download (2)Ik ben dit keer “Op de koffie bij” Marc van der Veen te Eesveen in Overijssel. Hij heeft mijn speciale aandacht want ik ben op een aparte manier in contact gekomen met Marc. Zo af en toe schrijf ik wel eens iets in “Koi” van ons aller NVN, de vereniging die toch ieder jaar maar weer voor de grootste Koishow op de wereld zorgt. Mijn voorlaatste artikel ging over “airlift”. Ik had daar bij geschreven dat wanneer iemand meer informatie wilde hebben hij/zij mij altijd mailen mocht. En zowaar Marc wilde wel wat extra info. En zo ben ik dus met Marc in contact gekomen!

Als dat gebeurt dan koop ik de allerbeste Tancho

ENGEL: Marc, bedankt dat jij voor KoiQuestion wat tijd wilde maken voor een interview. Laat ik maar meteen van wal steken. Hoe lang vijver jij al?
MARC: Ik ben op mijn 17e begonnen, inmiddels ben ik 23 jaar en dit is nu mijn 3e vijver. Ik heb deze vijver uit sandwichpanelen van 7 cm opgebouwd. Op deze manier kun je snel en strak een vijver opbouwen!

2013-06-09 21.39.43

Sandwichpanelen om de vijver vorm te geven

ENGEL: Je filtert dus over airlift, mij hoef je niet te overtuigen, maarre waarom?
MARC: Sowieso omdat het in de kosten scheelt qua electriciteit. En het brengt heel veel zuurstof met zich mee. Geen geklooi meer met duurdere zwaardere pompen. Makkelijk te vervangen. Ik ben op het idee gekomen toen mijn oom Marco mij het blad “Koi” onder de neus drukte en zei: dit gaan we bouwen.

2013-06-23 15.45.43

Het resultaat; een collector die staat!

ENGEL: Ik krijg de indruk dat je al aardig wat ingelezen bent over de materie Koi, hoeveel kuub is jouw vijver?
MARC: Mijn huidige vijver is 23 kuub.
ENGEL: Hoeveel Koi heb je, en welke variëteiten. En welke spreekt jou het meest aan.
MARC: Mijn koi bezit is drie kohaku`s vanaf 55 tot 80 cm 1 sanke van +- 50 cm 1 mukashi van 103cm 2 ochiba eentje van 40cm en eentje van 80+ 1 ginshiro utsuri Van 70 cm 1 ginrin hariwake van 40 cm 1 shiro utsuri van 50 cm

Ik ben op het idee gekomen toen mijn oom Marco mij het blad “Koi” onder de neus drukte en zei: dit gaan we bouwen.

Engel: Dat zijn geen geringe afmetingen voor een beginnende Koiliefhebber, maar wel mooie exemplaren!
Marc: Ja dat klopt er zit ook een verhaal aan, ik kon deze voordelig kopen van een vriend die er mee stopte. Voor hem jammer maar het fijne is dat hij kan er af en toe nog eens naar kijken. Uiteindelijk wil ik er 14 hebben zwemen nu zijn het er nog 12…………..

DSC00888

Marc bij zijn Jumbo’s

ENGEL: Wat voor filter heb je en hoe is deze gevuld en waarom is deze op die manier gevuld.
MARC: Een klaverblad vier kamer filter. Eerste kamer is leeg, en wordt gebruikt als fortex. Tweede kamer is gevuld met japanse borstels. Derde en vierde kamer zijn gevuld met japanse matten.

download (4) download (3)

ENGEL: Doe jij ook mee aan wedstrijden en waarom wel of niet.
MARC: Ik doe niet mee aan wedstrijden. Maar in de toekomst wil ik me er wel in verdiepen. Ik denk dat ik het wel leuk ga vinden
ENGEL: wanneer ik zo kijk dan zie ik een bijna professioneel aangelegd filtersysteem, is dit jouw vak, of ligt dit werk jou lekker makkelijk.
MARC: Het is niet mijn vak. Wel mijn hobby en samen met mijn oom Marco heb ik dit gebouwd. Zelf werk ik op een betoncentrale. De schuur waar mijn filter in staat heb ik speciaal gebouwd voor de toekomstige filter. Ik wist op dat moment nog helemaal niet welke filter ik zou kopen! Maar ik moet zeggen ik ben erg blij met mijn klaverbladfilter.
ENGEL: Stel je wint de Jackpot, welke KampioensKoi ga jij dan kopen, ik bedoel geld speelt geen enkele rol.

MARC: Als dat gebeurt dan koop ik de allerbeste Tancho

ENGEL: Tot slot, voeg je wel eens waterverbeteraars toe, en zo ja welke en waarom wel/of niet.
MARC: Dit doe ik nog niet want ik zit momenteel nog in de opstartfase maar ik ververs het water wel elke dag.

En zo kwam er alweer een einde van mijn bezoek aan het mooie Overijselse Eesveen. Niet alleen bekend van het prachtige landgoed “De Eese” maar nu ook door de prachtige vijver van Marc van der Veen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Zondag je vijver gezien. Hardstikke mooi Marc!
    En ik wist niet dat Koi zo groot konden worden!
    Groetjes, Truus