De laatste tijd is de geplande schaliegaswinning in Nederland regelmatig in het nieuws. Minister Kamp besliste onlangs dat het schaliegas op een veilige wijze voor mens en milieu gewonnen kan worden. Echter bracht een recent onderzoek in de Amerikaanse staat Kentucky aan het licht dat er massale sterfte door vervuiling was opgetreden onder vissen. De vervuiling zelf vond al zes jaar geleden (2007) plaats. De oorzaak bleek het lekken van giftige fracking vloeistoffen die bij de schaliegaswinning gebruikt worden.
Waterrijkegebieden kunnen op deze manier droog komen te vallen, met alle gevolgen van dien
Met name de blackside dace (zwartgestreepte elrits), een zeldzame en bedreigde soort, bleek zwaar getroffen. Een prachtig gekleurd visje al zeg ik het zelf. Deze soort heeft helder en schoon water nodig. Ook de meer algemene groene zonnebaars en common creek chub kwamen er niet goed vanaf. Het water bleek verzuurd te zijn en verhoogde concentraties van zware metalen te bevatten. Tenminste vier bronnen bleken vervuild. ”Al bij lage mate van vervuiling treedt vissterfte op” was de conclusie van onderzoekers. Eerder bekende een mijnwerker al dat er fracking vloeistof direct was gedumpt in een rivier die door Kentucky en West Verginia stroomt.

Bij fracking worden naast de hoofdbestanddelen water en zand ook kleinere hoeveelheden chemicaliën toegevoegd. Wat er nu precies in zit blijft nog onduidelijk maar de officiële lezing geeft de volgende bestanddelen:
Vrij onduidelijke substanties allemaal, dus laten we hopen dat dit in Nederland wel snel duidelijk wordt! Naast het risico van vervuiling kunnen er ook problemen met de waterhuishouding in het gebied ontstaan omdat er grote hoeveelheden water de grond in gepompt worden. En dat water zal toch ergens anders in de omgeving vandaan moeten komen. Waterrijkegebieden kunnen op deze manier droog komen te vallen, met alle gevolgen van dien. Laten we hopen dat hier in Nederland wel de juiste beslissingen worden genomen, zodat hetgeen in Kentucky gebeurd is hier nooit kan gebeuren.
Bron: Center for Biological Diversity
2 reacties
Verschrikkelijk bericht met ernstige overwegingen. Al in 2007(?). De natuur laat niet met zich sollen. Wordt er nu in 2013 nog steeds schaliegas gewonnen met deze stoffen en wat doet het id met het grondwater en de kwaliteit van ons water in zijn geheel. Schoon water is toch wel het grootste goed dat men kan hebben.
Zoals altijd een hoop bla, bla, bla, om uiteindelijk toch voor het grote geld te gaan. Die eikels die hun zakken vullen liggen hier niet wakker van. Met een hoop geld kan je toch ergens naar een mooi eiland gaan.