atlantic-salmon-6121333

Je weet het waarschijnlijk al wel, maar indien dit niet het geval is: ik ben net naar Denemarken verhuist om me te gaan verdiepen in de wereld van zalmproductie op land. Natuurlijk is het produceren van Atlantische zalm een compleet ander verhaal dan het kweken van Koi, maar wees ook niet verrast dat er ook vele overeenkomsten zijn. Het grootste verschil echter is dat zalm wordt geproduceerd om als voedsel te dienen en Koi voor plezier. En ondanks mijn achtergrond in de aquacultuur, valt er nog veel te ontdekken en leren in de wereld van de visproductie.

Ik zal gaan assisteren in de productie van ‘smolts’, wat jonge zalmen zijn die tot ±100 gram worden opgegroeid in 10-16 maanden tijd. Vervolgens worden deze smolts geleidelijk aan gewendt aan zeewater, waar de zalmen in een periode van 14-22 maanden tijd opgroeien tot 4-5 kg. In totaal duurt een gemiddelde cyclus zo’n 24 tot 36 maanden (afhankelijk van verschillende factoren, zoals temperatuur en lichtregime) om een Atlantische zalm van ei tot slacht op te groeien. In de afbeelding hieronder kan je zien hoe de levenscyclus van een Atlantische zalm er uit ziet in de natuur.

graphic-lifecycleBG

The Atlantic salmon lifecycle in nature (www.snh.org.uk)

Ook zal ik me gaan bezig houden met de mogelijkheden tot certificering en data analyse. Je zal je waarschijnlijk ook afvragen waar ik aan de slag zal gaan. Het bedrijf heet Langsand Laks (klik op de naam om de website te openen). Alhoewel ik logischerwijs drukker zal zijn dan tijdens mijn studieperiode, hoef je je niet druk te maken over mijn activiteiten voor KoiQuestion: die gaan gewoon door zoals altijd!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Heel veel succes Bram. Je zult er vast leuke ervaringen opbouwen.
    Een gelijkenis met Japan is er al een beetje, zalm is op de sushi erg lekker 🙂

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App