beginners en gevorderden allemaal op dezelfde level begonnen. Hij leerde de kleuren rood, geel en blauw te gebruiken en hoe je deze op het doek laat manifesteren door te blazen, te gieten enzovoort.

Het was voor haar fantastisch om deze technieken te leren. Na deze workshop ging de leraar weer naar huis waardoor ze zelf de techniek onder de knie moest krijgen. Ze hield veel contact met Lian Quan, die inmiddels niet alleen haar leraar was maar ook een goede vriend is geworden. Ze maakte foto`s van haar nieuwe schilderwerken en mailde ze hem toe, zo kon hij aanwijzingen geven om haar werken nog mooier te maken.

Bev Letard

Drie en een half jaar nadat Bev de workshop had genoten kwamen er zelfs mensen naar haar toe met de vraag of juist zij deze prachtige technieken van verven aan anderen zou willen leren. Tot op de dag van vandaag geeft ze maandelijks deze workshops om anderen deze vorm van schilderen bij te brengen. De producten die Bev gebruikt zijn water- en acrylverf. Alles is op waterbasis en ze gebruikt geen producten met olie. Haar instrumenten zijn kwasten en penselen, maar ook haar vingers en zelfs haar adem. Met deze techniek blaast ze het verf over het doek, wat een prachtig effect geeft.

“Er is veel meer leven in het schilderij, dat het soms bijna lijkt alsof de Koi zwemt”

Door het schilderen op alle nationale Koi shows in Zuid-Afrika wordt ze in de regio zelfs gezien als ` The Koi Artist`Haar volgende doel is internationaal doorbreken en in contact komen met koi liefhebbers over de hele wereld. Zo kwam ze via Facebook ook op KoiQuestion en werd het voor ons mogelijk met deze bijzondere liefhebber in contact te komen. Haar laatste schilderwerk genaamd Grand Champion is echt een juweeltje geworden. Ze heeft heel wat doeken moeten gebruiken om dit resultaat te verkrijgen, maar ze is ontzettend trots op het resultaat. Er is veel meer leven in het schilderij, dat het soms bijna lijkt alsof de Koi zwemt. Leuk om te vermelden is dat Bev inmiddels ook in contact is gekomen met Nico Dewulf van wie zij gratie verleend kreeg om diens Grand Champion van de Holland Koi Show te vereeuwigen.
Haar Mentor Lian Quan vertelde haar altijd; ` Vis is water en water is vis`. Dit wil zeggen dat water en vis als gelijken zijn een harmonieus gevoel te creëren in het schilderwerk.

Geïnteresseerd? Je kunt Bev contacten via http://www.bevletard.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App