Tri-color Celestial

Tri-color Celestial goed te combineren met Bubble-eye

De Koihobby en de goudvishobby hebben veel raakvlakken. Heel vaak staat een simpele goudvisvijver aan de basis van een uiteindelijke Koivijver. Als je echter kiest om écht verder te gaan in de goudvishobby, dan zul je zien dat daar toch ook heel wat bij komt kijken. Waar bij de Koi de verschillende varianten gevormd worden door de kleurencombinaties zijn bij goudvissen meerdere kenmerken bepalend voor de verschillende soorten. En dan is de volgende vraag van groot belang: Kunnen alle kweekvarianten van de goudvis bij elkaar worden gehouden?

Meer liters per vis is altijd beter

Over het algemeen kan (bijna) iedere kweekvariant bij elkaar worden gehuisvest. Het enige waar op gelet moet worden is dat kleine goudvissen met relatief kwetsbare lichaamsdelen, zoals Telescoopogen, niet bij veel grotere vissen worden gehouden. Het zal niet de eerste keer zijn dat zo’n enorm oog beschadigd raakt door het lompe lichaam van een grotere schubachtige.

Alleen voor de Bubble-eye is een speciaal aquarium een vereist, wel kunnen ze samen gehouden worden met Celestials. Een speciaal aquarium is een aquarium welke speciaal is ingericht op de wensen van een of enkele soorten. De Bubble-eye heeft twee grote met vocht gevulde bubbels onder zijn ogen. Deze zijn erg teer en kunnen makkelijk beschadigen. Scherpe ornamenten in het aquarium zijn zeer ongeschikt, net als snellere en grotere andere vissoorten.

Bubble-eye de extreemste onder de goudvissen

Bubble-eye de extreemste onder de goudvissen

Ook wenst het de aandacht om te checken of alle vissen tijdens het voeren eten binnen krijgen. De ene kweekvariant is namelijk trager dan de ander waardoor deze te laat bij het voer zou kunnen zijn en de spreekwoordelijke hond in de pot vindt. Bij een goede filtering en regelmatige waterverversing adviseer ik 50 liter per vis als standaard te rekenen. Meer liters per vis is altijd beter omdat daardoor het water relatief minder snel vervuilt raakt en de waterwaardes makkelijker in balans blijven. Vissen houden immers niet van schommelingen in deze waterwaardes, het kan leiden tot ziekten en sterfte.

Over het algemeen kan (bijna) iedere kweekvariant bij elkaar worden gehuisvest

De inrichting van het aquarium of vijver mag naar eigen smaak, mits het materiaal is die niet schadelijk is voor het water of de vissen. Veel hobbyisten houden hun goudvissen in een zo goed als kale bak, op deze manier krijgen de vissen de volle aandacht zonder dat de decoratie de aandacht trekt. Maar ook veel mensen richten het aquarium in met ornamenten en/of planten. Puur een smaakkwestie, mocht u een goudvisaquarium willen inrichten met planten, let er dan op dat goudvissen graag aan de planten knabbelen. Voor de vissen heel gezond maar voor uw portemonnee iets minder. Er is genoeg keus aan planten die goed te houden zijn met goudvissen, met name planten die grote of stevige bladeren hebben zijn uitermate geschikt. Planten uit de anubia-familie zijn erg mooi, stevig , gemakkelijk te verzorgen en daarom zeer geschikt voor in een goudvisparadijs.

Tancho Ranchu in een beplant aquarium, Met op de achtergrond een mooie Tijgerlotus.

Tancho Ranchu in een beplant aquarium, Met op de achtergrond een mooie Tijgerlotus.

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Comments are closed.