BardoOnlangs heb ik al een aantal blogs gewijd aan de risico’s die het introduceren van exotische (vis) soorten met zich meebrengen. Een van deze risico’s is het uitbreken van ziektes die de exoot bij zich heeft. Vaak heeft de inheemse (vissen) populatie geen of weinig weerstand tegen dit soort nieuwe ziektes en kan dan ook een ware slachting veroorzaken onder de van nature voorkomende dieren. Na onderzoek van stichting RAVON in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen werd duidelijk dat een klein visje mogelijk grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse visstand.

 

kijk uit met wat je in de vijver uitzet

Het gaat hier om de zogenaamde blauwband, een klein visje dat oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Deze soort blijkt een parasiet bij zich te hebben die gevaarlijk kan zijn voor inheemse vissen maar waar ze zelf amper last van hebben. Op een tweetal locaties langs de Maas is bij 65 procent van de onderzochte blauwbanden (Pseudorasbora parva) de parasiet vastgesteld. Hoewel deze soort van oorsprong uit een veel warmer gebied komt is de verwachting dat de blauwband in combinatie met de parasiet een dodelijk koppel vormt voor onze oerhollandse vissen.

Blauwband, foto Jelger Herder

Blauwband (foto: Jelger Herder) www.RAVON.nl

Niet alleen de parasiet is venijnig maar de blauwband zelf is ook moeilijk te bestrijden. Ze kunnen zich namelijk prima aan de omgeving aanpassen, kunnen uiteenlopende temperaturen aan en planten zich succesvol voort. Hoewel de blauwband maar een klein visje is kunnen de gevolgen groot zijn.

voorkom dat vissen vanuit de vijver in het buitenwater terecht komen

De parasiet in kwestie, Sphaerothecum destruens, is enkel onder de microscoop te zien. Dit eencellige organisme behoort tot de zgn. protisten. Ze vormen een eigen koninkrijk binnen alle organismen en zijn dus niet gerelateerd aan bacteriën, schimmels, planten of dieren.

Sphaerothecum destruens Foto Kristen D. Arkush

Foto gemaakt met electronenmicroscoop van de parasiet Sphaerothecum destruens die aangetroffen werden op een zalm. Foto: Kristen D. Arkush. Journal of Eukarotic Microbiologicy, volume 50, issue 6 pg. 430-438, 2003.

Karperachtigen als brasem, blankvoorn en karper kunnen als gevolg van deze parasiet ontstekingen en bloedingen in de organen krijgen waardoor ze het niet overleven. Dus ook voor onze Koi is dit een potentieel gevaar! Tevens onder zalmachtigen (in de VS) treedt hoge sterfte op bij infectie. De blauwband verspreidt zich sinds de jaren negentig gestaag over Nederland dus hier gaan we in de toekomst nog zeker van horen.

Het kan dan ook niet vaak genoeg gezegd worden, kijk uit met wat je in de vijver uitzet en voorkom dat vissen vanuit de vijver in het buitenwater terecht komen!

Over Bardo Wesselius

Bardo is afgestudeerd als bioloog en heeft zich gemanifesteerd als Aquatisch Ecoloog. Hij speelt eredivisie slootje struinen en gewapend met microscoop analyseert hij het leefmilieu van onze gevinde vrienden en kan hij elk biologisch proces de baas.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App