sushiSushi, je houd er van of je houd er niet van maar proberen moet je zeker. Steeds meer komen er sushi restaurants in opmars en zelfs bij een goede supermarkt vind je sushi in het koelvak. Voor een snelle hap is een supermarkt variant oké maar het zelf gaan maken is natuurlijk veel lekkerder, verser en je kan je eigen variaties maken. Moeilijk is het zeker niet, tegenwoordig heb je voor de sushi-maagden een sushi start pakket met alle benodigdheden, behalve natuurlijk de verse ingrediënten, zo kan het zeker niet mis gaan. Zelf heerlijke combinaties maken met bijvoorbeeld komkommer, zalm, tonijn of zelfs een bosuitje kan in de sushi. Mogelijkheden genoeg, sushi is hot!

Een stukje geschiedenis over de oorsprong van sushi. Deze ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk was. Deze conserveringsmethode spreidde zich uit over de rest van Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan, waar men aan het begin van de Edoperiode (1603–1868) ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was.

Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen. Het was uiteindelijk aan het begin van de negentiende eeuw in Tokio dat de tegenwoordige sushi vorm kreeg, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidde deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de rest van de wereld. En nu anno 2013 is sushi booming business.

how-to-make-sushi_502918ef22cfa

Hoe maak je sushi?

negitoro-roll-4

Hoe maak je sushi deel 2

Sushi bestaat uit rijst, met hier bovenop of er in vis, groente, zeevruchten of zelfs ei. Er zijn verschillende soorten sushi. De bekendste is maki,waarbij de rijst samen met de ingrediënten op een nori vel (zeewier) gelegd worden en dan stijf opgerold en in stukken wordt gesneden. Hierin kun je nog weer onderscheid maken in futomaki (dikkere rol met meerdere ingredienten), hosomaki (dunnere rol met 1 ingrediënt), ukimaki (ingrediënten in de nori en rijst aan de buitenkant) en temaki (ingredienten en rijst  in een puntzak van nori).

Nigiri is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daar bovenop een stukje rauwe vis gedrukt. Oshi is wanneer sushi in een houten bakje tot rechthoekige blokjes geperst wordt, waarbij in het midden tussen de rijst vaak groente of een reepje nori komt en de andere ingrediënten boven op. Inari is een minder kenmerkende soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. In plaats daarvan is het enkel de sushirijst die in een klein zakje tofoe gestopt wordt. Het geheel wordt daarna gefrituurd. Chirashi is een andere soort sushi die nogal afwijkt van de meer bekendere vormen zoals maki en nigiri. Bij chirashi wordt een kom met rijst gevuld, waarna de overige ingrediënten toegevoegd worden. Dit kan ongekookt, waarbij de vis en groenten meestal bovenop gelegd worden, maar ook kunnen ze gekookt door de rijst heen gemengd worden.

Wanneer je sushi in een restaurant eet zijn er vaak 3 dingen wat je op tafel zal vinden. Sojasaus, wasabi en vaak ook gember. De sushi wordt gedoopt in een klein beetje sojasaus. Voor een pittigere smaak kun je het tevens ook in wasabi dippen, wasabi is een zeer scherpe mosterdachtige groene pasta die de sushi een extra bite geeft. Te veel hier van laat je wel even zweten en snakken naar een ijskoude Asahi (Japans bier). Naast de sojasaus en wasabi zie je ook altijd een klein kommetje met in gemaakte gember dit is om de smaak te neutraliseren zodat de volgende sushi weer goed geproefd kan worden. Om de smaak nog meer te neutraliseren wordt bij de sushi in Japan vaak groene thee gedronken die het zelfde effect heeft als de gember.

Sushi-Plate-Hd-Widescreen-Wallpapers

Het overheerlijke resultaat

Wist je trouwens dat Sushi in tegenstelling tot sashimi (een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden wordt) traditioneel niet met stokjes wordt gegeten maar met de hand. De Japanners steken een sushi in zijn geheel in hun mond, hoewel velen ook stokjes gebruiken. De meeste westerlingen vinden het echter een wat grote hap, zij zullen de sushi liever afhappen (wat vaak niet zonder slag of stoot gaat). Ook dippen Japanners de kant van de sushi waar de vis zit in de sojasaus en dus niet de kant waar de rijst zit, dit voorkomt dat de rijst uit elkaar valt.

Itadakimasu!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. Leuk geschreven Marion, krijg er trek in. Dit had ik in Rijswijk moeten weten. In een keer zo’n stukje in de mond, hahaha en ik maar martelen met die stokjes,pfffff.
  Zo zie je maar KQ deelt ook de kennis op culinair niveau!

  • Marion Musch on

   Haha Engel, misschien moet jij eens vaker naar mij luisteren….
   Volgende team-trip zal ik sushi maken!

   😀

  • Marion Musch on

   Hallo Zengin,

   Aangezien er per sushi verschillende vissoorten in zitten, is het moeilijk een bepaald soort wijn te noemen.
   Natuurlijk heb je wijnen die bij bepaalde soorten vis passen maar met de veelzijdigheid van sushi gaat dit niet op.
   Er wordt aangeraden voor de wat lichtere wijnen of een rosé.
   Sake (rijstwijn) wordt afgeraden, in combinatie met de sushi (rijst) gaat dit dubbelop.

   Eet smakelijk,

   Marion

 2. Jeroen Van Gaalen on

  Wijn? Gewoon een lekkere Japanse whisky…

  Yamazaki, Hakushu, Hibiki… Keus genoeg!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App